Κλείσιμο συνδέσμων ομάδων έως το 2012

Στόχος της συνάντησης του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ήταν η αναβάθμιση και η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.

Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, πρόσθεσε ότι έγινε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα, υπογραμμίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα θα είναι η στενή συνεργασία Πολιτείας-UEFA για να υλοποιηθεί ο κοινός στόχος.

Επισήμανε ακόμη ότι η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο θέλουν από κοινού να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ και των «στημένων» αγώνων και πρέπει να υπάρχει μια καθαρή, σωστή και στενή σχέση ανάμεσά τους.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος, ο πρόεδρος της UEFA δεσμεύθηκε να στείλει μέσα στην επόμενη εβδομάδα επιστολή για την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία, όσον αφορά στους «στημένους» αγώνες, τη διαιτησία, τη βία στα γήπεδα και το ντόπινγκ.

Μάλιστα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού διευκρίνισε ότι το πρώτο κλιμάκιο της UEFA που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι για τη διαιτησία και επικεφαλής του θα είναι ο Ιταλός παλαίμαχος διεθνής διαιτητής, Πιερλουίτζι Κολίνα.

Ο κ. Γερουλάνος, αναφερόμενος στον Μισέλ Πλατινί, υπογράμμισε την άποψη του τελευταίου, σύμφωνα με την οποία «οι “στημένοι” αγώνες αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή για ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, του ντόπινγκ και των «στημένων» αγώνων, συζητήθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. «Το νομοσχέδιο από μόνο του δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα του αθλητισμού σε μια μέρα» τόνισε ο κ. Γερουλάνος και πρόσθεσε: «Πρέπει συνεχώς να βελτιώνουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

Σύμφωνα με τις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:

– Συγκροτείται το εθνικό συμβούλιο αθλητικού σχεδιασμού, το οποίο «μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σωστής ανάπτυξης του ελληνικού αθλητισμού».

– Αναβαθμίζεται η ΔΕΑΒ, η οποία αποκτά δύο νέες αρμοδιότητες, που αφορούν στους «στημένους» αγώνες και το δικαίωμά της να προτείνει αλλαγή έδρας ενός αγώνα, αλλά και απαγόρευσης μετακίνησης οργανωμένων οπαδών. Στο σημείο αυτό ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις αυτές θα απαγορευθούν για ένα χρόνο, ενώ όσον αφορά στους συνδέσμους φιλάθλων δεν θα δοθεί άδεια λειτουργίας τους μέχρι τον Αύγουστο του 2012.

– Θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της βίας.

– Σχετικά με το ντόπινγκ, συνιστάται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης Φαρμακοδιέγερσης.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ακόμη ότι «ήρθε η ώρα να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στις ρήτρες βίας, αφού έχουν μεγάλη αξία, και θα το σκεφτούν πλέον σοβαρά οι ομάδες να προκαλούν επεισόδια». Επισήμανε ακόμη ότι «δεν έχουμε αποκλείσει την πιθανότητα να καθυστερήσει η έναρξη του νέου πρωταθλήματος», αλλά τάχθηκε υπέρ της κανονικής διεξαγωγής του, προκειμένου να δοκιμαστούν όλες οι διαδικασίες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει