Κομισιόν: Βρήκε τη λύση στη γήρανση του πληθυσμού, αποδεχόμενη τη… μαζική μετανάστευση


Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Τις σοβαρές ανησυχίες, που προκαλούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι δημογραφικές εξελίξεις ανέδειξε, με γραπτή του ερώτηση προς την Κομισιόν, ο Γάλλος ευρωβουλευτής της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Jean-Paul Garraud, επισημαίνοντας ότι η Κομισιόν προωθεί τη μαζική αποδοχή μεταναστών, ως λύση στο δημογραφικό πρόβλημα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει, οι τρέχουσες δημογραφικές τάσεις της ΕΕ προκαλούν πραγματική ανησυχία για τα κράτη μέλη, με συνθήκες που επηρεάζουν πολλούς τομείς, με οικονομικές και κοινωνικές καθώς και πολιτιστικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η μετανάστευση και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έχουν οδηγήσει στην ερήμωση ορισμένων περιοχών, ιδίως στην ανατολική και νότια Ευρώπη.

Το χάσμα μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών είναι επίσης ένα τεράστιο ζήτημα – οι αγροτικές περιοχές αντιπροσωπεύουν το 44 % της επιφάνειας της ΕΕ, ωστόσο το 78 % του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε αστικές ή περιαστικές περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμιζε δε ότι, μια άλλη κρίσιμη τάση είναι η γήρανση του πληθυσμού.

Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σημαίνει ότι το 30,3 % του πληθυσμού αναμένεται να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω έως το 2070 (έναντι 20,3 % το 2019).

Κατέληγε δε υποστηρίζοντας ότι, όλοι αυτοί οι παράγοντες καταδεικνύουν ότι, μακροπρόθεσμα, ο πληθυσμός στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Από την απάντηση, ωστόσο, της Επιτρόπου Šuica, προκύπτει ότι τώρα η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε μια εργαλειοθήκη (sic) για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων και επιχειρεί να εφοδιάσει με «δεξιότητες» τον γερασμένο πληθυσμό της ΕΕ!

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου

«Απάντηση της κας Šuica εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Οι δημογραφικοί μετασχηματισμοί συμβαίνουν στις κοινωνίες και τις οικονομίες, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται κυρίως το μερίδιο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.

Για τις πληγείσες περιφέρειες, η Επιτροπή προωθεί την ανάπτυξη εξατομικευμένων και πολυδιάστατων λύσεων, χρησιμοποιώντας υφιστάμενους πόρους της ΕΕ, όπως αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση για την Αξιοποίηση του Ταλέντου στις Περιφέρειες της Ευρώπης.

Αυτή η πρωτοβουλία βοηθά τις περιφέρειες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν ταχεία μείωση του εργατικού τους δυναμικού με την εκπαίδευση, τη διατήρηση και την προσέλκυση ατόμων με τις απαραίτητες δεξιότητες για τη διαχείριση των επιπτώσεων της δημογραφικής μετάβασης.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων 2023 προωθεί μια νοοτροπία ανανέωσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν τις σωστές δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Σε απάντηση στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2023, η Επιτροπή εργάζεται επίσης για μια εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι τα μέτρα που στοχεύουν στο εγχώριο εργατικό δυναμικό ή διευκολύνουν την κινητικότητα εντός της ΕΕ ενδέχεται να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας, όπως αναφέρεται στη δέσμη για τις δεξιότητες και το ταλέντο.

Σε αυτή τη δέσμη, η Επιτροπή προτείνει νομικές, επιχειρησιακές και πολιτικές πρωτοβουλίες προς όφελος της οικονομίας της ΕΕ και τη βελτίωση της διαχείρισης της μετανάστευσης μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τη συνολική προσέγγιση που ορίζεται στο Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Η Επιτροπή υποστηρίζει τους συννομοθέτες για να εξασφαλίσουν μια γρήγορη συμφωνία για αυτούς τους φακέλους πριν από τον Φεβρουάριο του 2024».Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει