Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπρεχτ στο Θέατρο Φούρνος
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022, 11:48

Η εταιρεία θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον», λίγο από την εκπνοή του έτους, παρουσιάζει την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 στις 23:30 στο θέατρο Φούρνος μία μουσικοθεατρική βραδιά αφιερωμένη στον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Έχοντας στο επίκεντρο σκηνές και τραγούδια από την εμβληματική «Μάνα Κουράγιο και τα παιδιά της», αλλά και έργα όπως «Οι ιστορίες του κύριου Κ», το «Ρομάντζο της Πεντάρας» αναδεικνύεται ο διαχρονικός λόγος του Μπρεχτ μέσα από μία παράσταση εν εξελίξει με ζωντανή μουσική επί σκηνής και δύο ηθοποιούς, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια συνομιλία με το κοινό με άξονα τους πολιτικοκοινωνικούς μηχανισμούς που σκιαγραφούνται στο έργο του μεγάλου Γερμανού δραματουργού.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της παραγωγής, η «Μάνα Κουράγιο» θα μπορούσε να είναι και η Ελλάδα του σήμερα εν μέσω μιας παγκόσμιας παλινωδίας που ενισχύει η διεθνή πολεμική ένταση και οι οικονομικές αναταράξεις που όλοι βιώνουμε. Ο λόγος του Μπρεχτ μιλά για την γενιά που πουλά απροκάλυπτα τις επόμενες γενιές για χάρη μιας εγωιστικής «επιβίωσης» όπου οι λαοί – θύματα μιας ανελέητης παγκοσμιοποίησης καταντούν έρμαιο των φασισμών, θηριωδιών, πολέμων και της οικολογικής καταστροφής.

Η αντιηρωίδα του Γερμανού δραματουργού με απροσποίητο χιούμορ αποκαλύπτει στο κοινό τούς μηχανισμούς για το πώς γίνονται οι πόλεμοι, πώς λειτουργεί γενικώς η εξουσία δηλαδή θέματα που απασχολούν διαχρονικά την ανθρώπινη περιπέτεια.

Παράλληλα, στις «Ιστορίες του κυρίου Κ» μια σειρά καταστάσεις και γεγονότα όπως: η ανεργία, η λιτότητα, ο πόλεμος, η βία κτλ παίρνουν την μορφή φυσικών φαινομένων για τον μέσο άνθρωπο, ενώ στο «Ρομάντζο της Πεντάρας», ο λόγος του Μπρεχτ επικεντρώνεται στο βίο και την πολιτεία του Μακήθ, (ο οποίος επιτέλους απομακρύνεται από το εγκληματικό παρελθόν του, φορά κοστούμι και γίνεται «επιχειρηματίας», μιας και αυτό είναι πιο κερδοφόρο, καταλήγει το σημείωμα της παραγωγής.

Ταυτότητα της παράστασης:

«Μάνα Κουράγιο και άλλες ιστορίες του Μπρεχτ»

Δραματουργική επιμέλεια-σκηνοθεσία-φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος

Με τους: Μάνια Παπαδημητρίου, Θανάση Σαράντο

Μουσικός επί σκηνής: Kωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Φωτογραφίες-προβολές: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Οργάνωση παραγωγής – Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

Παραγωγή : Ηθικόν Ακμαιότατον ΑΜΚΕ

Θέατρο Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια

Για τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες παραστάσεων:

210.64.60.748

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει