Κορυφαίες επιχειρηματικές οργανώσεις της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας ζητούν δημοσιονομική αλληλεγγύη


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 15:28

Οι κορυφαίες επιχειρηματικές οργανώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ζητούν με ανακοίνωσή τους μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η ήπειρος, σε μία ασυνήθιστη επίδειξη ενότητας μετά την πανδημία του κορονοϊού που προκάλεσε έντονες συζητήσεις για την κοινή ανάληψη βαρών, μεταδίδει το Bloomberg.

«Η τρέχουσα κατάσταση θα απαιτήσει έναν πρωτόγνωρο βαθμό στήριξης από το Δημόσιο σε καιρό ειρήνης», ανέφεραν η γερμανική επιχειρηματική οργάνωση BDI, η γαλλική Medef και η ιταλική Confindustria σε κοινό έγγραφό τους, ζητώντας «ένα ισχυρό στοιχείο γνήσιας δημοσιονομικής αλληλεγγύης» για τις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία.

Η επιχειρηματική ηγεσία της Γερμανίας και πολλοί πολιτικοί της ήταν έως τώρα ως επί το πλείστον αντίθετοι στην ιδέα μίας κοινής ανάληψης του χρηματοδοτικού βάρους από τις χώρες – μέλη της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το Βερολίνο προέβαλε αντίσταση στις εκκλήσεις για την καθιέρωση των λεγόμενων κορονο – ομολόγων που θα εκδίδονταν από κοινού από τις χώρες – μέλη.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τώρα μία πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα χρηματοδοτείται από κοινού από τις χώρες της περιοχής. Το σχέδιο είναι αμφιλεγόμενο, καθώς οι χώρες διαφωνούν για το μέγεθός του και για το αν τα χρήματα πρέπει να δοθούν στις χώρες με τη μορφή δανείων ή επιχορηγήσεων. Οι ευρωπαϊκές επιχειρηματικές οργανώσεις ζητούν τώρα “μία καλή ισορροπία μεταξύ δανείων και επιχορηγήσεων στα κράτη – μέλη”, καλώντας την ΕΕ να ενισχύσει σημαντικά τους μηχανισμούς της κρατικής βοήθειας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Μαΐου 2020, 15:28

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει