Καταργούνται τα εμπόδια για την ψήφο των ομογενώνΤην κατάθεση νόμου την επόμενη εβδομάδα, με τον οποίο θα αίρονται οι περιορισμοί για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, προανήγγελλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μια τριήμερη συζήτηση που ολοκληρώθηκε με τη σχετική ψηφοφορία και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 158 «Ναι», έναντι 142 «Όχι».

«Στις αρχές της εβδομάδος που έρχεται, αναρτούμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας που είναι εγγεγραμμένοι να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα πως «σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».


Η εντολή που πήραμε στις εκλογές είναι να προχωρήσουμε γρήγορα στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η Ελλάδα

Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχήθηκε περαστικά στον Γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που νωρίτερα είχε ένα πρόβλημα υγείας (σ.σ. με την μέση του) την ώρα που ήταν στο Βήμα, κάτι που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συζήτησης.

«Η συζήτηση σηματοδοτεί έναν πρώτο διάλογο για τις προτεραιότητες της χώρας. Θέλω να συγκρατήσω το ήπιο κλίμα της συζήτησης και εύχομαι αυτό να διατηρηθεί γιατί αυτό εκφράζει το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας, που εξέπεμψαν οι πολίτες με τη ψήφο τους», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «ο λόγος της αντιπολίτευσης δεν είχε πειστικά επιχειρήματα εναντίον των κυβερνητικών πολιτικών, ούτε χρήσιμες παρατηρήσεις για να τις βελτιώσουν. Οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων που είχαν εξαντληθεί προεκλογικά».

«Οι εκλογές έδειξαν πως η Ελλάδα έχει περάσει στην εποχή των μεγάλων αλλαγών, η εντολή που έχει πάρει η πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα σε αυτές» συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «Υλοποίησα τις δεσμεύσεις των προγραμματικών δηλώσεων του Ιουλίου του 2019 εξ ου και μας ξαναψήφισαν οι πολίτες».

«Άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να συμφωνεί με τον ορισμό που έδωσα στον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό. Ας συμφωνήσουμε και στους δείκτες προκειμένου να γίνει η σύγκλιση με την Ευρώπη, ότι δηλαδή πετυχαίνουμε τους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε πως «Σε ό,τι αφορά στην πράσινη μετάβαση, η Ελλάδα είναι σήμερα πρωταγωνίστρια. Όλα αυτά είναι ενδείξεις προόδου και σύγκλισης με την Ευρώπη».

«Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα στο Κράτος Δικαίου, τελικός κριτής είναι η έκθεση της ΕΕ που επιβεβαιώνει τη βελτίωση» είπε συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ζήτημα της «κοινωνικής κατοικίας» που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σημείωσε: «Μας είπατε για 150.000 κοινωνικές κατοικίες, πόσο να βάλουμε το μέτρο, μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ. Εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης. Θα πρέπει να έχετε κοστολογημένες προτάσεις» του είπε και στη συνέχεια «απάντησε» και σε όσα είπε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος: «Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω να πω πολλά. Μας είπατε όσα μας λέγατε προεκλογικά. Το έλεγα και στον κ. Τσίπρα, ότι αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο, που δεν υπήρχε και ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε δίνοντας μας μεγαλύτερο ποσοστό. Πρώτος εγώ είπα για τις δύσκολες μάχες που πρέπει να κερδίσουμε» συμπλήρωσε.

Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο που μας έδειξαν με την ψήφο τους οι πολίτες, με γνώμονα τους άξονες και με ορίζοντα το 2027» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αναφέρω την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, είμαι σίγουρος πως θα γίνει εντός του 2023» τόνισε και απευθυνόμενος εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Εάν πιστεύετε κύριοι του ΠΑΣΟΚ ότι βρισκόμαστε στο χείλος της δημοσιονομικής καταστροφής να μας πείτε, χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν».

«Μεγάλος στόχος είναι η αύξηση του μέσου και του κατώτατου μισθού αλλά και η μείωση των ανισοτήτων. Η ανάπτυξη θα πρέπει να μικραίνει τις κοινωνικές ανισότητες, και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υποδεικνύουν ότι έχουμε κάνει βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στα θέματα του ΕΣΥ, επισήμανε πως «Επίσης οι παρεμβάσεις στην Υγεία, θέλω να δώσω έμφαση στην ταχύτατη παρέμβαση στα Επείγοντα, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ».

Σε ό,τι αφορά στην ψηφιοποίηση του Κράτους: «Ακόμη ένας στόχος είναι η συνέχιση του ψηφιακού Κράτους. Έχουμε να κάνουμε πολλά ακόμη στο συγκεκριμένο τομέα» είπε και αναφέρθηκε και σε άλλους τομείς που των προγραμματικών δηλώσεων: «οι προτεραιότητες μας στην παιδεία, η τεχνολογική εκπαίδευση, η προσχολική αγωγή, επίσης η ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, και βεβαίως η συνέχιση της υλοποίησης μίας στιβαρής και υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής».

«Όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και φόρεσαν τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πως θα σταθούν απέναντι στον πατριωτισμό των πράξεων» τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Παρ ό,τι επίμονος ο πληθωρισμός στα τρόφιμα, είναι χαμηλότερος του ευρωπαϊκού μέσου όρου» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «η μείωση του ΦΠΑ σε άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν απέφερε τα προσδοκώμενα».

«Νέο στοίχημα είναι ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες προσαρμοζόμενοι στις νέες προκλήσεις. «Αυτή είναι και η επιτυχία της νέας Νέας Δημοκρατίας, η ουσία της πολιτικής μας να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας που μας έχει ανάγκη».

«Τώρα είναι η ώρα της δουλειάς, οι ανάγκες του τόπου για αλλαγές είναι μεγάλες και οι ευθύνες βαριές, το μεγάλο ποσοστό δεν μεταφράζεται σε λευκή επιταγή» συνέχισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του. «Κάθε φωνή μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι κακόφωνη» είπε.

«Ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Στις αρχές της εβδομάδος που έρχεται, αναρτούμε νόμο που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ώστε όλοι οι συμπολίτες που είναι εγγεγραμμένοι να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους. Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχουμε μεταξύ λόγων και πράξεων και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να ψηφιστεί από 300 βουλευτές».

Και ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε «συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου θα ζητήσω από τους πολίτες να είναι συνοδοιπόροι στο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας».

Ολόκληρη η δευτερολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:

«Η τριήμερη συζήτηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, νομίζω ότι σηματοδότησε έναν πρώτο διάλογο σε επίπεδο κοινοβουλίου, γύρω από τις προτεραιότητες της χώρας την επόμενη τετραετία.

Μετά την ολοκλήρωσή της θέλω, κ. Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να συγκρατήσω κατ’ αρχάς το ήπιο κλίμα μέσα στο οποίο έγινε αυτή η συζήτηση. Εύχομαι αυτό το κλίμα, ασχέτως των διαφωνιών μας, να μπορεί να διατηρηθεί, να μην είναι απλά μία «φωτοβολίδα» της στιγμής, ίσως υπό την επήρεια του εκλογικού αποτελέσματος.

Γιατί αυτό το κλίμα πιστεύω ότι εκφράζει και το μήνυμα της ενότητας και της υπευθυνότητας που εξέπεμψαν οι πολίτες στις εκλογές. Και θέλω και πάλι να ελπίζω ότι το μήνυμα αυτό έχει φτάσει και στο Κοινοβούλιο.

Το αίτημα της κάλπης, ωστόσο, εκτός από καλή κοινοβουλευτική διαγωγή ζητά και αποτελεσματικότητα. Και εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι ο λόγος της αντιπολίτευσης, συνολικά, δεν είχε ούτε πειστικά επιχειρήματα που να αμφισβητούν τις κυβερνητικές πολιτικές, ούτε και θετικές παρατηρήσεις που να τις βελτιώνουν.

Γιατί, όπως ακούσατε και όπως αναλύθηκαν και από τους βουλευτές μας και από τους Υπουργούς, από την πλευρά της πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας κατατέθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο ολοκληρωμένο σχέδιο παρουσιάστηκε σε μεγάλη λεπτομέρεια. Είναι ένα σχέδιο δυναμικού, πολυδύναμου εκσυγχρονισμού της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, δυστυχώς, το ακούσαμε και σήμερα στις δευτερολογίες, οι πολιτικοί αρχηγοί περιορίστηκαν σε επανάληψη συνθημάτων τα οποία ήδη είχαν εξαντληθεί προεκλογικά.

Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εκλογές του Ιουνίου και του Μαΐου έδειξαν ότι η Ελλάδα έχει περάσει πια σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή των μεγάλων αλλαγών.

Μακάρι αυτές οι μεγάλες αλλαγές να μπορούν να συνοδεύονται και από μεγάλες συναινέσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, η εντολή την οποία έχει πάρει η κυβερνητική πλειοψηφία είναι να προχωρήσει γρήγορα και τολμηρά στην υλοποίηση αυτών των αλλαγών.

Γιατί σκύψαμε, μιλήσαμε γι’ αυτές προεκλογικά και πιστεύω ότι θα συγκρατήσατε και εσείς και όσοι μας παρακολούθησαν την απόλυτη συνέπεια μεταξύ των προεκλογικών μας τοποθετήσεων και του προγραμματικού λόγου, έτσι όπως εκφράστηκε και από εμένα αλλά και από τα στελέχη της κυβέρνησης.

Και ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους βουλευτές, ειδικά τους πρωτοεκλεγέντες αλλά και τους Υπουργούς οι οποίοι πήραν το λόγο, γιατί φώτισαν σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια από αυτήν που μπορούσα να κάνω εγώ στην πρωτολογία μου, τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού έργου την επόμενη τετραετία.

Πολύ σωστά επισήμανε και ο Υπουργός Επικρατείας ότι μια φορά την τετραετία έχουμε τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και αυτή η συζήτηση έχει μεγάλη αξιοπιστία και γι’ αυτό και αξίζει τον κόπο να αναφερόμαστε και σε προηγούμενες προγραμματικές συζητήσεις, για να μπορούμε να ελέγχουμε ακριβώς αυτή την αξιοπιστία μεταξύ λόγων και έργων.

Εγώ, παραδείγματος χάρη, στην προεκλογική περίοδο δεν είχα καμία δυσκολία να αναφέρομαι και να επικαλούμαι τις προγραμματικές δηλώσεις που είχα κάνει τον Ιούλιο του 2019, διότι ακριβώς αυτές τις δεσμεύσεις μας τις υλοποιήσαμε. Και είναι και ένας από τους λόγους που ο ελληνικός λαός μας επιβράβευσε.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι όσο παρακολούθησα τη συζήτηση δεν άκουσα από τα άλλα κόμματα σοβαρό αντίλογο. Για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη με ενδιαφέρον να λέει ότι συμφωνεί ουσιαστικά με τον ορισμό τον οποίο έδωσα και εγώ για τον «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό», ο οποίος δεν είναι άλλος από τη γρήγορη σύγκλιση με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, να γίνουμε πραγματικά μια κανονικά ευρωπαϊκή χώρα.

Τη στιγμή λοιπόν που συμφωνούμε ότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας, ας έρθουμε να συμφωνήσουμε και ποιοι είναι οι δείκτες εκείνοι τους οποίους πρέπει να μπορούμε να παρατηρούμε και να δούμε αν πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο μας.

Διότι αν μιλάμε για σύγκλιση, κ. Ανδρουλάκη, η πρώτη σύγκλιση την οποία πρέπει να πετύχουμε -οικονομική, ως προς το μέσο διαθέσιμο εισόδημα- είναι προϊόν ενός γρήγορου ρυθμού ανάπτυξης, ο οποίος πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορος από το μέσο ευρωπαϊκό ρυθμό, προκειμένου να μπορούμε να πετύχουμε αυτή τη σύγκλιση.

Πετυχαίνουμε, λοιπόν, αυτούς τους γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια; Αναμφισβήτητα ναι, αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Άρα, ναι, κάνουμε τα πρώτα βήματα για να μπορούμε να πετύχουμε αυτή την ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Αν μιλάμε, παραδείγματος χάρη, για ένα θέμα για το οποίο σας έχω ακούσει πολλές φορές να μιλάτε -και το οποίο προφανώς αποτελεί επίκεντρο και της δικής μας συζήτησης-, την πράσινη μετάβαση και πώς θα την κάνουμε πράξη, μα σήμερα η χώρα μας είναι ήδη πρωταγωνίστρια στην πράσινη μετάβαση. Με 12 γιγαβάτ εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και με πολύ γρήγορους ρυθμούς αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ, όχι μόνο μεγάλης δυναμικής αλλά και μικρής δυναμικής.

Παραδείγματος χάρη, τα «Φωτοβολταϊκά στη στέγη» με επιδοτούμενη μπαταρία, είναι ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα του πώς οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, αλλά για να μπορέσουμε να μειώσουμε το κόστος παραγωγής ενέργειας για το κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Αύριο θα ακολουθήσουν τέτοια προγράμματα και για τους αγρότες μας και για τους επιχειρηματίες μας.

Όλα αυτά, λοιπόν, είναι ενδείξεις προόδου και ενδείξεις σύγκλισης.

Να μιλήσουμε και για το κράτος δικαίου, για το οποίο έχει γίνει πολύ συζήτηση. Ποιος είναι ο τελικός κριτής της προόδου μίας ευρωπαϊκής χώρας, σε θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου; Εγώ δεν έκρυψα ποτέ τις όποιες αδυναμίες και τα όποια προβλήματα παρουσιάστηκαν την περασμένη τετραετία, αλλά ο τελικός κριτής στα θέματα του κράτους δικαίου είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ετήσια έκθεση περί κράτους δικαίου, αυτό είναι το σημείο αναφοράς το οποίο κοιτούν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί.

Στην τελευταία έκθεση θα παρατηρήσετε ότι, παρά τις δυσκολίες, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να μπορούμε τουλάχιστον να τα αναγνωρίζουμε, έτσι ώστε αν συμφωνούμε στο στόχο να μπορούμε να συμφωνούμε και πότε πετυχαίνουμε αυτή την πρόοδο. Και να μην αναλωνόμαστε σε συνθήματα τα οποία και ξύλινα ακούγονται αλλά -επιτρέψτε μου- στερούνται και κάθε ουσιαστικής τεκμηρίωσης.

Σας άκουσα σήμερα -και το σημείωσα- να μιλάτε για την ανάγκη να κατασκευάσουμε 150.000 κοινωνικές κατοικίες, 150.000 κοινωνικές κατοικίες, μάλιστα. Λοιπόν, είστε και πολιτικός μηχανικός, πόσο κόστος το μέτρο; Πόσο να βάλουμε; 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο; 1.500; Λοιπόν, αν βάλω 1.000 είναι 15 δισεκατομμύρια. Αν βάλω 1.500 είναι 22,5 δισεκατομμύρια. Μα είναι σοβαρές κουβέντες αυτές;

Γι’ αυτό και έχει μία αξία, ξέρετε… Κοιτάξτε, εδώ δεν είναι Ευρωβουλή, εδώ υπάρχει επαρκέστατος χρόνος και θα υποστείτε τη βάσανο της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων.

Εμείς αναζητούμε, θα το ξαναπώ, αναζητούμε τεκμηριωμένες, κοστολογημένες προτάσεις. Θα δείτε στην πορεία αυτής της κυβερνητικής θητείας ότι αυτή η κυβέρνηση, όπως το έκανε και στο παρελθόν, αν υπάρχουν μέσα από τον κοινοβουλευτικό διάλογο -τον οποίον εμείς προήγαμε με πολύ μεγάλη συστηματικότητα- προτάσεις τις οποίες μπορούμε να ενσωματώσουμε στα νομοθετήματά μας, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε. Το κάναμε εκτεταμένα.

Αρκεί, το τονίζω, οι προτάσεις αυτές να είναι ώριμες, να είναι επεξεργασμένες, να είναι κοστολογημένες και να μην είναι φωτοβολίδες του αέρα.

Τώρα, για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχω πολλά πράγματα να πω, κ. Φάμελλε, παρά μόνο μου κάνει πολλή εντύπωση το γεγονός ότι σήμερα ακόμα ήρθατε και μας είπατε ακριβώς τα ίδια πράγματα τα οποία λέγατε πριν από τρεις μήνες: ακρίβεια Μητσοτάκη, ρεκόρ θανάτων στην πανδημία, εμφυλιοπολεμικό κράτος της ΕΡΕ. Σας διέφυγε κάτι, έγιναν εκλογές, δύο εκλογές. Πήραμε 41% και πήγατε στο 17%. Στο 17% πήγατε.

Με αυτόν το λόγο, το αναγνωρίζω. Καταλαβαίνω τη σύγχυση και την αναζήτηση προσανατολισμού, αλλά επιτέλους. Σας το είχα πει και το είχα πει και στον κ. Τσίπρα πολλές φορές από αυτό εδώ το βήμα: αντιπολιτευόσασταν ένα σκιάχτρο. Ένα σκιάχτρο το οποίο δεν υπήρχε, το είχατε φτιάξει στο μυαλό σας, μια κακιά δεξιά παράταξη η οποία ερχόταν από το παρελθόν, η οποία κατέστρεφε τη χώρα.

Ο ελληνικός λαός έβλεπε κάτι άλλο και ο ελληνικός λαός επιβράβευσε αυτή τη Νέα Δημοκρατία και μας έδωσε υψηλότερο ποσοστό από αυτό που πήραμε το 2019.

Κοιτάξτε, πρώτος εγώ το είπα, δεν παρουσίασα μία εικόνα της πατρίδας μας ωραιοποιημένη. Πρώτος εγώ είπα ότι υπάρχουν πολλά δύσκολα μέτωπα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε και πολλές δύσκολες μάχες τις οποίες πρέπει να κερδίσουμε. Αλλά μίλησα ταυτόχρονα και για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος, για την τεχνητή νοημοσύνη, για την κλιματική αλλαγή, για την πολιτική προστασία, για τον πράσινο τουρισμό, αντίβαρο στον υπερτουρισμό, για τη διπλωματία της αυτοπεποίθησης. Για όλα αυτά, όπως σας είπα, πειστικά σχόλια δεν άκουσα.

Μπορεί αυτό να δηλώνει την ιδεολογική κυριαρχία μίας μόνο παράταξης, στερεί όμως από τον δημόσιο διάλογο τον πλουραλισμό που τον κάνει πιο παραγωγικό. Εύχομαι και ελπίζω τα κόμματα -τουλάχιστον αυτά που θέλουν πραγματικά να εισφέρουν σε αυτή τη συζήτηση- να βρουν τον βηματισμό τους έτσι ώστε η συζήτηση αυτή, όπως είπα, να γίνει όχι απλά πιο ήπια, αλλά και πιο ουσιαστική.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σας είπα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στο δρόμο τον οποίο μας έδειξαν οι πολίτες, υπερψηφίζοντας το δικό μας κυβερνητικό πρόγραμμα. Με γνώμονα μία σειρά από εθνικούς στόχους, οι οποίοι εκτυλίσσονται στο άνοιγμα της τετραετίας -θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2027, δέκα τον αριθμό- που θα επαναλάβω πολύ σύντομα σήμερα, χάριν της οικονομίας της συζήτησης.

Αναφέρθηκε και ο Υπουργός στην ανάγκη η χώρα να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι το οποίο είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα γίνει εντός του 2023, και στην αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου.

Αναφέρθηκε και ο Υπουργός στην ανάγκη η χώρα, ναι, να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ και άκουγα μάλιστα και από την αντιπολίτευση μία κριτική η οποία ήταν παντελώς αντιφατική, που την άκουγα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ.

Παρουσιάζετε μία εικόνα δημοσιονομικής καταστροφής, πλήρους εκτροπής των δημόσιων οικονομικών, την ίδια στιγμή που ζήταγαν από την κυβέρνηση να δώσει το ΕΚΑΣ. Άρα, εάν πιστεύετε πράγματι ότι η χώρα χρειάζεται μια πιο σφιχτή δημοσιονομική πολιτική, διότι τα πράγματα δεν πάνε καλά -μας μιλάτε για αύξηση σε απόλυτο αριθμό του χρέους, που κανείς δεν κοιτάει αυτό τον δείκτη, έτσι; Κανείς δεν τον κοιτάει. Όλοι κοιτούν τον πραγματικό δείκτη, ο οποίος ενδιαφέρει τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης, που είναι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ. Πρέπει να μας πείτε επιτέλους εδώ τι συμβαίνει; Χρειαζόμαστε πιο σφιχτή πολιτική γιατί δεν πάνε καλά τα δημόσια οικονομικά ή έχουμε τράτο να δώσουμε περισσότερα; Και τα δύο πάντως δεν μπορεί να ισχύουν.

Είναι ο στόχος υποχώρησης της ανεργίας στο 8% και αύξησης των εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ. Είμαστε ήδη στο 50% στις εξαγωγές, το τονίζω, αγαθών και υπηρεσιών. Αυτός είναι ο δείκτης τον οποίον πρέπει να κοιτάμε. Η ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα εξωστρέφειας την τελευταία τετραετία, πάνω στα οποία πρέπει να επενδύσει.

Τέταρτος στόχος, ο στόχος των μισθών. Κατώτατος μισθός 950 ευρώ, 1.500 ευρώ μέσος μισθός, αλλά ναι, και μείωση των ανισοτήτων. Εδώ πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί ένας κοινός τόπος. Το έχω πει πολλές φορές, ότι η ανάπτυξη την οποία οραματιζόμαστε δεν πρέπει απλά να είναι μία ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλική. Πρέπει να είναι μία ανάπτυξη ψηφιακή, που να στηρίζεται στην οικονομία της γνώσης, πρέπει να είναι και μία ανάπτυξη η οποία να «μικραίνει» τις κοινωνικές ανισότητες. Και αν δείτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε κάνει βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Δεν το λέμε εμείς, η ΕΛΣΤΑΤ το λέει. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Γι’ αυτό και αποδίδουμε τόσο μεγάλη σημασία στην αύξηση των μισθών των χαμηλόμισθων, η οποία προφανώς, με εξαίρεση τον κατώτατο μισθό, δεν γίνεται με κυβερνητικές αποφάσεις. Γίνεται όμως με επενδύσεις, πολλές επενδύσεις, σε πολλούς διαφορετικούς τομείς. Γιατί, προφανώς, στην πατρίδα μας σήμερα δεν γίνονται μόνο επενδύσεις real estate -όχι πως είναι κακές αυτές, αλλά δεν γίνονται μόνο επενδύσεις real estate.

Αυτές οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας και η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό είναι τελικά που ανεβάζουν τους μισθούς. Έτσι δουλεύει μια ελεύθερη οικονομία.

Πέμπτος στόχος, όπως έχουμε πει, οι παρεμβάσεις στην υγεία. Δεν θα επαναλάβω αυτά τα οποία είπα και αυτά τα οποία παρουσίασε και ο Υπουργός, αλλά θα δώσω έμφαση στην ανάγκη της ταχύτατης παρέμβασης στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και στα κέντρα υγείας, όπως και στις παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό.

Έκτος στόχος, οι στόχοι που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σας είπα, είμαστε πρωταγωνιστές: τον Μάιο -όλο τον Μάιο, όχι μόνο για μία μέρα- παρήγαμε παραπάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Αυτό μας γλιτώνει ακριβές εισαγωγές, αλλά ταυτόχρονα μας επιτρέπει να συνεισφέρουμε κι εμείς στο στόχο για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Έβδομος στόχος, η συνέχιση του ψηφιακού κράτους. Εκεί νομίζω ότι οι πολίτες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, μας πιστώνουν μια σημαντική πρόοδο, θα έλεγα ένα άλμα, μια επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με το κράτος. Αλλά ξέρουμε ότι έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα στον τομέα αυτό.

Όγδοος στόχος, τα ζητήματα της Παιδείας. Έγινε αρκετά εκτενής αναφορά. Εγώ θα σταθώ περισσότερο στις προτεραιότητές μας που αφορούν τα σχολεία αλλά και την προσχολική αγωγή, τον τεχνολογικό εξοπλισμό, την τεχνική εκπαίδευση, στην οποία δεν έχουμε επενδύσει αρκετά ως χώρα και το πληρώνουμε σήμερα με μεγάλες ασυνέχειες οι οποίες υπάρχουν στην αγορά εργασίας.

Ένατος εμβληματικός στόχος, τα ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και την ταχύτητα απονομής της. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου την τελευταία τετραετία, αλλά ξέρουμε ότι πρέπει να τρέξουμε πιο γρήγορα.

Και, βέβαια, δέκατος κεντρικός στόχος, η συνέχιση της υλοποίησης μιας στιβαρής και εθνικά υπεύθυνης εξωτερικής πολιτικής, με τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ναι, έχει ένα ενδιαφέρον όλοι όσοι ανέβηκαν σε αυτό το βήμα και εμφανίστηκαν κρατώντας τη ρομφαία του υπερπατριώτη να δούμε πώς θα τοποθετηθούν απέναντι στους πατριώτες των πράξεων και όχι των κενών συνθημάτων. Αυτών οι οποίοι θωράκισαν πράγματι την άμυνα της χώρας και ενίσχυσαν το κύρος της πατρίδας μας ουσιαστικά, διπλωματικά αλλά και γεωπολιτικά.

Αυτές τις στρατηγικές επιλογές υπηρετούν και τα νομοσχέδια, τα πρώτα τα οποία θα καταθέσουμε, το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Έγινε μια συζήτηση ουσιαστική για το θέμα της ακρίβειας. Αυτό το οποίο δεν λέτε είναι ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα είναι παγκόσμιο φαινόμενο, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αυτό το οποίο επίσης δεν λέτε είναι ότι ο πληθωρισμός στη χώρα μας, παρότι επίμονος, ειδικά στα τρόφιμα, είναι χαμηλότερος από τον πληθωρισμό των πιο πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό το οποίο επίσης δεν λέτε είναι ότι πια έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα, έχουμε αποτελέσματα τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό το οποίο λέγαμε: ότι στις χώρες οι οποίες μείωσαν προσωρινά τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία, καμία μείωση τιμών. Το μόνο αποτέλεσμα ήταν η στέρηση δημοσίων εσόδων.

Θα έχουμε, λοιπόν, αυτά την ευκαιρία να τα συζητήσουμε άμεσα τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή, έτσι ώστε να αρχίσουμε να βρίσκουμε και τον κοινοβουλευτικό μας ρυθμό με μια γρήγορη παραγωγή νομοθετικού έργου.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, η τριήμερη συζήτηση η οποία ολοκληρώνεται σήμερα πιστεύω κατέστησε σαφές ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, είτε συμφωνεί κανείς με αυτό είτε διαφωνεί. Υπάρχει πάντως ένα σχέδιο το οποίο έχει ως κεντρικό στόχο την ευρωπαϊκή Ελλάδα του 2027.

Αυτό που περιέγραψα ως «πολυδύναμο εκσυγχρονισμό» σε κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής, πάντα με σταθερό επίκεντρο τον πολίτη και πάντα με κριτήριο το μετρήσιμο και το χειροπιαστό αποτέλεσμα, είναι ένα νέο στοίχημα και συνάντησης αλλά και υπέρβασης σε μία νέα συλλογική πορεία. Για εμάς, στην παράταξή μας, αυτό δεν είναι δύσκολο να το κάνουμε. Μπορούμε να ενσωματώνουμε τις παραδοσιακές μας αξίες σε μία διαρκή εξέλιξη, να ξέρουμε τι πρέπει να κρατάμε και να ξέρουμε τι πρέπει να αφήνουμε πίσω μας.

Αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της κεντροδεξιάς νέας Νέας Δημοκρατίας, κάτι το οποίο το απέδειξαν και οι πολίτες με τη στήριξη την οποία έδωσαν στην παράταξή μας στις εκλογές και του Μαΐου και του Ιουνίου.

Στο επίκεντρο αυτής της φιλοσοφίας είναι η λογική η συλλογική ευημερία, ο συλλογικός πλούτος τον οποίο παράγουμε, να σηματοδοτούν, τελικά, ατομική ευημερία στη ζωή κάθε πολίτη. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής μας.

Η ουσία της πολιτικής μας ήταν, είναι και θα παραμείνει -γιατί είμαστε βαθιά λαϊκή παράταξη- να στεκόμαστε δίπλα σε κάθε συμπολίτη μας ο οποίος μας έχει ανάγκη. Όπως το κάναμε μέχρι τώρα, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τώρα, λοιπόν, είναι η ώρα της δουλειάς. Γιατί, όπως είπα και στην πρωτολογία μου, βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ιστορικού τόξου. Οι ανάγκες τού τόπου για αλλαγές είναι μεγάλες, οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές και μας εναπόθεσαν μια βαριά ευθύνη στις πλάτες μας.

Το υψηλό ποσοστό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ερμηνευθεί ως λευκή επιταγή και σίγουρα όχι ως ένα διαπιστευτήριο αλαζονείας. Μας οπλίζει όλους με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να ανταποκριθούμε σε αυτήν την εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες.

Και αυτή η ευθύνη πρωτίστως βαραίνει την κυβέρνηση. Μέρος όμως της ευθύνης πρέπει να επωμισθεί και όλο το πολιτικό σύστημα, γι’ αυτό και θα επαναλάβω την έκκληση για θετική συμμετοχή σε αυτή την κοινή προσπάθεια.

Προφανώς δεν θα συμφωνούμε όλοι σε όλα, αλλά δεν γίνεται και να διαφωνούμε οι πάντες πάντοτε και για τα πάντα. Κάθε φωνή, όπως είπα, μπορεί να είναι χρήσιμη, αρκεί να μην είναι δημοκρατικά «παράφωνη». Άλλωστε, αυτός ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός πρέπει να είναι, μπορεί να είναι καθολικός και οικουμενικός και μας ενώνει στο εξωτερικό, ξεπερνώντας τα σύνορα της πατρίδας, αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό.

Άκουσα συναδέλφους να κάνουν μία αναφορά για τη μεγάλη δύναμη της ελληνικής Διασποράς και του παγκόσμιου ελληνισμού. Μία ακόμα, λοιπόν, άμεση πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, για να εκφράσει αυτόν τον οικουμενικό ελληνισμό, γίνεται για όλους σας, για όλους μας, ένα στοίχημα συνέπειας για όλα τα κόμματα: στις αρχές της εβδομάδας που μας έρχεται αναρτούμε σε δημόσια διαβούλευση έναν νόμο με ένα άρθρο, που θα καταργεί όλα τα εμπόδια για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, έτσι ώστε όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας, από όπου κι αν κατοικούν.

Στην πρώτη μας θητεία κάναμε το πρώτο βήμα για την καθιέρωση αυτού του δικαιώματος. Βάλαμε πάρα πολλούς περιορισμούς, το ξέρετε καλά. Φτάσαμε τους 190 βουλευτές και όχι τους 200. Σήμερα λοιπόν, ήρθε η ώρα, αφού δοκιμάσαμε τη διαδικασία στην πράξη, να δούμε πόση συνέπεια τελικά υπάρχει μεταξύ λόγων και πράξεων και το σχέδιο νόμου αυτό να εγκριθεί από 300 βουλευτές.

Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε πόσο πραγματικά πιστοί μένουμε στις διακηρύξεις μας.

Προσωπικά, κλείνοντας αυτή την πρώτη μου παρουσία στο κοινοβούλιο ως νεοεκλεγμένος και πάλι Πρωθυπουργός της πατρίδας, θέλω να ευχαριστήσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες για τη μεγάλη εμπιστοσύνη τους. Να υποσχεθώ συνέπεια και προσήλωση στο καθήκον μου.

Θα τους ζητήσω, όμως, να σταθούν και εκείνοι, από το δικό τους μετερίζι, συνοδοιπόροι σε αυτό το νέο ταξίδι αναγέννησης της πατρίδας.

Έχουμε όλοι το χρέος που μας αναλογεί να γράψουμε το καινούργιο κεφάλαιο που ανοίγεται στην ιστορία της χώρας ακολουθώντας τους στίχους της «Ρωμιοσύνης»: «Ήρθε η ώρα. Να είμαστε έτοιμοι». Γιατί τώρα, «κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα».

Σας ευχαριστώ πολύ».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει