Κατερίνα Παπανάτσιου: Υπολειτουργία των Κέντρων Υγείας και των αγροτικών ιατρείων στο Δήμο Αλμυρού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, με θέμα την υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας Αλμυρού και των αγροτικών ιατρείων της περιοχής του Δήμου Αλμυρού, κατέθεσε η βουλευτής Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η βουλευτής τονίζει πως η κατάσταση στον τομέα της περίθαλψης είναι ήδη επιβαρυμένη μετά από την πολιτική υποβάθμισης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη ιδιαίτερα στις περιοχές της περιφέρειας όπου έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης.
Ενώ όπως αναφέρει, ειδικά στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού, όπου είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση, Δήμους με ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, τα περιφερειακά και εξυπηρετούμενα αγροτικά ιατρεία του Δήμου υπολειτουργούν. Επιπρόσθετα, εδώ και κάποιο διάστημα είναι τελείως κλειστά. Ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ασφαλείας ώστε να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά.

Το αποτέλεσμα των προαναφερθέντων, όπως σχετικά αναφέρεται στην ερώτηση, είναι οι οικονομικά αδύναμοι δημότες της ευρύτερης περιοχής να αναγκάζονται να μεταβούν στον Αλμυρό πληρώνοντας ιδιώτες γιατρούς για να τους συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ορεινών και απομακρυσμένων χωριών τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει τους κατοίκους της περιοχής σε απόγνωση και σε πλήθος διαμαρτυριών, καθώς εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται σχεδόν καθημερινά, κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων του μόχθου.

Τέλος, η κα Παπανάτσιου υπογραμμίζει η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι μείζονος σημασίας για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όπου η μεταφορά στα πλησιέστερα νοσοκομεία είναι και χρονοβόρα και οικονομικώς ασύμφορη για τους πολίτες που ήδη έχουν δει τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται προς τα κάτω.

Καταλήγοντας, η βουλευτής ζητά την άμεση ενημέρωση για τις όποιες κινήσεις έχουν γίνει ή βρίσκονται στα σχέδια από την πλευρά του Υπουργείου ούτως ώστε να λυθεί άμεσα το εν λόγω πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πρωτοβάθμια περίθαλψη του Δήμου Αλμυρού.

ΘΕΜΑ :

Όπως είναι ήδη γνωστό η κατάσταση στον τομέα της περίθαλψης είναι ήδη επιβαρυμένη μετά από την πολιτική υποβάθμισης που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη ιδιαίτερα στις περιοχές της περιφέρειας όπου έχουν πληγεί στα χρόνια της κρίσης.

Εδικά στην περιοχή του Δήμου Αλμυρού, όπου είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση, Δήμους με ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, τα περιφερειακά και εξυπηρετούμενα αγροτικά ιατρεία του Δήμου υπολειτουργούν. Επιπρόσθετα, εδώ και κάποιο διάστημα είναι τελείως κλειστά. Ενώ παράλληλα, δεν υπάρχει ούτε προσωπικό ασφαλείας ώστε να καλύψει τα επείγοντα περιστατικά.

Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι οι οικονομικά αδύναμοι δημότες της ευρύτερης περιοχής να αναγκάζονται να μεταβούν στον Αλμυρό πληρώνοντας ιδιώτες γιατρούς για να τους συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα φάρμακα. Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ορεινών και απομακρυσμένων χωριών τα προηγούμενα χρόνια έχει οδηγήσει τους κατοίκους της περιοχής σε απόγνωση και σε πλήθος διαμαρτυριών, καθώς εκτός από την ταλαιπωρία που υφίστανται σχεδόν καθημερινά, κινδυνεύουν οι ζωές των ανθρώπων του μόχθου.

Επειδή, η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι μείζονος σημασίας για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όπου η μεταφορά στα πλησιέστερα νοσοκομεία είναι και χρονοβόρα και οικονομικώς ασύμφορη για τους πολίτες που ήδη έχουν δει τα εισοδήματά τους να συμπιέζονται προς τα κάτω.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1 – Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ούτως ώστε να λυθεί άμεσα το θέμα με τους αγροτικούς ιατρούς και τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας του Δήμου Αλμυρού;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει