«Καμπανάκι» για τέσσερα θέματα στην οικονομία από τον Φρ. Κουτεντάκη

Στις “αβεβαιότητες” της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης. Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής αναφέρθηκε και στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα, αποδίδοντας το ότι παραμένουν πάνω από το 4% στην αναταραχή της Ιταλίας.

Όσον αφορά στις αβεβαιότητες της οικονομίας ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης υπογράμμισε τέσσερα θέματα:

* Τις διεθνείς συνθήκες που επικρατούν. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας, στην πορεία των επιτοκίων και του δολαρίου αλλά και στις εξελίξεις στην Ιταλία

* Τις υψηλές αποδόσεις των τίτλων του δημοσίου, που κρατάνε τα επιτόκια όλης της οικονομίας σε υψηλά επίπεδα. Ουσιαστικά τοκόστος δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δρώντας αποτρεπτικά στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων.

* Τις δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά, που είναι θέμα που έχει και δημοσιονομικό χαρακτήρα. Δημιουργείται ένα ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες προσφυγές, με διεκδικήσεις για όλες τις περικοπές που είχαν γίνει σε μισθούς και συντάξεις.

* Το κλίμα που δημιουργείται από υποθέσεις όπως είναι η Follie Follie και οι παραβιάσεις των κεφαλαιακών ελέγχων της Κίνας. Τέτοιες υποθέσεις δεν συνεισφέρουν στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης στην επενδυτική κοινότητα.

Αναφερόμενος στα ληξιπρόθεσμα επεσήμανε πως υπάρχει σταδιακή μείωση, ενώ η αύξηση του Αυγούστου συνδέεται με τις ημερομηνίες πληρωμής φόρων και τις επιστροφές. Στην εικόνα που υπάρχει “παρηγοριά” είναι το ότι αυξάνονται οι εισπράξεις και μειώνεται η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων, εικόνα που πρέπει να διατηρηθεί και να διευρυνθεί. Όσον αφορά στις ρυθμίσεις σημείωσε πως πρέπει να είναι “στοχευμένες”, επισημαίνοντας πως δεν πρέπει να περάσει η εντύπωση που αν κάποιος θέλει πληρώνει φόρους αλλιώς όχι.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε στα φορολογικά βάρη, επισημαίνοντας πως με βάση στοιχεία για τις χώρες του ΟΟΣΑ η χώρα είναι στην έβδομη θέση. Ειδικότερα είναι μία μονάδα πάνω από το μέσο όρο.

Τέλος σημείωσε πως “αν διατηρηθούν οι θετικοί ρυθμοί μεγέθυνσης και είναι υψηλότεροι από των άλλων εμπορικών εταίρων, υπάρχει κίνδυνος να διευρυνθεί το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αν δεν αυξηθούν και οι εξαγωγές”.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει