Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου, νέα παράταξη της κεντροαριστεράς με αρχηγό τον Ντράγκαν ΤζίλαςΝέο κόμμα ιδρύθηκε στη Σερβία: φέρει το όνομα Κόμμα Ελευθερίας και Δικαίου (SSP) και ανήκει πολιτικά στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Στην ουσία πρόκειται για την συγχώνευση δύο κομμάτων, των Πρασίνων (ZEP) και της Αριστεράς της Σερβίας (LS).

Στην ιδρυτική συνέλευση, στο Βελιγράδι, πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Ντράγκαν Τζίλας, πρώην αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος (2012-2014) και πρώην δήμαρχος του Βελιγραδίου (2008-2013).

Ο Τζίλας στην ομιλία του ανέφερε ότι στο επίκεντρο του προγράμματος του SSP βρίσκονται ο πολίτης, η εκπαίδευση και η οικονομική ανάπτυξη.

Υπογράμμισε ότι η κοινωνική ευαισθησία αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής του κόμματός του και τόνισε πως κάθε πολίτης άνω των 70 ετών ο οποίος δεν έχει έσοδα πρέπει να λαμβάνει εθνική σύνταξη 12.000 δηναρίων (100 ευρώ).

Δήλωσε ακόμη ότι το κόμμα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, διότι πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες.

Για το θέμα του Κοσόβου ανέφερε ότι οι πολιτικές ηγεσίες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα αλληλοσυντηρούνται με την αντιπαράθεση.

Επισήμανε ότι «η λύση δεν είναι η οριοθέτηση [των συνόρων], αλλά η συμφιλίωση Αλβανών και Σέρβων».

Έκρινε ότι, πριν από την όποια συζήτηση για το καθεστώς, πρέπει να ψηφιστεί από τα κοινοβούλια του Κοσόβου και της Σερβίας κοινή διακήρυξη συμφιλίωσης, να ανοίξουν τα σύνορα και να επιτευχθεί η ελεύθερη κίνηση προσώπων, αγαθών και πολιτισμού, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος.

Αναφερόμενος στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με το σύνθημα «Για το μέλλον της Σερβίας», ο Τζίλας υποστήριξε πως «ο Βούτσιτς εκφράζει το σκοτεινό παρελθόν της Σερβίας, όχι το μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 20 Απριλίου 2019, 01:35

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει