Κρήτη: Τσιμεντώνουν βυζαντινό μνημείοΚαταγγελίες για πρωτοφανή παρέμβαση σε βυζαντινό μνημείο στην περιοχή της Ελεύθερνας είδαν το φως της δημοσιότητας.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν, για τη νεκροταφειακή Εκκλησία του Σωτήρα Χριστού στην Ελεύθερνα, ένα υπέροχο, κυρίως πετρόκτιστο μνημείο στην ανατολική πλευρά του λόφου της Ακρόπολης της Αρχαίας Ελεύθερνας.

Η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρα Χριστού είναι του 10ου αιώνα με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, με μία υπέροχη απεικόνιση του Παντοκράτορα στον τρούλο της. Τα δε υλικά κατασκευή της προέρχονται από παλαιότερη εκκλησία του 6ου αιώνα, μια βασιλική για την οποία εικάζεται ότι ήταν η επισκοπή της Ελεύθερνας κατά την πρώτη Βυζαντινή περίοδο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες: “Αυτό το μοναδικό μνημείο κάποιοι άρχισαν να το τσιμεντώνουν, προφανώς χωρίς η Αρχαιολογία να το ξέρει. Οι τσιμεντοπαρεμβάσεις που έχουν κάνει ήδη και τα φτηνιάρικα υλικά που χρησιμοποιούν έχουν ήδη καταστρέψει το μνημείο, που επέζησε Ενετών και Τούρκων, για να καταστραφεί εν έτει 2019. Άμεση πρέπει να είναι η αντίδραση και επέμβαση των αρχών πριν ολοκληρωθεί η καταστροφή του μνημείου από όποιους προέβησαν σε αυτή την “επισκευή” του Πολιτισμού και της Ιστορίας του Νησιού μας”.

Δείτε τις φωτογραφίες πώς ήταν η εκκλησία μέχρι πριν λίγες ημέρες και πως με την έναρξη των…εργασιών

Πηγή: cretalive.gr


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2019, 02:56

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει