Καταπολέμηση Κουνουπιών στην Π.Ε. Μαγνησίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Στην Π.Ε. Μαγνησίας από τις αρχές Μαΐου εξελίσσεται πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Το έργο ανατέθηκε από την Π.Ε. Μαγνησίας σε εταιρεία εξειδικευμένη στο αντικείμενο της καταπολέμησης κουνουπιών και ελέγχεται από τη Διεύθυνση Υγείας, σε συνεργασία με τους Δήμους. Το έργο αποσκοπεί στην μείωση της όχλησης που προκαλούν τα κουνούπια, που σε κάποιες περιοχές εμφανίζεται ιδιαίτερα έντονο, άλλα και κύρια στην προστασία της Δημόσιας Υγείας από ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια, όπως η ελονοσία και ασθένειες στις οποίες ενέχεται ο ιός του Δυτικού Νείλου, οι οποίες έχουν εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία τρία έτη.

Να σημειωθεί ότι φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, προκηρύχθηκε διαγωνισμός και κατακυρώθηκε το έργο της κουνουποκτονίας στην εξειδικευμένη εταιρεία, ενώ σε ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς, που είχε συγκαλέσει από τα μέσα Απριλίου ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης έγινε η απαραίτητη ενημέρωση, οργάνωση και συντονισμός όλων των αναγκαίων ενεργειών.

Η μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όταν δηλαδή αυτά βρίσκονται ακόμα μέσα στο νερό, κύρια σε στάσιμα νερά πλούσια σε οργανικό υλικό. Οι ψεκαστικές εφαρμογές πραγματοποιούνται με την χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων δημόσιας υγείας.

Το έργο εξελίσσεται στο σύνολο της Π.Ε. με έμφαση στους οικισμούς όπου εντοπίστηκαν σημαντικές εστίες αναπαραγωγής και συνεπώς σημαντικά προβλήματα κουνουπιών. Οι οικισμοί αυτοί, ανά δήμο είναι οι κάτωθι:

– Δήμος Ρήγα Φεραίου

Στεφανοβίκειο, Ριζόμυλος, Κανάλια και λίμνη Κάρλα

-Δήμος Βόλου

Και στις οκτώ ενότητες του Βόλου με έμφαση στην ενότητα του Βόλου και της νέας Αγχιάλου, όπου και οι σημαντικότερες εστίες αναπαραγωγής.

– Δήμος Αλμυρού

Αχίλλειο, Λειχούρα, Αγ. Απόστολοι, Λουτρό, Πηγάδι, Νηές, Αμαλιάπολη, έλος Σούρπης, Χωροστάσι, παραλία Αλμυρού.

-Δήμος Ν. Πηλίου

Καλά Νερά, Λεφόκαστρο, Κάλαμος, Χόρτο, Κορόπη, Άφυσσος, Μηλιές, Μετόχι

-Δήμοι Αλοννήσου, Σκιάθου, Σκοπέλου στο σύνολο των εστιών.

Οι υδατοσυλλογές που αποτελούν τις εν δυνάμει εστίες αναπαραγωγής των προνυμφών ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από ειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για τον εντοπισμό προνυμφών κουνουπιών και στις υδατικές επιφάνειες όπου εντοπίζονται προνύμφες, πραγματοποιούνται ψεκαστικές παρεμβάσεις με τα κατάλληλα ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα. Ανάλογα με την φύση των εστιών και των προβλημάτων, αλλά και με την σχετική σύμβαση, η περιοδικότητα των εφαρμογών ποικίλει από μία έως τέσσερις εβδομάδες

Ήδη μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί, χαρτογραφηθεί και ελεγχθεί όλες οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών σε όλους τους δήμους της Μαγνησίας, συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων, οι οποίες και θα ελέγχονται καθ’ όλη την διάρκεια του έργου. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, εξελίσσεται με ιδιαίτερη έμφαση στην Παρακάρλια περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, στην πόλη του Βόλου και στα φυσικά υγροτοπικά συστήματα του νομού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο καταπολέμησης αφορά αποκλειστικά τα κουνούπια, τα οποία από τους πολίτες μπορούν να διακριθούν από άλλα έντομα παρόμοιας μορφολογίας (όπως είναι ο χειρονόμος) μόνο από την όχληση και τα τσιμπήματα που προκαλούν.

Οι κάτοικοι της Μαγνησίας σε περίπτωση που αισθανθούν σημαντική όχληση κουνουπιών σε μία συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να απευθυνθούν στους οικείους δήμους, προκειμένου να ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει