«Λύγισε» ο κλάδος του Μετάλλου στη Μαγνησία τη διετία 2015-2016
Επιβάλλεται η αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής συμφώνησαν Επιμελητήριο και Κ. Στεργίου
Οι μεγάλες απώλειες στον τομέα του μετάλλου στη Μαγνησία, που αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο το πλήγμα που έχει δεχτεί συνολικά ο κλάδος της μεταποίησης, απασχόλησαν κατά κύριο λόγο την συνάντηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Μαγνησίας με τον Βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Κώστα Στεργίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ως συνέχεια των επαφών που ξεκίνησε το Επιμελητήριο Μαγνησίας και το Μεταποιητικό Τμήμα με τους τοπικούς Βουλευτές, προκειμένου να αναδειχθούν τα προβλήματα και να υποστηριχθούν οι αναγκαίες λύσεις για την αναβάθμιση της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.
Την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης και ο Πρόεδρος του Μεταποιητικού Τμήματος, κ. Μιχάλης Σπανός, συναντήθηκαν με τον Βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ κ. Κώστα Στεργίου και το μέλος της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Μαγνησίας, κ. Δημήτρη Αδραχτά.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τα ζητήματα της Α’ ΒΙΠΕ, όπως έχουν ήδη αναδειχθεί στις συναντήσεις που έγιναν με τους άλλους Βουλευτές του Νομού, ενώ στην συνέχεια αναλύθηκαν τα προβλήματα του κλάδου της μεταποίησης.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, τόνισε πως η μεταποιητική δραστηριότητα που μέχρι πρότινος αποτελούσε τη «βαριά βιομηχανία» της Μαγνησίας, στην εποχή της κρίσης «ψυχορραγεί». Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στη διετία 2015 – 2016 τα στοιχεία του Επιμελητηρίου δείχνουν πως το Μεταποιητικό Τμήμα έχει υποστεί το υψηλότερο ποσοστό «καθίζησης» συγκριτικά με άλλους κλάδους, αφού καταγράφηκαν 196 διαγραφές, αλλά μόνο 57 εγγραφές (πτώση -7,96%). Το Εμπορικό Τμήμα ακολουθεί με 707 διαγραφές και 392 εγγραφές (πτώση -6,03%), εν συνεχεία το Τμήμα των Υπηρεσιών με 1.170 διαγραφές και 857 εγγραφές (πτώση -3,94%) και τέλος το Τουριστικό Τμήμα με 160 διαγραφές και 112 εγγραφές (πτώση -3,45%).
Οι επιχειρήσεις αυτές, υπογράμμισε ο κ. Μπασδάνης, είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν ξανά και αυτό θα γίνει μόνο υπό προϋποθέσεις, οι οποίες όμως δεν καλύπτονται εύκολα λόγω της παρούσας οικονομικής κατάστασης.
Γι αυτό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, είναι καθήκον όλων να στηρίξουν τη διοίκηση του Φορέα Διαχείρισης της Α’ ΒΙ.ΠΕ. στην προσπάθεια που καταβάλλει για την αναμόρφωση της Βιομηχανικής και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
«Η ΒΙ.ΠΕ τώρα είναι τελείως παρατημένη και αν δεν προσέξουμε θα μείνει ένα κουφάρι», συμπλήρωσε ο κ. Σπανός, επισημαίνοντας πως ανάλογης προσοχής χρήζουν τόσο ο ΒΙΟΠΑ όσο και η Β’ ΒΙΠΕ.
Από την πλευρά του ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ συμφώνησε πως πρέπει να διατηρηθούν ζωντανές οι επιχειρήσεις και κατά συνέπεια οι θέσεις εργασίας και συμπλήρωσε ότι υπάρχει ταύτιση θέσεων για τις μείζονες διεκδικήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, όπως τα κόκκινα δάνεια, οι πλειστηριασμοί κλπ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στην «πρώτη γραμμή» των θέσεών του μαζί με αυτά των εργαζομένων και δεσμεύτηκε για την προώθηση όλων των θεμάτων της ΒΙΠΕ και όχι μόνο, προς τα αρμόδια Υπουργεία. Μάλιστα, όπως είπε, μπορούν να βρεθούν χρηματοδοτικά προγράμματα που θα δώσουν την ευκαιρία στον Φορέα Διαχείρισης να τα χρησιμοποιήσει για να προχωρήσει στις αναπλάσεις που χρειάζονται.
Ο κ. Κώστας Στεργίου συζήτησε με τους κ.κ. Μπασδάνη και Σπανό τα προβλήματα των επιχειρηματιών, όπως ο ακατάσχετος λογαριασμός, το παρεμπόριο και η φοροδιαφυγή, το αφορολόγητο, η απομείωση του ΦΠΑ σε όλες τις φορολογικές κλίμακες, οι εισφορές στον ΟΑΕΕ και άλλα.