Καταρρέουν οι σύμμαχοι των Τούρκων στη Λιβύη


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019, 19:05

Σε κατοικημένες περιοχές της Τρίπολης έχει ήδη φθάσει η εμπροσθοφυλακή του στρατηγού Χαφτάρ, σύμφωνα με την τουρκική έκδοση του γερμανικού πρακτορείου Deutsche Welle, είδηση την οποία αναμεταδίδει και η τουρκική εφημερίδα Sozcu.

«H πρωτεύουσα της Λιβύης με την οποία έχουμε συνάψει συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο κινδυνεύει», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα τονίζοντας ότι «θα καταληφθεί από τον στρατηγό Χαφτάρ ο οποίος έχει κηρύξει την Τουρκία εχθρό του».

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ Ghassan Salame  μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera δήλωσε ότι σύντομα οι δυνάμεις του Χαφτάρ πρόκειται να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Λιβύης με την στήριξη της Ρωσίας.

Στο μεταξύ για πρώτη φορά ο φιλότουρκος υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης  Mohamed Taha Siala  άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πέσει η Τρίπολη στα χέρια του Χαφτάρ.

Στον «αέρα» η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ;

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης για την ΑΟΖ έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου, ενώ θα δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις αρχές Ιανουαρίου.

Ωστόσο η ισχύς της συμφωνίας είναι αβέβαιη καθώς ο Χαφτάρ κατά την τελευταία ανακοίνωσή του ήταν σαφής: «…όλοι οι  μαχητές που δεν διαθέτουν εξτρεμιστική ιδεολογία να εγκαταλείψουν τα όπλα τους, να εγκαταλείψουν την Τρίπολη, και να επιστρέψουν στις πόλεις τους ασφαλείς. “Οι δυνάμεις του LNA “δεν αναγνωρίζουν το ‘κράτος”της Τρίπολης και δεν υποστηρίζουν εκείνους που πούλησαν την πατρίδα σε άπληστους ανθρώπους για την δόξα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας”, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Θα απελευθερώσουμε την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο» δήλωσε ο στρατηγός.

Υπενθυμίζεται ότι ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στην Λιβύη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην τελική φάση του με την αναμέτρηση μεταξύ των δυνάμεων του Χαφτάρ που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, την Γαλλία και την Ρωσία και της κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία, το Κατάρ και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019, 19:12

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει