Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων Δήμου Ρήγα Φεραίου – Χωροθέτηση λαικής αγοράς

Κάλεσμα σε φορείς και επιχειρήσεις για συμμετοχή στην Έκθεση της Ακρόπολης

Προώθηση τοπικών αγροτικών προϊόντων από το Δήμο Ρήγα Φεραίου

Στην προώθηση των τοπικών αγροτικών του προϊόντων στοχεύει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου μέσω της συμμετοχής του στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Μουσείο της Ακρόπολης στο διάστημα 18-21 Απριλίου. Στην έκθεση ο Δήμος θα αναδείξει το δικό του καλάθι τοπικών προϊόντων.

Ο Δήμος βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ θα συμμετάσχει και στις μετέπειτα προγραμματισμένες εκδηλώσεις στα πλαίσια προβολής των τοπικών προϊόντων της Θεσσαλίας.

Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ποιότητας, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία στην τοπική ανάπτυξη.

Το «καλάθι» τοπικών προϊόντων μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα όπως: Πιστοποιημένα ΠΟΠ – ΠΓΕ, Παραδοσιακά, Πιστοποιημένα Βιολογικά, Ορεινής Παραγωγής, Γυναικείων Συνεταιρισμών, Εξαγωγικού Προσανατολισμού, Προϊόντα ιδιαίτερα τα οποία χαρακτηρίζουν τις περιοχές της Θεσσαλίας και δημιουργούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ρήγα Φεραίου ενημερώνει όλους τους φορείς και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή και παράγουν τέτοιου είδους προϊόντα να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν το υλικό τους στο Δήμο Ρήγα Φεραίου – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Ρήγα Φεραίου 66 – Βελεστίνο) ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2425350209 – 2425350211 (κ. Καλεσόπουλος Δημήτριος) για περισσότερες πληροφορίες.

Από το Δήμο Ρήγα Φεραίου έχει δημιουργηθεί ήδη ένα καλάθι δεκάδων τοπικών αγροτικών προϊόντων από τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας προκειμένου να προβληθούν εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, «η περιοχή μας στηρίζει την ανάπτυξή της σε ένα μεγάλο βαθμό στην αγροτική παραγωγή, όπως στη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία. Χιλιάδες αγρότες δραστηριοποιούνται χρόνια τώρα παράγοντας ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα που καλύπτον διάφορες ανάγκες του πληθυσμού. Πιστεύουμε ότι στις συνθήκες ανταγωνισμού και ανοίγματος των αγορών, είναι αναγκαία η συμμετοχή μας σε εκθέσεις και εκδηλώσεις μέσω των οποίων προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα και δημιουργούνται νέοι εξαγωγικοί δεσμοί με διάφορες περιοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Γι’ αυτό και καλούμε όσους ενδιαφέρονται από τους τοπικούς φορείς, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην έκθεση αναδεικνύοντας τα προϊόντα τους».

Στο καλάθι αγροτικών προϊόντων του Δήμου Ρήγα Φεραίου έχουν ενταχθεί τα εξής:

Γεωργικά προϊόντα:

1) Αμύγδαλα περιοχής Καναλίων: Στην περιοχή, παραδοσιακά, καλλιεργούνται περίπου 7.000 στρέμματα αμυγδαλεώνων διαφόρων ποικιλιών (φερανιές –texas- τροΐτο).

2) Αχλάδια περιοχής Βελεστίνου: Στο Βελεστίνο υπάρχει παράδοση στην παραγωγή αχλαδιών και ειδικότερα της ποικιλίας «κρυστάλλια-τσακώνικα». Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 300 στρέμματα αχλαδιές.

3) Σκόρδα περιοχής Ριζομύλου: Εξαιρετικής ποιότητας σκόρδα παράγονται σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων.

4) Όσπρια Περιοχής Βελεστίνου: 350 περίπου στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα στην περιοχή (κυρίως φακές, φασόλια και ρεβύθια) με τάση αύξησης λόγω στροφής των νέων παραγωγών σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Είναι γνωστή η ποιότητα της περιοχής στην παραγωγή οσπρίων από παλαιότερα έτη.

5) Φιστίκια κελυφωτά (Αιγίνης) περιοχής Στεφανοβικείου:Τα τελευταία χρόνια η επέκταση της καλλιέργειας φιστικιών είναι εμφανής στην περιοχή. 500 στρέμματα καλλιεργούνται σήμερα με ετήσια παραγωγή 70 τόνους περίπου. Σημειώνεται ότι άλλα 100 στρέμματα φιστικιών καλλιεργούνται στο Ριζόμυλο.

6) Αρωματικά φυτά (Ρίγανη). Σε διάφορες περιοχές του Δήμου (Άγιος Γεώργιος -Αερινό- Περίβλεπτο – Ριζόμυλο) καλλιεργούνται αρωματικά φυτά και κυρίως ρίγανη με προοπτική αύξησης των στρεμμάτων καθώς οι καλλιέργειες αυτές είναι πολύ λιγότερο υδροβόρες από τις παραδοσιακές καλλιέργειες

7) Κηπευτικά ευρύτερης περιοχής Βελεστίνου . Εδώ και δεκαετίες στην περιοχή Βελεστίνου καλλιεργούνται κηπευτικά εξαιρετικής γευστικής ποιότητας.

8) Ελιές ευρύτερης περιοχής Δήμου Ρήγα Φεραίου: Η ελιά αποτελεί μια καλλιέργεια με μεγάλη δυναμική και συνεχώς επεκτείνεται σε μεγαλύτερες εκτάσεις. Σήμερα στην περιοχή του Δήμου καλλιεργούνται περίπου 4.000 στρέμματα ελαιόδεντρων.

Εκτός από τα παραπάνω αναφερόμενα γεωργικά προϊόντα στο Δήμο μας παραδοσιακά υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις παραγωγής σιτηρών (90.000 στρ. σκληρού σίτου) και βαμβακιού (40.000 στρ.).

Κτηνοτροφία-κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα:

1) Γίδια Σκοπέλου περιοχής Κεραμιδίου Καναλίων: Τα γίδια Σκοπέλου εκτρέφονται στην ορεινή περιοχή Κεραμιδίου-Καναλίων και είναι Ελληνικής Παραδοσιακής Φυλής, πιστοποιημένα από το κέντρο Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας και ενταγμένα στο πρόγραμμα διατήρησης αυτοχθόνων φυλών. Ο Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων της περιοχής έχει 21 μέλη και εκτρέφει περίπου 6.500 γίδια ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

2) Βοοειδή ελευθέρας βοσκής Κεραμιδίου Καναλίων: Από τις παρυφές της νεοσυσταθείσας λίμνης Κάρλας και σε όλο τον ορεινό όγκο του Μαυροβουνίου εκτρέφονται βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής ντόπιων και βελτιωμένων φυλών. Η ποιότητα του βοείου κρέατος είναι εξαιρετική και υψηλής θρεπτικής αξίας. Στην περιοχή εκτρέφονται περίπου 4.000 βοοειδή.

Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας εκτρέφονται ημισταβλισμένα 70.000 περίπου αιγοπρόβατα, επιπλέον των γιδιών Σκοπέλου, και παράγονται μεγάλες ποσότητες γάλακτος και κρέατος. Επίσης εκτρέφονται περίπου 900 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής.

3) Μέλι: Στο Δήμο μας τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η μελισσοκομία. Η παραγωγή μελιού κυμαίνεται στα επίπεδα των 40 τόνων.

4) Γαλακτοκομικά προϊόντα: Η μεταποίηση του γάλακτος αποτελεί σημαντικό άξονα προοπτικής για την περιοχή μας. Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται τρία τυροκομεία με παραγωγή περίπου 400 τόνων φέτας ΠΟΠ και 150 τόνων σκληρών τυριών ετησίως, χρησιμοποιώντας γάλα από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Επίσης, δραστηριοποιούνται δύο βιοτεχνίες παραγωγής γιαουρτιού..

Μπορεί επίσης να σας αρέσει