ΚΚΕ: Εκδήλωση για τις γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Η Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), διοργανώνει την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ., στο Αχίλλειο, μουσικοθεατρική εκδήλωση με τίτλο:

«1946 – 2016: 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

Οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης»

Η εκδήλωση θα επικεντρώσει στην πείρα από τη συμμετοχή των γυναικών στην ένοπλη πάλη των λαϊκών δυνάμεων την περίοδο 1946-1949, στην πάλη για την κατάκτηση της ισοτιμίας μέσα από δράση τους στην πρώτη γραμμή της ταξικής πάλης, κόντρα στις αντιδραστικές θέσεις για τη θέση της γυναίκας. Το κίνητρο της αυτοθυσίας τους είναι και σήμερα πηγή έμπνευσης και απαράμιλλων συμπερασμάτων. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Μας θυμίζουν ότι χρειάστηκε μια γυναικεία πρωτοπορία στις σκληρές ταξικές μάχες για να ανάψει η φλόγα της συσπείρωσης και του αγώνα στις πολλές γυναίκες.

Τα διδάγματα είναι επίκαιρα σήμερα, καθώς η συμμετοχή των γυναικών στους αγώνες με στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και το δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας.

Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του αντιμετώπισε το γυναικείο ζήτημα στη σωστή – ταξική του βάση και για το λόγο αυτό είχε πάντα τις πιο προοδευτικές θέσεις, αλλά και δράση και στάση. Το ΚΚΕ στην κυριολεξία έγραψε ιστορία στην ανάδειξη της γυναίκας του λαού σε συνειδητή αγωνίστρια στον τόπο εργασίας, στο σωματείο, στο σχολείο, στη γειτονιά, στο χωριό, στην αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ, στο ΔΣΕ, στα όργανα του Κόμματος και του κινήματος. Οι κομμουνίστριες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, βρίσκονται σε όλη την εκατοντάχρονη ιστορία του ΚΚΕ πρωτοπόρες στον αγώνα για την χειραφέτηση των γυναικών, πολεμώντας τις διάφορες θεωρίες τόσο τις εξόφθαλμες συντηρητικές-αντιδραστικές όσο και εκείνες με τον μανδύα του προοδευτισμού που θέλουν τη γυναίκα φυλακισμένη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Στην εκδήλωση θα προβληθούν ζωντανές μαρτυρίες γυναικών που πήραν μέρος στην ένοπλή πάλη με τον ΔΣΕ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει