ΚΚΕ: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:
Τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες βιώνουν πιο τραγικά την πολιτική των διαρκών περικοπών και την απαράδεκτη, απάνθρωπη και εγκληματική εις βάρος τους εγκατάλειψη, τόνισε η Αγγελική Γκούσκου μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Έρευνας του ΚΚΕ που μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον χώρο της εκπαίδευσης και του Πανεπιστημίου.
Η Αγγελική Γκούσκου σημείωσε ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες στερούνται διαρκώς πολύτιμες υπηρεσίες που χρειάζονται, σε ανύπαρκτες δομές προστασίας, με ελλείψεις προσωπικού και χρηματοδότησης στις υπάρχουσες, μείωση των κοινωνικών επιδομάτων, με την ανεργία να βασανίζει καθημερινά τα ΑΜΕΑ και τις οικογένειές τους.
Η εικόνα αλλά και η πείρα των λαϊκών οικογενειών που βιώνουν το πρόβλημα μέσα σε συνθήκες έλλειψης και υποβάθμισης των δημόσιων δομών ειδικής αγωγής με τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων μέσα σε αυτό το χώρο να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, αναδείχνουν ότι διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις χωρίς να εξαιρούμε και την σημερινή, με τις εξαγγελίες για αναβάθμιση και υποχρεωτικότητα της ειδικής αγωγής είναι βαθιά υποκριτικές. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι είτε στα σπίτια τους, είτε σε ακατάλληλα ιδιωτικά ιδρύματα, η οικογένεια επιφορτίζεται το κόστος της στήριξής τους και φυσικά ζει μόνιμα στην αγωνία καθώς το παρόν και το μέλλον των παιδιών σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει γίνει καμία επίσημη καταγραφή των ατόμων με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη χώρα μας, αν και υπολογίζεται ότι υπάρχουν γύρω στα 200.000 παιδιά με κάποια αναπηρία ή ειδική μαθησιακή ανάγκη, από τα οποία μόλις τα 18.000 φοιτούν σε κάποιο σχολείο, γενικό ή ειδικό.
Οι ελλείψεις αποτυπώνονται ακόμα πιο γλαφυρά στο χώρο της πρώιμης παρέμβασης και της διάγνωσης που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για το σχεδιασμό της παρέμβασης και την παροχή υποστηρικτικού πλαισίου από τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού με ειδικές ανάγκες. Είναι ελάχιστα, μετρημένα στα δάκτυλα σε πανελλαδικό επίπεδο τα ιατροπαιδαγωγικά κέντρα κύρια μέσα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και τα κέντρα ψυχικής υγιεινής που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας και κάνουν πρώιμη παρέμβαση. Δεν υπάρχει επαρκές δημόσιο και δωρεάν δίκτυο δομών για να παραπεμφθούν τα παιδιά και μπροστά σε αυτό το κενό βρίσκει χώρο η ιδιωτική πρωτοβουλία ανοίγοντας κέντρα παρέμβασης που είναι δαπανηρά για τους γονείς. Για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο (από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο) υπάρχει το ΚΕΔΥ όπου γίνεται η αντίστοιχη διάγνωση, που έχει τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, όπου οι περισσότεροι εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης και πηγαίνουν εκεί ένα, δυό ή και τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, με αποτέλεσμα να υπάρχει μακροχρόνια αναμονή, μέχρι να γίνει η διάγνωση.
Από τις παρεμβάσεις που έγιναν στα πλαίσια της εκδήλωσης, αποτυπώθηκε η εκρηκτική κατάσταση τόσο για του ίδιους τους γονείς που επιφορτίζονται το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κόστους στην προσπάθεια να παρέχουν στα παιδιά τους την εκπαίδευση και τη στήριξη που έχουν ανάγκη, όσο και τις σοβαρές ελλείψεις στα ίδια τα σχολεία, στην στήριξη των εκπαιδευτικών, αλλά και στο επίπεδο των σπουδών των δασκάλων ειδικής αγωγής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της προσχολικής εκπαίδευσης, όπου δεν υπάρχει καμία ειδική δομή, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία και να πληρώνουν οι ίδιοι κάποιον ειδικό παιδαγωγό για τη στήριξη του παιδιού τους, κόστος που μπορεί να φτάνει και τα 800 ευρώ το μήνα για μία οικογένεια.
Όλα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, αστοχίας ή προχειρότητας αλλά έχει την ταξική σφραγίδα της ΕΕ με περιεχόμενο την παραπέρα συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δημόσιων δομών της Ειδικής αγωγής και με σημαία την δήθεν ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες στο γενικό σχολείο. Η διεθνής πείρα μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι κατευθύνσεις της δεν έχουν ως αφετηρία την πραγματική και ουσιαστική ένταξη των παιδιών με ειδικές ανάγκες, τόσο στα πλαίσια της εκπαίδευσης όπου σταδιακά το χάσμα με τα τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά μεγαλώνει όσο ανεβαίνουμε βαθμίδα, όσο και στο κύριο ζήτημα της ένταξης στην παραγωγή, όπου δεν υπάρχει καμία μέριμνα.
Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται στην περιγραφή και διαπίστωση των προβλημάτων. Με αφετηρία τις θεωρητικές επεξεργασίες μας, το Πρόγραμμα μας αλλά και την ίδια την δυναμική που δημιουργεί η κοινωνία με τη διεύρυνση του επιστημονικού δυναμικού, την εξέλιξη των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, παλεύουμε για την κοινωνία όπου η ανάπτυξή της θα θέσει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των αναγκών όλων των εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα ΑΜΕΑ.
Το τελευταίο διάστημα το ΚΚΕ πήρε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες για να ανοίξουμε δίαυλο επικοινωνίας με τους φορείς που είναι στο χώρο της ειδικής αγωγής, γονείς, εκπαιδευτικούς, επιστημονικούς φορείς, επιδιώκοντας να δηλώσουμε ότι θα είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα. Βασικοί άξονες της πάλης θα πρέπει να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν αναβαθμισμένη Πρόνοια και Ειδική αγωγή, να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στον χώρο της Ειδικής αγωγής, η διευρυνθούν οι δημόσιες σταθερές δομές, κάθε παιδί με ειδικές ανάγκες να έχει κατάλληλο γι’ αυτό σχολείο, αναβάθμιση των δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης για τα ΑΜΕΑ, μέτρα για την ολοκλήρωση των σπουδών σε φοιτητές- σπουδαστές ΑΜΕΑ, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, άμεση μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στις μονάδες Ειδικής αγωγής χωρίς όρους και προϋποθέσεις.