Κοινό «μέτωπο» Ζελένσκι-Ποροσένκο κατά ΠούτινΗ απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να απλουστεύσει τη διαδικασία απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας, προκάλεσε την αντίδραση του επιτελείου του νεοεκλεγέντος προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αλλά και του απερχόμενου προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook, χαρακτήρισε την απόφαση αυτή του Ρώσου προέδρου ως προετοιμασία του Κρεμλίνου «να προσαρτήσει τον Ντονμπάς ή να δημιουργήσει ένα ρωσικό θύλακο στην Ουκρανία». Ο Ποροσένκο κάλεσε τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να καταδικάσουν τις ενέργειες της Ρωσίας και να ενισχύσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Παράλληλα έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας να θέσει προς συζήτηση το θέμα αυτό στον Συμβούλιο Ασφλαείας του ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ και στην ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το επιτελείο του Βολοντίμιρ Ζελέσνκι αναφέρει ότι το διάταγμα αυτό δεν συμβάλλει στην κατάπαυση του πυρός και ότι ο Ζελένσκι προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων αλλά και των κυρώσεων στην Ρωσία σε σχέση με την απόφαση αυτή.

«Με το διάταγμα για την έκδοση ρωσικών διαβατηρίων στους πολίτες της Ουκρανίας οι οποίοι βρίσκονται σε εδάφη που δεν ελέγχονται προσωρινά από το κράτος μας, η Ρωσική Ομοσπονδία παραδέχθηκε την ευθύνη που έχει ως κράτος κατακτητής- αναφέρεται στην ανακοίνωση του επιτελείου του Ζελένσκι η οποία αναρτήθηκε στο μέσο κοινωνικής δικτώσης Telegram. «Η Ουκρανία -συνεχίζει η ανακοίνωση- προσβλέπει στην υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στο ζήτημα της υπεράσπισης των συμφερόντων, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Ουκρανών πολιτών στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και προσβλέπει στην ενίσχυση των διπλωματικών πιέσεων και κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Παύλο Κλίμκιν καταδίκασε την απόφαση αυτή του Κρεμλίνου για την χορήγηση ρωσικών διαβατηρίων στους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας.

Η απόφαση «να δοθούν διαβατήρια στις στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη συνιστά συνέχεια της επιθετικότητας και της επέμβασης στις εσωτερικές μας υποθέσεις», έγραψε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter, προειδοποιώντας του Ουκρανούς που ζουν υπό κατοχή να μην υποβάλλουν αιτήσεις για την απόκτηση ρωσικής υπηκοότητας.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Απριλίου 2019, 03:58

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει