Κ. Ζαχαριάδης: Στόχος ένας δίκαιος και βιώσιμος συμβιβασμός…
HXHTIKO: “Η ελληνική πλευρά πρέπει να φέρει έναν δίκαιο και βιώσιμο συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις”, τόνισε μιλώντας στον Flash 96,0 F.M. και στον Αντώνη Κουμιώτη, ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.
«Κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε – όλες οι πλευρές πρέπει να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», τόνισε. «Δεν είναι λογιστικό, θα είναι πραγματικό το όφελος που θα έχουμε», πρόσθεσε ο κ. Ζαχαριάδης.
Διαβεβαίωσε ότι με την πρώτη ευκαιρία, θα επιστραφεί κοινωνικό μέρισμα στους ασθενέστερους – ακόμη και αν ψηφίζει τα αντίμετρα η αντιπολίτευση, όπως είπε.
Αναλυτικά
«Εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη μου είναι η ελληνική πλευρά να μπορέσει να φέρει έναν συμβιβασμό ο οποίος να είναι δίκαιος και να είναι και βιώσιμος, με αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές – με ένα όριο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αυτό το οποίο θα αποφασιστεί να είναι βιώσιμο. Νομίζω το είπατε κι εσείς εισαγωγικά, το αναγνωρίζει ο διεθνής Τύπος, το αναγνωρίζει ο ευρωπαϊκός Τύπος, είδαμε τις προηγούμενες μέρες δηλώσεις υποστήριξης από σειρά παραγόντων. Αλλά το πιο σημαντικό δεν είναι τα καλά λόγια που μπορεί να πει ή να μην πει κανείς, είναι ότι κάναμε ό,τι μας ζητήθηκε και η επίδοση της ελληνικής οικονομίας στο μακροοικονομικό επίπεδο -και το φωτίζω αυτό, το υπογραμμίζω- στο μακροοικονομικό, όχι καθημερινότητα των πολιτών – είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα, με τάση για ανάκαμψη και δυναμική ανόδου. Με αυτή την έννοια λοιπόν, χρειάζεται όλες οι πλευρές να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.
Δεν είναι λογιστικό, είναι πραγματικό το όφελος το οποίο θα έχουμε. Διότι αυτό το οποίο συζητιέται – η σύνδεση με την ανάπτυξη, η μετάθεση των πληρωμών, το ταβάνι του 5% του ΑΕΠ – είναι πραγματικά χρήματα τα οποία αν πήγαιναν στην πληρωμή των χρεών θα στερούνταν από την ήδη κουρασμένη, ήδη ταλαιπωρημένη, ήδη πιεσμένη ελληνική κοινωνία. Με αυτή την έννοια, μπορεί κάποιος να μην καταλαβαίνει σε πρώτο χρόνο τις μεταβολές της μακροοικονομίας, όπως δεν τις καταλάβαινε και όταν η χώρα φορτωνόταν με ελλείμματα και χρέη το 2000, τη δεκαετία αυτή, ή την προηγούμενη όταν το σκουλήκι έτρωγε το υπόστρωμα πάνω στο οποίο καθόμασταν όλοι, μιλάγαμε για την ισχυρή Ελλάδα και άλλα τέτοια, δεν καταλαβαίναμε την καταστροφή η οποία βρίσκεται μπροστά. Ή αυτοί που την καταλάβαιναν δεν πήραν τα μέτρα ώστε να μη φτάσουμε ως εκεί. Έτσι λοιπόν και τώρα που προσπαθούμε να θέσουμε την οικονομία μας και τη ρύθμιση του χρέους μας σε υγιείς και βιώσιμες βάσεις, είναι φυσιολογικό κατά τον ίδιο και τον αντίστοιχο τρόπο ο μέσος πολίτης να μην το αντιλαμβάνεται. Αυτό το οποίο θα αντιληφθεί όμως ο πολίτης είναι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την όποια ρύθμιση υπάρξει για το χρέος, την αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα, την περαιτέρω μείωση της ανεργίας και τη βελτίωση σε μια σειρά από δείκτες που συνδέονται με την καθημερινότητά του.
Επειδή αναγνωρίζουμε αυτό το ηθικό χρέος απέναντι σε αυτούς τους πολίτες, όπως κάναμε και το Δεκέμβρη του 2016, όταν μας δίνεται η ευκαιρία αν όχι πόρτα, από το παράθυρο, να γυρίσουμε κάποια λεφτά σε αυτούς τους αδικημένους και πιεσμένους φτωχούς συνταξιούχους, εμείς θα το κάνουμε.»