Κλιμακώνεται η κόντρα της Μόσχας με την Αθήνα
Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022, 11:54

Διάταγμα για τη διεύρυνση της λίστας «των μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών υπέγραψε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν και ανάμεσα στις νέες προσθήκες βρέθηκε και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η Μόσχα περιλαμβάνονται η Ελλάδα, η Δανία, η Σλοβενία, η Σλοβακία και η Κροατία.

«Η κυβέρνηση ενημέρωσε τον κατάλογο των ξένων κρατών που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες κατά των ρωσικών διπλωματικών και προξενικών αποστολών στο εξωτερικό», αναφέρει το επίσημο έγγραφο. 

Παράλληλα, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε το πλαφόν των ατόμων που βρίσκονται στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τα οποία διπλωματικές αποστολές «μη φιλικών χωρών» και τα προξενικά τους γραφεία μπορούν να συνάψουν συμβάσεις εργασίας.  Πλέον, η Ελλάδα έχει όριο 34 άτομα, η Δανία 20, η Σλοβακία 16, ενώ η Σλοβενία και η Κροατία δεν θα μπορούν να προσλάβουν καθόλου υπαλλήλους στις πρεσβείες και τα προξενεία τους. 

Η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης σημειώνει ότι η λίστα «δεν είναι οριστική και, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες εχθρικές ενέργειες ξένων κρατών, ενδέχεται να διευρυνθεί». 

Στις αρχές Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση κατήρτισε μια λίστα με ξένα κράτη και εδάφη «που διαπράττουν εχθρικές ενέργειες εναντίον της χώρας, των ρωσικών εταιρειών και πολιτών», στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια. Αυτή η λίστα περιλαμβάνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σιγκαπούρη, τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ουκρανία, την Ιαπωνία και άλλα.

Τον Μάιο, η Ρωσία είχε επιβάλει περιορισμούς στις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ και της Τσεχίας.

Οι περισσότερες από τις προαναφερόμενες χώρες έχουν πυροδοτήσει την οργή της Μόσχας λόγω της υποστήριξης που έχουν δείξει προς την Ουκρανία.Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει