Κοινή βούληση για ευρωπαϊκό πλαίσιο στη μεταναστευτική πολιτικήΠρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, 17:26

Τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, επισκέφθηκε σήμερα στο κτίριο Κεράνη η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον, μία ημέρα μετά την κοινή επίσκεψή τους σε Σάμο και Λέσβο.

Σε δηλώσεις της η κ. Γιόχανσον αναφέρθηκε στη χτεσινή επίσκεψη υπογραμμίζοντας ότι «ήταν πολύ σημαντικό να δω με τα μάτια μου την κατάσταση και να έχω την ευκαιρία να μιλήσω απευθείας με τους ανθρώπους». Επανέλαβε ότι «υπάρχουν όρια στην υπομονή των πολιτών και ότι υπήρξε δυσανάλογη πίεση στα νησιά και γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε συγκεκριμένα βήματα για την κατασκευή νέων κατάλληλων εγκαταστάσεων, ώστε οι μετανάστες να μην καταλήγουν ποτέ ξανά σε μια κατάσταση, όπως η Μόρια».

Δήλωσε εξάλλου ευγνώμων «για την ισχυρή δέσμευση» του υπουργού Μετανάστευσης να ολοκληρωθεί η νέα δομή στη Λέσβο πριν από το χειμώνα.

Τέλος, έκανε λόγο για κοινή βούληση και των δύο πλευρών να θέσουν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο «τη μεταναστευτική πολιτική και τη διαχείριση της μετανάστευσης και των συνόρων» προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι «η προστασία των ελληνικών συνόρων είναι προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, στο πλαίσιο τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ».

Ο υπουργός Μετανάστευσης από την πλευρά του επανέλαβε ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, όπως δυσανάλογο βάρος έχουν σηκώσει και οι πέντε μεσογειακές χώρες πρώτης υποδοχής».

Ο κ. Μηταράκης ζήτησε στο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου να αποτελεί πρωταρχικό στόχο «η πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης», με την «αύξηση τη συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης». Επίσης, υπογράμμισε ότι ο μηχανισμός μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων «πρέπει να είναι υποχρεωτικός, άμεσα προσβάσιμος και αποτελεσματικός».

Κατέληξε λέγοντας ότι «αναμφίβολα χρειαζόμαστε λύσεις που θα αντέχουν στο χρόνο, που θα είναι δίκαιες, θα υπηρετούν το συμφέρον του συνόλου των κρατών μελών και θα διασφαλίζουν τη συνοχή της Ευρώπης».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Μαρτίου 2021, 17:26Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει