Κινήσεις αποκλιμάκωσης


Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, 19:31

Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης φαίνεται πως προχωρεί η Τουρκία, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως αποσύρεται ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων από το Καστελόριζο και επιστρέφουν στις βάσεις τους. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων αξιολογώντας την κατάσταση, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex.

Συγκεκριμένα, με τη Navtex που εκδόθηκε στις 11:23 της 21ης Ιουλίου από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και το Καστελόριζο από την ημέρα έκδοσης έως και τις 2 Αυγούστου.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας, όπου βρίσκονται και δύο φρεγάτες. 

Οι κινήσεις αποκλιμάκωσης με τη σταδιακή αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή έρχονται μία ημέρα μετά το σόου Ερντογάν κατά την την πρώτη φορά που η Αγία Σοφία λειτούργησε ως τζαμί ύστερα από 86 χρόνια. 

Σημειώνεται πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» βρίσκεται νότια της Κρήτης, με συνοδεία 12 πλοίων καθώς θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Στην άσκηση θα συμμετέχουν και τέσσερα ζεύγη F-16 που θα απογειωθούν από το αεροδρόμιο της Σούδας καθώς και τέσσερα F-18 από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Το αεροπλανοφόρο φέρει περίπου 90 πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, και έχει πλήρωμα 5.600 άτομα. 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2020, 20:03

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει