Κατερίνη: Παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης της Πιερίας
Το Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Πιερίας παρουσιάστηκε σήμερα στην Κατερίνη, παρουσία διευρυμένου κυβερνητικού κλιμακίου, αποτελούμενου από υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς υπουργείων και εκπροσώπων τοπικών αρχών και φορέων, σε αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κατερίνης.
Για την εξελισσόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης σχετικά με τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης, η Πιερία αποτελεί τον πέμπτο σταθμό της “Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη”, ύστερα από Έβρο, Ζάκυνθο, Αργολίδα και Φωκίδα και είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, η οποία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα “ως μια κοινή δέσμευση συνεργασίας για τις προτεραιότητες της περιοχής”.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος συντόνισε την ημερίδα και συνόψισε τα συμπεράσματα, τόνισε ότι πρόκειται για “ένα σχέδιο περισσότερων από 600 εκατομμύριων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει υποδομές και πολιτικές με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς και ενδεικτικές παρεμβάσεις που προτεραιοποιήθηκαν και απαιτούν μεγαλύτερη ωρίμανση για την υλοποίησή τους το επόμενο διάστημα” με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Κοντογεώργης αναφέρθηκε στον εθνικό στόχο της διπλής σύγκλισης που είχε θέσει ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής & Τοπικής Ανάπτυξης.
«Προτεραιότητα στην Πιερία είναι τα θέματα διαχείρισης υδάτων που καθορίζουν και την εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα, ζητήματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό υποδομών ύδρευσης και αποβλήτων, ένα πλαίσιο ολιστικής διαχείρισης του Ολύμπου με άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις ενός συνολικού σχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί το 2025» σημείωσε χαρακτηριστικά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό συνόψισε τις δράσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν μέλη της κυβέρνησης, αυτοδιοικητικοί αλλά και εκπρόσωποι φορέων της Πιερίας. Και τα βασικά σημεία του τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου είναι τα εξής :
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες Β’ Περιόδου, στον νότιο κλάδο στη Σήραγγα Κατερίνης προς Αθήνα, ενώ η ολοκλήρωση του έργου, προϋπολογισμού 17,5 εκατ. euro, εκτιμάται τον Απρίλιο 2025.
Παράλληλα, εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα στην κεντρική νησίδα του Αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, προϋπολογισμού 24,8 εκατ. Euro, ενώ προβλέπεται και η εκτέλεση έργων εκτός των ορίων του έργου παραχώρησης, με σκοπό την επείγουσα αντιπλημμυρική θωράκιση του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ, στα ρέματα Νέας Εφέσου, Κρανιά, Γερακάκι και Σουρβάλα, ύψους επιπλέον 12 εκατ. euro.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Στήριξη στον πρωτογενή τομέα και αποζημιώσεις στους μυδοκαλλιεργητές
Για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χρηματοδοτεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πλήθος εγγειοβελτιωτικών έργων για την βελτίωση των υποδομών. Ταυτόχρονα οι παραγωγοί ενισχύονται με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων, ενώ επενδυτικά σχέδια χρηματοδοτούνται τόσο από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ειδικά για τον τομέα των υδατοκαλλιεργειών στην Πιερία, αναγνωρίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος λόγω των δυσμενών κλιματικών συνθηκών τα τελευταία 2 έτη, μεταξύ αυτών υψηλές θνησιμότητες στα μύδια εξαιτίας των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών, αποφασίστηκε η χορήγηση αποζημιώσεων από το πρόγραμμα de minimis το νέο έτος, ενώ έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με στόχο την υποβολή προτάσεων για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στις μυδοκαλλιέργειες της περιοχής.
Για την βελτίωση και αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων της Κατερίνης, έχει ολοκληρωθεί το σχετικό έργο προϋπολογισμού 20 εκατ.Euro για την εξυπηρέτηση καλλιεργούμενων εκτάσεων 19.000 στρεμμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης υλοποιούνται τρία έργα με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Δήμου Πύδνας Κολινδρού τα οποία αποβλέπουν στη διασφάλιση της ορθολογικής διαχείρισης του νερού και στην εξοικονόμηση ενέργειας με την παράδοση συστήματος διαχείρισης εγκαταστάσεων δικτύου άρδευσης και εξοικονόμησης ενέργειας, την εγκατάσταση και λειτουργία μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα και την κατασκευή κλειστού αγωγού μεταφοράς νερού άρδευσης στην περιοχή «Καβάκι» Αιγινίου.
Τέλος, τρέχει ο διαγωνισμός για την ανάθεση επικαιροποίηση των μελετών για τα εγγειοβελτικά έργα που αποβλέπουν στην αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης νερού από τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του δήμου Πύδνας-Κολινδρού.
Για τη συνολική διαχείριση των υδάτων στην Πιερία έχει εγκριθεί η 2η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας. Η διαβούλευση έχει ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η οριστικοποίηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών. Στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί και η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΚΠ) του Υδατικού Διαμερίσματος Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο αποτελεί το στρατηγικό εργαλείο για τον περιορισμό των δυνητικών αρνητικών συνεπειών των πλημμυρών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομική δραστηριότητα.
Η διαχείριση αποβλήτων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, λαμβάνοντας μάλιστα υπ’ όψιν τις σημαντικές τουριστικές ροές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το ΣΔΙΤ για την μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων του δυτικού τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με προϋπολογισμό 202 εκατ. Euro έχει πλέον ανάδοχο και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. Υπό κατασκευή είναι η επέκταση του ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε.Ν Πιερίας. Ολοκληρώθηκε η περιβαλλοντική αδειοδότηση και αναμένεται η ένταξη της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Πιερίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με χρηματοδότηση 12,8 εκατ. Euro από το νέο ΕΣΠΑ. Η μονάδα θα εξυπηρετήσει και τους τρεις δήμους της Πιερίας.
Στο πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού, σε εξέλιξη είναι η εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων στους δήμους Κατερίνης και Πύδνας-Κολινδρού, αλλά και τα αντίστοιχα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια των παραλιακών περιοχών της Πιερίας.
Για την ανάδειξη του πολιτισμού έχει ήδη ολοκληρωθεί πλήθος παρεμβάσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ εκτελούνται αντιπλημμυρικά έργα στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και έργα αποκατάστασης στην αρχαία αγορά του Δίου ύψους 1,9 εκατ. Euro. Παράλληλα, ωριμάζουν οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου Δίου, ενώ στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν τα έργα για την αναβάθμιση του Κάστρου Πλαταμώνα και των θερμών της αγοράς του Δίου, καθώς και οι εργασίες για την αποκατάσταση της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω.
Έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2025 το σχέδιο για την ολιστική διαχείριση του Ολύμπου
Το σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στηρίζεται στην σύζευξη τουρισμού και πολιτισμού, στη διασύνδεση του τουρισμού με τον κλάδο της αγροδιατροφής, καθώς και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού στην περιοχή. Σε διαδικασία αξιολόγησης είναι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τριών ορειβατικών καταφυγίων στην Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ των οποίων και αυτό της Πιερίας. Για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στις παραλίες της Πιερίας, έχουν υποβληθεί αιτήσεις ενίσχυσης και από τους τρεις δήμους για 12 παραλίες, οι οποίες είναι σε διαδικασία αξιολόγησης.
Το Εθνικό Πάρκο Ολύμπου, αποτελεί τοπόσημο παγκόσμιας εμβέλειας και πυλώνα τουριστικής ανάπτυξης. Για την αξιοποίηση και ανάδειξη του Ολύμπου, σχεδιάζεται μία σειρά έργων τόσο άμεσης όσο και μεσοπρόθεσμης υλοποίησης. ‘Αμεσα, προβλέπονται εργασίες συντήρησης των υποδομών του εθνικού πάρκου, ασφαλτόστρωση και διαπλάτυνση του δρόμου Λιτόχωρο-Πριόνια, σήμανση και κατασκευή ποδηλατοδρόμων, αλλά και η κατασκευή ενός σύγχρονου chalet. Το σχέδιο για την ολιστική διαχείριση του Ολύμπου σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία θα είναι έτοιμο το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σε εξέλιξη είναι η εξέταση του φακέλου για την ένταξη του Ολύμπου στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς. Η συνεργασία με την Unesco αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και η υποψηφιότητα θα συζητηθεί στην Γενική Συνδιάσκεψη τον Ιούλιο 2026.
Στον τομέα της υγείας, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Κατερίνης, ενώ υλοποιείται ήδη η επέκταση της παθολογικής κλινικής, αλλά και η αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Λιτοχώρου και Αιγινίου με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αξιοποιούμε τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) ώστε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας με ειδική μέριμνα στη διενέργεια ιατρικών εξετάσεων σε ευάλωτες ομάδες. Τρεις κινητές μονάδες θα εδρεύουν σε Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Πιερίας (Κατερίνη, Αιγίνιο, Λιτόχωρο).
Επιπλέον, βρίσκονται ήδη σε λειτουργία δύο Τοπικές Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στον Δήμο Κατερίνης με στόχο την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το σύνολο του πληθυσμού.
Για την κοινωνική προστασία σχεδιάζεται πρόγραμμα για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, καθώς και πλέγμα δράσεων για την ενίσχυση της οικογένειας.
Στο πλαίσιο του ΣΔΙΤ του 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία θα κατασκευαστεί το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κατερίνης, με 20 αίθουσες διδασκαλίας, 8 εργαστήρια και αίθουσα συναυλιών. Η σύμβαση για το έργο υπογράφτηκε στις 30 Οκτωβρίου 2024.
Στη σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν μία σειρά από παρεμβάσεις προτεραιότητας που ωριμάζουν με τη συνεργασία κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης. Από αυτά προτεραιοποιούνται το σχέδιο προστασίας και αξιοποίησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, με την εκπόνηση ενός σχεδίου ολιστικής διαχείρισης το α’ εξάμηνο 2025, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των διαβρώσεων, η αντιπλημμυρικη προστασία και η μελέτη διαχείρισης υδάτων, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού.
“Μεριμνούμε για τις καλλιέργειες που επηρεάζονται από την κλιματική κρίση και δρομολογούμε έργα αναπλάσεων των πόλεων, αλλά και το master plan των λιμένων Πιερίας” είπε ο κ. Κοντογεώργης.
Τέλος, το Διεθνές Πανεπιστήμιο σχεδίασε δεύτερο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στη «Διοίκηση Ναυτιλιακών και Συνδυασμένων Μεταφορών». Με την έγκριση από την ΕΘΑΑΕ το Πρόγραμμα μπαίνει σε τροχιά άμεσης υλοποίησης, ενώ εκτιμάται η εισαγωγή επιπλέον 100 φοιτητών.
Ποιοι συμμετείχαν
Στο κυβερνητικό κλιμάκιο που βρέθηκε σήμερα στην Κατερίνη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χ. Σταϊκούρας, η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σ. Ζαχαράκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θ. Κοντογεώργης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Τομέας Μακεδονίας και Θράκης Κ.Γκιουλέκας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Δ. Σταμενίτης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης ‘Αννα Μάνη, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χ.Κέλλας, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χ. Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Υγείας Δ. Βαρτζόπουλος , ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων,Π. Βαρελίδης, ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο ΓΓ Ναυτιλίας και Λιμένων Β. Κυριαζόπουλος, ο ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,Γ. Στρατάκος, ο ΓΓ Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, Δ. Παπαγιαννίδης , η ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής Β. Κουτσούκου και ο Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ. Δ. Πολίτης και η Συντονίστρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Έλενα Σώκου.
Από την Πιερία συμμετείχαν γη Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Κατερίνης Γιάννης Ντούμος, Δίου – Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιολιος, Πύδνας- Κολινδρού Χρήστος Κομπατσιαρης, οι βουλευτές της ΝΔ Πιερίας Σπύρος Κουλκουδινας και Ξενοφών Μπαραλιακος ο πρόεδρος της του Επιμελητηρίου Κατερίνης Κώστας Πίτσιας, κ.α.
Δηλώσεις υπουργών και υφυπουργών
Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι “είναι μια καλή ευκαιρία να ακούσουμε την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία των πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν διάφορες περιφερειακές ενότητες της χώρας” και πρόσθεσε:
“Ήρθαμε μαζί με τους συναδέλφους, όχι μόνο να ακούσουμε, αλλά και να καταθέσουμε και τις δικές μας πολιτικές όπως αυτές υλοποιούνται ή και δρομολογούνται, έτσι ώστε να υπάρχει και η σχετική αναγκαία, σε τακτά χρονικά διαστήματα, κοινωνική λογοδοσία. Συνεπώς, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ακούσατε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί μέχρι να διαγράμματα υλοποίησης σε οδικά έλεγα αντιπλημμυρικά έργα και αρδευτικά έργα στην περιοχή”. Μεταξύ των έργων που είναι τρία αρδευτικά έργα, δύο αντιπλημμυρικά και ένα οδικό έργο.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επεσήμανε ότι γίνεται ένα πολύ σημαντικό έργο από το υπουργείο Πολιτισμού και πρόσθεσε:
“Νομίζω, ότι είναι ένα έργο το οποίο φαίνεται καθώς αυτή τη στιγμή εκτελούνται έργα που κοστολογούνται περισσότερο από 16 εκατομμύρια ευρώ. Το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο,για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του και είναι υπο ένταξη τρίτη, για να ολοκληρωθεί το μοναστηριακό συγκρότημα, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου εκτελείται ένα μεγάλο έργο στην αρχαία αγορά και ένα μεγαλύτερο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με ένα μείζον αντιπλημμυρικό έργο. Αυτά τα λέω ενδεικτικά είναι πολλά αυτά τα οποία γίνονται εδώ στη Πιερία “.
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι, «όπως είπε και ο πρωθυπουργός, στην πορεία προς τα εμπρός, δε μπορεί να μένει κανένας πίσω» και αφού επεσήμανε τις κυβερνητικές δράσεις στα θέματα της οικογένειας, της αναπηρίας, της στεγαστικής πολιτικής, με τα επιδοτούμενα επιτόκια και το πρόγραμμα σπίτι 1 και 2 πρόσθεσε:
“Πολιτικές, που αγγίζουν νέους ανθρώπους, είναι σε πρώτη προτεραιότητα. Η κοινωνική πολιτική δε μπορεί να μείνει εκτός αυτής της αναπτυξιακής προοπτικής.Τρέχουμε κομμάτια της επιδότησης και στα ΚΔΑΠ και στα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και στις στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης.
Φέτος, δώσαμε σε όλη την Ελλάδα πάνω από 380 εκατομμύρια μόνο για voucher στους γονείς σε ΚΔΑΠ , ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και στους βρεφονηπιακούς. Θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε όλες τις οικογένειες με άτομα με αναπηρία, όλες τις οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια και θα τρέξουμε και κάτι που αφορά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα”.
Αναφερόμενη στο τελευταίο μέτρο η υπουργός σημείωσε ότι αφορά είκοσι επιχειρηματικά σχέδια με χρηματοδότηση έως σαράντα χιλιάδες ευρώ το καθένα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Μίλησε, επίσης και για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, καθώς στην Πιερία υπάρχουν πολλές ΚοινΣΕπ , οι οποίες αφορούν πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
“‘Αρα, ναι, οριζόντιες πολιτικές για όλους τους πολίτες, αλλά και κάθετες πολιτικές οι οποίες αγγίζουν πάρα πολύ την περιφέρεια για να έχει ξεχωριστές ευκαιρίες ανάπτυξης” πρόσθεσε η κ. Ζαχαράκη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι “είναι πολύ σημαντικό οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί πόροι να κατευθύνονται στις περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα να στηρίζουν την κοινωνία και την οικονομία”.
“Πολλά σχέδια και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν στηρίξει την επιχειρηματικότητα και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι ώστε να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, έτσι ώστε οι νέες και οι νέοι να βρουν δουλειά και να παραμείνουν στον τόπο του” είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε:
“Για την Πιερία και την επιχειρηματικότητα η χρηματοδότηση είναι συνολικά 50 εκατομμύρια, 25 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για 208 επιχειρήσεις και άλλα 25 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για 4.700 επιχειρήσεις”.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι “το μέρισμα στην ανάπτυξη που δημιουργείται, όταν υπάρχει σταθερότητα στην οικονομία, πρέπει να κατανέμεται δίκαια, αναλογικά και ομοιογενώς στην ελληνική περιφέρεια” και πρόσθεσε:
“Και αυτό είναι μία δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά και μία πρωταρχική στόχευση για το επόμενο διάστημα. Για να γίνει όμως αυτό με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αυτό το οποίο χρειάζεται, πέραν αυτών των οποίων ήδη εξελίσσονται σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, είναι να υπάρχει μία συνεργασία με την αυτοδιοίκηση για τους φορείς της κάθε περιοχής για να ενσωματώνουμε στο σχεδιασμό και θα έλεγα να προτεραιοποιούμε μαζί, αυτά τα οποία είναι αναγκαία, αλλά και αυτά τα οποία βέβαια και δίνουν και μία προοπτική για την επόμενη μέρα. Γιατί προφανώς και οι χρηματοδοτικοί πόροι είναι πεπερασμένοι, μπορούμε όμως να πάρουμε αποφάσεις για αυτά τα οποία χρειάζονται σε κάθε περιοχή, αρκεί όλοι να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Σήμερα στην Κατερίνη είναι η πρώτη παρουσίαση στην Κεντρική Μακεδονία , η οποία βέβαια θα έλεγα ότι συνοδεύεται και από ένα σημαντικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, αλλά και για τη χώρα ολόκληρη νομίζω, την παράδοση του μετρό, ενός εμβληματικού έργου για την περιοχή, αναπτυξιακού, και όχι μόνο.
Επομένως, σήμερα, στην Κατερίνη συζητούμε με την αυτοδιοίκηση , με τους φορείς αυτά τα οποία αποτελούν προτεραιότητες για την επόμενη μέρα. Τα θέματα της διαχείρισης των υδάτων, θέματα που απασχολούν τους δήμους, τις υποδομές, θέματα που απασχολούν και πέρα από τον πρωτογενή τομέα και κυρίως τον πληθυσμό της περιοχής, θέματα σίγουρα των τοπικών υποδομών, που αφορούν υδρευσεις, βιολογικούς καθαρισμούς, αποχετεύσεις, αντιπλημμυρικά έργα, θέματα διαχείρισης των υδάτων και των δικτύων, θέματα που αφορούν βέβαια προφανώς στην αξιοποίηση του Ολύμπου, τη σύζευξη του πολιτισμού, καθώς είναι πολύ πλούσιος νομός σε πολιτισμό,.αλλά και σε τουρισμό με ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο, αλλά και με χειμερινό τουρισμό. Επομένως, η Πιερία έχει πολλές αναπτυξιακές δυνατότητες αλλά έχει και θέματα τα οποία πρέπει να δρομολογήσουμε. Αυτό το οποίο ενώνει είναι πραγματικά η διάθεση και η κοινή βούληση να σχεδιάσουμε, να βαδίσουμε, αλλά και να υλοποιήσουμε μαζί για κάθε περιοχή”.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Κώστας Γκιουλέκας επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κυβερνητικών δράσεων με εξορμήσεις που γίνονται σε κάθε νομό ξεχωριστά για όσα σχεδιάζονται όχι μόνο από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και σε όσα προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία με τις περιφέρειες, τους δήμους και τους εκπροσώπους στο φορέων κάθε νομού.
“Γίνεται μία επεξεργασία των θεμάτων που αφορούν στο νομό τον προτεραιοτήτων και των αναγκών και από και πέρα αυτές οι ημερίδες έχουν ως σκοπό να σχεδιάσουμε μαζί τα επόμενα βήματα, σήμερα για την Πιερία, για τον κάθε νομό ξεχωριστά γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο γίνεται πράξη αποκέντρωση” δήλωσε ο κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε:
“Εμείς, έχοντας την ευθύνη από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών για το χαρτοφυλάκιο της Μακεδονίας και της Θράκης συνεργαζόμαστε άριστα με όλα τα υπουργεία και πραγματικά βρίσκουμε συμπαράσταση σε κάθε αίτημα, για να θέσουμε προτεραιότητες. Και αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ και ένα προωθήσουμε το κυβερνητικό έργο, σύμφωνα με την εντολή που έχουμε από τον πρωθυπουργό να ανεβάσουμε πιο ψηλά τη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά από την άλλη και να είμαστε περισσότερο χρήσιμοι, στοχεύοντας σε εκείνα τα σημεία, σε εκείνες τις δράσεις, που έχει περισσότερο ανάγκη ο κάθε νομός. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτός είναι ο προγραμματισμός μας και με αυτή τη λογική βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην Πιερία, μαζί με τους άλλους συναδέλφους κυβέρνησης, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε ιδιαίτερα για τα θέματα που αφορούν τους συμπολίτες μας εδώ σε αυτό τον πολύ δυναμικό και πολύ όμορφο νομό της Βορείου Ελλάδος”.
Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος σημείωσε ότι είναι σε εξέλιξη ένα συγκροτημένο πρόγραμμα ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και πρόσθεσε:
“Ήδη, στο νοσοκομείο Κατερίνης υπηρετούν 90 τουλάχιστον άτομα περισσότερα από το 2019. Υπάρχουν προγράμματα, τα οποία έχουνε σχέση με την ανακαίνιση της παθολογικής κλινικής, συνολικής αναβάθμισης ενεργειακής. Το 2027 το νοσοκομείο θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές τουλάχιστον το 57% της συνολικής του ανάγκης. Επίσης υπάρχουν προγράμματα επίσης γύρω στα δύο εκατομμύρια για ανανέωση τεχνολογικού ανακαίνιση των κέντρων υγείας και των περιφερειακών ιατρείων”.
Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό για τον τομέα της ψυχικής υγείας στην περιοχή της Πιερίας, με σχέδιο για τη δημιουργία ενός κέντρου ολικής φροντίδας ψυχικής υγείας που θα έχει νοσοκομείο, εφημερία σε διπλή βάρδια, κινητή μονάδα και θεραπευτικό κέντρο για παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό, ενώ θα υπάρξει και ουσιαστική αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της δομής στην Πέτρα Ολύμπου.
Η υφυπουργός Ανάπτυξης και βουλευτής Πιερίας της ΝΔ ‘Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου επεσήμανε ότι ο νόμος διαθέτει εκτός από φυσικές ομορφιές, πλούσια ιστορία, σπάνιας αξίας μνημεία και όλα αυτά “δημιουργούν και μία εξαιρετικά μεγάλη ευθύνη ούτως ώστε αυτή την κληρονομιά αυτό τον τόπο και αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας να τα μεταδώσουμε και να τα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές”.
Επεσήμανε ότι το βάρος πρέπει να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που αποτελεί σημαντικό φυσικό και αναπτυξιακό πόρο για την Πιερία.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης τόνισε ότι το σημαντικό που έχει γίνει αυτή την περίοδο είναι η επέκταση της αντιχαλαζιακής προστασίας σε μεγάλες περιοχές της Κατερίνης, οι οποίες στη νέα προγραμματική περίοδο θα καλύπτονται καλύτερα από χαλαζόπτωση.
“Επίσης, αυτό που δεν γίνονταν μέχρι σήμερα, είναι ότι την περίοδο της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κάναμε διακρατικές συμφωνίες. Έτσι λοιπόν αναπτύχθηκε μεγαλύτερη εξωστρέφεια με χώρες όπως είναι η Βραζιλία , η Νότια Κορέα, η Ταϋλάνδη όπου και εξάγεται το ακτινίδιο” είπε ο κ. Σταμενιτης.
Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι στην περιοχή της Πιερίας εκτελούνται τουλάχιστον 18,5 εκατομμύρια έργα εγγειοβελτιωτικά, 4,5 εκατομμύρια αγροτικής οδοποιίας και περίπου 4,2 εκατομμύρια που αφορούνε μικρά εγγειοβελτιωτικά.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντοπουλος ανέφερε ότι στον τομέα αυτό για την Πιερία ισχύει ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας, μέσα από ένα παράλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από αιφνίδια ακραία καιρικά φαινόμενα.
“Όταν προκύψει ανάγκη μετά από φυσικές καταστροφές “ενεργοποιούμε το πλαίσιο της κρατικής αγωγής όπως κάναμε και την προηγούμενη περίοδο με στήριξη που πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια προς τους δήμους της περιοχής έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές σε δίκτυα και υποδομές”. Σημείωσε , ταυτόχρονα, ότι μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα της προηγούμενης περιόδου υλοποιείται σε όλη τη χώρα το βασικό πλαίσιο της κρατικής αρωγής και συνέχισε:
“Μέχρι τώρα στον 1,5 χρόνων λειτουργίας της γενικής γραμματείας αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και κρατικής αρωγής έχουν καταβληθεί περισσότερα από 420 εκατομμύρια σε δικαιώματα με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν ενισχύσεις και στήριξη πληγέντων νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών”.