Κλειστές ως τα μέσα Ιανουαρίου οι πύλες εισόδου σε χερσαία και ποτάμια σύνοραΗ κυβέρνηση της Κολομβίας αποφάσισε να παρατείνει ως την 16η Ιανουαρίου 2021 το κλείσιμο των χερσαίων και ποτάμιων συνόρων της χώρας, που επιβλήθηκε στα μέσα του Μαρτίου για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η υπηρεσία μετανάστευσης.

Η παράταση πάντως δεν αφορά την κίνηση επιβατικών και φορτηγών πλοίων, η οποία από τα μεσάνυχτα επιτρέπεται εκ νέου, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, ο Χουάν Φρανσίσκο Εσπινόσα.

Η απόφαση να κλείσουν οι πύλες εισόδου στα χερσαία και τα ποτάμια σύνορα της χώρας ανακοινώθηκε την 16η Μαρτίου, δέκα ημέρες μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του SARS-CoV-2 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον Εσπινόσα, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να παρατείνει την απαγόρευση εισόδου για «να αποφευχθεί και να περιοριστεί η εξάπλωση» της COVID-19.

Ωστόσο «εξαιρούνται» από αυτήν «περιπτώσεις στις οποίες θεωρείται ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστικούς λόγους», η «μεταφορά φορτίων και εμπορευμάτων» καθώς και «περιπτώσεις απρόβλεπτες ή ανωτέρας βίας», διευκρίνισε η υπηρεσία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Καλούμε τους πάντες να μη θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο εισερχόμενοι στη χώρα παράνομα», τόνισε ο Εσπινόσα.

Η Κολομβία, χώρα που καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού (1.316.806, +8.430 σε 24 ώρες) και στην τέταρτη ως προς τον αριθμό των νεκρών (36.766, +182 το προηγούμενο 24ωρο, κατά τα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το υπουργείο Υγείας) γειτονεύει με τη Βραζιλία, τον Ισημερινό, τον Παναμά, το Περού και τη Βενεζουέλα.

Η κυβέρνηση ήρε την 1η Σεπτεμβρίου τους περιορισμούς που επέβαλε την 25η Μαρτίου και κατόπιν επέτρεψε να ξαναρχίσουν οι αερομεταφορές.

Από τον Μάρτιο, περίπου 110.000 πολίτες της Βενεζουέλας από τους 1,7 εκατ. που εκτιμάται πως έχουν καταφύγει στην Κολομβία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Αλλά η Μπογκοτά αναμένει ότι μέρος τους θα προσπαθήσει να ξαναγυρίσει το προσεχές διάστημα.

Οι δύο χώρες μοιράζονται πορώδη σύνορα μήκους περίπου 2.200 χλμ., όπου υπάρχουν δεκάδες παράνομες διελεύσεις, πολυσύχναστες παρά τους κινδύνους που εγείρει η δράση ένοπλων οργανώσεων και λαθρεμπόρων.

Με πληροφορίες από AFP, Xinhua, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει