Λ. Αναστασίου για Δημοτική Αρχή Βόλου: «Είναι κοινοί συκοφάντες»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΥΔΙΣΑ, Λεωνίδα Αναστασίου, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

«Βουλιάζει καθημερινά στον βούρκο η Δημοτική Αρχή, με την πολιτική της λάσπης που ακολουθεί, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Λαϊκισμός, ψέματα, ατεκμηρίωτες «καταγγελίες», χυδαίες συκοφαντίες και χοντροκομμένη προσπάθεια συμψηφισμού είναι η προσφιλής της τακτική, για να καλύψει την ανεύθυνη στάση και την κωλοτούμπα της στο θέμα των αποβλήτων από την Τρίπολη και την αδιαφορία της για την πόλη.

Με ανυπόγραφες φυλλάδες που παρουσίασαν, χωρίς πρωτόκολλα, χωρίς χρεώσεις, που να αποδεικνύουν ότι έλαβε γνώση ο ΣΥΔΙΣΑ από κάποιον επίσημο φορέα για το περιβαλλοντικό πρόστιμο σε βάρος εταιρείας, το 2013, χωρίς εξηγήσεις για το αν απαιτούνταν, βάσει νομοθεσίας, και ποιες ενέργειες εκ μέρους του ΣΥΔΙΣΑ, χωρίς επισήμανση των παραλείψεων, αν υπάρχουν, εκ μέρους της προηγούμενης διοίκησης, χωρίς ενημέρωση για την εξέλιξη της υπόθεσης, δεν συκοφαντούνται άνθρωποι που δεν έχουν δώσει ποτέ δικαίωμα στη ζωή τους και δεν σπιλώνονται υπολείψεις.

Διευκρινίζω πως τα θέματα που μας είχαν απασχολήσει ως προηγούμενη διοίκηση του ΣΥΔΙΣΑ, σε σχέση με την ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε, και των οποίων όλα τα στοιχεία (ανώνυμη καταγγελία, αλληλογραφία με την εταιρεία, έκθεση Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, βεβαιώσεις από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος κλπ) προφανώς υπάρχουν στον σχετικό φάκελο που τηρείται στον Σύνδεσμο και στην αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ήταν τα εξής δύο:

1. Μία ανώνυμη καταγγελία (σχετικά με το αν γινόταν στην εταιρεία ξήρανση των αποστειρωμένων αποβλήτων) τον Φεβρουάριο 2012, που είχε κοινοποιηθεί σε άλλους 13 δημόσιους φορείς και αιρετές διοικήσεις, για την οποία είχε διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου, στο πλαίσιο της οποίας και καταθέσαμε. Η υπόθεση, όπως ενημερωθήκαμε, τελικά τέθηκε από την Εισαγγελία στο αρχείο.
2. Δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» της 5ης Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με την επιβολή προστίμων σε 7 εταιρείες πανελλαδικά για περιβαλλοντικές παραβάσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και η ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ Α.Ε. Με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα και μόνο, ζητήσαμε άμεσα εξηγήσεις από την επιχείρηση. Προκλήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Συνδέσμου, στις 15-2-2013, παρουσία του διευθυντή της εταιρείας και του προέδρου και στελεχών του ΧΥΤΑ, όπου δόθηκαν οι αναγκαίες εξηγήσεις, καταρχάς προφορικά και στη συνέχεια εγγράφως (αρ. πρωτ. Β2388/25-2-2013 έγγρ. της εταιρείας – αρ. πρωτ. 125/26-2-2013 ΧΥΤΑ). Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί ο έλεγχος του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος και άλλοι έλεγχοι από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος για την ποιότητα των αποβλήτων, σύμφωνα με τους οποίους δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη λειτουργία της επιχείρησης, ώστε να επηρεάζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Σημειωτέον, το πρόστιμο του 2013 αφορούσε έλεγχο που έγινε στις 20-10-2010, δηλαδή πριν καν αναλάβουμε τη διοίκηση του ΧΥΤΑ, για τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες λειτουργίας της ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗΣ και όχι «γιατί εναπόθεσε μολυσμένα απόβλητα στον ΧΥΤΑ Βόλου», όπως εκ του πονηρού δήλωσε η Δημοτική Αρχή. Και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, πέρυσι έκλεισε η υπόθεση και δικαστικά, με την αθώωση της εταιρείας.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, η προηγούμενη διοίκηση του ΧΥΤΑ λειτούργησε με δική της βούληση, άμεσα και υπεύθυνα, προστατεύοντας τα συμφέροντα του Συνδέσμου και της τοπικής κοινωνίας. Ντροπή στον κ. Θεοδώρου και στον κ. Μουλά για τις ανυπόστατες κατηγορίες τους, όταν μάλιστα ο δεύτερος ήταν και τότε δημοτικός σύμβουλος και προφανώς το δημοσίευμα είχε περιέλθει σε γνώση του. Αν υπήρχε το οποιοδήποτε πρόβλημα, γιατί δεν έκανε καμία κίνηση τότε; Και πολύ περισσότερο, οι δύο επόμενοι πρόεδροι, κ. Γανωτής και Πράττος, επί 2 χρόνια τώρα, υπογράφουν εκ μέρους του ΧΥΤΑ «Βεβαιώσεις Αποδοχής αποστειρωμένων επικίνδυνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων αμιγώς μολυσματικών», που είναι απαραίτητες στην επιχείρηση για τη συμμετοχή της σε διαγωνισμούς για τη διαχείριση των σχετικών αποβλήτων. Αν η εταιρεία δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, πώς τις υπογράφουν;

Επειδή, λοιπόν, είναι απόλυτα εκτεθειμένη η Δημοτική Αρχή, ας δώσει στη δημοσιότητα ολοκληρωμένα και υπεύθυνα όποια στοιχεία επικαλέστηκαν εναντίον μας. Και τότε θα διαπιστωθεί ότι είναι κοινοί συκοφάντες. Σε κάθε περίπτωση, τους καλούμε να τεκμηριώσουν τις όποιες «καταγγελίες» τους. Γιατί «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται.»

Μπορεί επίσης να σας αρέσει