Κοινή εκδήλωση Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών και Σωματείου Καθαριστριών για την ημέρα της Γυναίκας

Τα μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών επισκέφτηκαν τις γυναίκες πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας ΜΟΖΑ

“Στις 8 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Μεταξουργείο, εκδήλωση από το Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών Ν. Μαγνησίας σε συνδιοργάνωση με το σωματείο καθαριστριών-ών Ν. Μαγνησίας, για να τιμηθεί η παγκόσμια μέρα της γυναίκας”, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζεται ως εξής:

“Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από το μέλος του Σωματείου καθαριστριών Γεωργία Λαλιά, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε «Τιμούμε σήμερα τις γυναίκες που μοχθούν και εργάζονται σκληρά διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής κόντρα σε πολλές δυσκολίες. Τιμούμε τις γυναίκες της προσφοράς στην καθημερινότητα και στους κοινωνικούς αγώνες. Η παγκόσμια μέρα της γυναίκας μας θυμίζει τους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται για τα δικαιώματα μας. Δυστυχώς τόσα χρόνια πέρασαν και διεκδικούμε τα ίδια αιτήματα. Τα ταξικά σωματεία βγαίνουμε μπροστά , κλιμακώνουμε την πάλη μας ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στα πλαίσια της 2ης αξιολόγησης. Δε δεχόμαστε τη μιζέρια που μας σερβίρουν και διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει κόντρα στα μονοπώλια και στις κυβερνήσεις τους, στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχηματισμούς».

unnamed3.jpg

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κωτή Ρίτσα, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας, η οποία σημείωσε:

« 8 Μάρτη 1857, οι ράφτρες κι οι υφάντρες της Ν. Υόρκης βγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας μείωση του εργάσιμου χρόνου, ίση αμοιβή με τους άντρες συναδέλφους τους και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της.

8 Μάρτη 2017, εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, χρειάζεται να συνεχίσουμε το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Βιώνουμε έναν εργασιακό μεσαίωνα, ζούμε το ανελέητο χτύπημα των δικαιωμάτων μας στην εργασία και τη μητρότητα, την εκμηδένιση του ελεύθερου χρόνου μας.

unnamed4.jpg

Το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη δείχνει το μόνο ελπιδοφόρο δρόμο για μας και τις οικογένειές μας.

Εξαρτάται από τη δική μας θέληση και δράση, τη συμμετοχή μας στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς και φοιτητικούς συλλόγους να βαδίσουμε αγωνιστικά στις «λεωφόρους του μέλλοντος». Ένα μέλλον που θα είμαστε απαλλαγμένες από το άγχος και την ανασφάλεια της ανεργίας, της μετανάστευσης στο εξωτερικό, από μια ζωή- λάστιχο, χωρίς πολέμους, προσφυγιά.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τις γυναίκες – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, που θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Δείχνουμε την αλληλεγγύης μας στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας και παλεύουμε κατά της εμπλοκής, συμμετοχής της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στους σχεδιασμούς του, για να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Παλεύουμε ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, την προσφυγιά».

unnamed2.jpg

Στη συνέχεια ακολούθησε η προβολή της ταινίας «2 ημέρες μία νύχτα» που παρουσίαζε τον αγώνα μιας εργαζόμενης γυναίκας προκειμένου να αποτραπεί η απόλυσή της. Μέσα από την ταινία φάνηκε καθαρά η ανάγκη ύπαρξης ταξικών σωματείων σε κάθε χώρο δουλειάς, η ανάγκη του συλλογικού αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Επίσης το μεσημέρι της ίδιας μέρας, μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών επισκέφτηκαν τις γυναίκες πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας ΜΟΖΑ όπου μίλησαν για το ιστορικό και το πραγματικό νόημα της μέρας της γυναίκας και μοίρασαν γαρίφαλα στις γυναίκες. Τους δήλωσαν για άλλη μια φορά τη συμπαράστασή τους και καταδίκασαν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που δημιουργούν τη φτώχεια και την προσφυγιά”.

unnamed.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει