Κατηγορεί τους Βρετανούς για παραβίαση του Δικαίου της ΘάλασσαςΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 20:02

Ωμή παραβίαση της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας χαρακτηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τις ενέργειες του βρετανικού αντιτορπιλικού HMS Defender στην Μαύρη Θάλασσα.

Η πλευρά της Ρωσίας ισχυρίζεται ότι το αντιτορπιλικό εισήλθε στα χωρικά ύδατα της χώρας και κάλεσε την βρετανική πλευρά να ερευνήσει τις ενέργειες του πληρώματος του βρετανικού αντιτορπιλικού.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε ότι δεν αποτελεί έκπληξη για την Βρετανία καθώς τέτοια πράγματα «συμβαίνουν διαρκώς» με την Ρωσία. «Δεν μας εξέπληξε αυτό. Κάνουμε ότι είναι αναγκαίο, ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση ή αντίθετα την πρόκληση. Ωστόσο δεν θα απέχουμε από την τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και από τα δικαιώματα μας στην Θάλασσα» δήλωσε ο Ουάλας.

Νωρίτερα η βρετανική κυβέρνηση, διέψευσε ότι υπήρξε κάποια αντιπαράθεση δηλώνοντας ότι το αντιτορπιλικό HMS Defender εισήλθε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή πλεύσης.

«Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι έκαναν γυμνάσια με πυροβολικό στη Μαύρη Θάλασσα, και παρείχαν στη ναυτική κοινότητα προηγούμενη προειδοποίηση για τη δραστηριότητά τους», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση στο Twitter. «Δεν ερρίφθησαν πυρά προς το HMS Defender και δεν δεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι έπεσαν βόμβες στην πορεία πλεύσης του».

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας δήλωσε πως το HMS Defender έπλεε σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη διαδρομή από την Οδησσό, στην Ουκρανία, προς τη Γεωργία.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε το περιστατικό ως «εκδήλωση της επιθετικής και προκλητικής πολιτικής της Ρωσίας», η οποία συνιστά «μια συνεχή απειλή για την Ουκρανία και τους συμμάχους».

Ο Κουλέμπα σε ανάρτησή του στο Twitter απηύθυνε έκκληση για περισσότερη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας, γράφοντας ότι «είναι αναγκαία η ποιοτικά νέα συνεργασία των χωρών μελών του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 20:02Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει