Κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του ΟΗΕ η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Β. ΚορέαΠρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, 10:24

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις συναντήθηκε σήμερα εκτάκτως με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» πολλών αποφάσεων του ΟΗΕ και για αποσταθεροποίηση της περιοχής.

«Καταδικάζουμε έντονα τις ενέργειες αυτές και ζητάμε εκ νέου από τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις παράνομες, αποσταθεροποιητικές ενέργειες», κατήγγειλε στη διάρκεια της έκτακτης αυτής συνεδρίασης.

Η Χάρις, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας- Ειρηνικού (APEC) που διεξάγεται στην Μπανγκόκ, συναντήθηκε με τους πέντε αυτούς ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου «για να συζητήσουν για την πρόσφατη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας», επισήμανε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Στη συνάντηση μετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, της Νότιας Κορέας Χαν Ντουκ- σο, της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζι, της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος έπεσε στα ύδατά της και είχε το απαραίτητο βεληνεκές για να φτάσει στην αμερικανική ήπειρο.

Η εκτόξευση αυτή έγινε έπειτα από εβδομάδες έντασης με τη Βόρεια Κορέα, με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών να εκτιμούν ότι η Πιονγκγιάνγκ προετοιμάζεται για την έβδομη πυρηνική της δοκιμή.

Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε την τελευταία αυτή εκτόξευση «κατάφωρη παραβίαση πολλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», η οποία «οξύνει ανώφελα την ένταση» στην περιοχή.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2022, 10:29Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει