«Κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, αξιοποιούμε τις οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που μας δίνει η γεωγραφική μας θέση»Το μήνυμα πως η Ελλάδα επιβεβαίωσε τον ηγετικό, σημαντικό της ρόλο και ανέκτησε το κύρος της, τη δυναμική της στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, έστειλε από το Ντουμπρόβνικ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της 8ης συνόδου των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας, κατά την οποία η Ελλάδα έγινε το 17ο μέλος της κινεζικής «Πρωτοβουλίας 16+1», ο κ. Τσίπρας επεσήμανε πως «σήμερα κερδίζουμε το χαμένο έδαφος, ανακτούμε την αξιοπιστία μας και τη δυναμική μας και γινόμαστε μια χώρα που μπορεί με μεγαλύτερη αισιοδοξία να ατενίζει το μέλλον, αξιοποιώντας τις μεγάλες οικονομικές και εμπορικές ευκαιρίες που της δίνει η γεωγραφική της θέση». Ανέδειξε επίσης πως η Ελλάδα είναι μια χρήσιμη χώρα στην περιοχή, είναι ένας κόμβος διασυνδεσιμότητας, εμπορίου, οικονομικών συναλλαγών, μια χώρα που αναδεικνύεται σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας τόσο με τη δυνατότητα πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου όσο και μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πριν από τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μια χώρα χρεοκοπημένη, το μαύρο πρόβατο στην Ευρώπη, χωρίς δυνατότητα να έχει πρόσβαση στις μεγάλες και κρίσιμες προκλήσεις και εξελίξεις της περιοχής, με διαμάχες με τους βόρειους γείτονες της. Σήμερα είναι μια χώρα που όλοι την αναγνωρίζουν, έχει βγει από τη μεγάλη οικονομική δυσκολία και τα μνημόνια, έχει ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας πως χθες η χώρα κατέγραψε ιστορικό χαμηλό στο δεκαετές ομόλογο. «Από τότε που αρχίσαμε να μετράμε την καμπύλη του δεκαετούς ομολόγου, από το 1997, χθες καταγράψαμε τη χαμηλότερη τιμή στο δεκαετές ομόλογο, με 3,3%, το χαμηλότερο επιτόκιο. Δηλαδή έχουμε τη φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές στην ιστορία μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει ανακτήσει το κύρος στην ευρύτερη περιοχή, τη σημασία της, πράγμα το οποίο προμηνύει θετικές εξελίξεις στο απώτερο μέλλον, όπως εκτίμησε. «Τρέχουμε για να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος. Και η σημερινή ημέρα είναι μια σημαντική ημέρα που αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε στον ορθό δρόμο» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ακόμα πως «σήμερα αποδεικνύεται μια ακόμα από τις δυνατότητες που είχε η χώρα και δεν τις αξιοποιούσε». «Η Ελλάδα θα έπρεπε να ήταν από το 2012 μέλος αυτής της ομάδας συνεργασίας με πολύ σημαντικά οφέλη. Δεν συμμετείχε για έναν κρίσιμο λόγο: Διότι η Κίνα και οι 16 υπόλοιπες χώρες είχαν δεχθεί τους βόρειους γείτονες μας σε αυτή την Πρωτοβουλία με το συνταγματικό τους τότε όνομα. Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει». Διευκρίνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Όλοι είχαν την εντύπωση στο εσωτερικό της χώρας, ότι ακριβώς επειδή εμείς δεν αναγνωρίζαμε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα, όλοι οι άλλοι ακολουθούσαν εμάς. Το αντίθετο συνέβαινε».

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, προσέθεσε ο κ. Τσίπρας, «αυτή η ιστορική ανακρίβεια αντικαταστάθηκε και σήμερα ήρθαμε εδώ και εμείς -έχουμε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην περιοχή- και οι γείτονες μας με το νέο συνταγματικό της όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που προφανώς έχει γεωγραφικό προσδιορισμό και αναφορά και ξεχωρίζει την ιστορία και βάζει τα πράγματα στη θέση τους».

Αναφερόμενος, τέλος, στη σημασία που θα έχει για την Πρωτοβουλία των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας η ένταξη της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως με την προσθήκη της χώρας μας, η Πρωτοβουλία αποκτά ένα ιδιαίτερο βάθος σε ό,τι αφορά τον τομέα της οικονομίας και της διασυνδεσιμότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει