Μέριμνα για την ασφάλεια στις παιδικές χαρές

Ζητά με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Την αναγκαία και άμεση μέριμνα για τις παιδικές χαρές που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας ζητά με ερώτηση ο Βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος από τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμη 27 Βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας.

Η ερώτηση των Βουλευτών αναφέρει τα εξής: «Οι Υπουργικές Αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθορίζουν λεπτομερώς το πλαίσιο χορήγησης αλλά και ανάκλησης της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας παιδικής χαράς καθώς και τα υλικά κατασκευής σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης.

Η Υπουργική Απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη προέβλεπε ότι μέχρι τις 30-6-2014 οι δημοτικές αρχές όφειλαν να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές, που λειτουργούν ήδη στην περιφέρειά τους, στις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας. Ωστόσο, αυτή η Υ.Α. δεν εφαρμόστηκε στην πράξη, αφού οι αρμόδιες για τη διενέργεια ελέγχων Επιτροπές, συσταθείσες το 2010, δεν λειτούργησαν ουσιαστικά, καθώς λόγω έλλειψης χρημάτων έγιναν μη αμειβόμενες και τα μέλη στην πλειοψηφία τους δε δέχονταν να καλύψουν μόνα τους τα έξοδα μετακίνησης και εργασίας.

Το Μάιο του 2015, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, νυν Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, εξέδωσε Εγκύκλιο, με την οποία καλούσε τους Δήμους να σφραγίσουν ή να αποξηλώσουν τις επικίνδυνες πλέον παιδικές χαρές στους χώρους της αρμοδιότητάς τους, εφόσον δεν πληρούν τις σύμφωνα με το Νόμο προδιαγραφές και δεν φέρουν την προβλεπόμενη πιστοποίηση. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι σε περίπτωση ατυχήματος, που λαμβάνει χώρα σε προσβάσιμη παιδική χαρά, ακόμη και αν έχει τοποθετηθεί πινακίδα στην οποία αναγράφεται ότι δεν διατίθεται πιστοποίηση και ότι η χρήση της γίνεται υπ’ ευθύνη γονέων ή συνοδών, ο οικείος Δήμος εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για το συμβάν.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Κατατάσσετε ανάμεσα στις προτεραιότητές σας την ασφάλεια, τη δωρεάν ψυχαγωγία και την εκγύμναση των παιδιών στις παιδικές χαρές ανά την επικράτεια;

Θεωρείτε ότι η εκ μέρους των ΟΤΑ ανάληψη ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος στις παιδικές χαρές απαλλάσσει το Κράτος από τις δικές του ευθύνες;

Σκοπεύετε, και αν ναι πώς, να ενισχύσετε τους Δήμους και τις Περιφέρειες στην προσπάθεια προσαρμογής των παιδικών χαρών στις διατάξεις που ορίζουν τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας;» καταλήγει η ερώτηση των 27 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Υπόσχεση για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου

του Αν. Υπουργού Ν. Τόσκα σε ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου

Απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστου Μπουκώρου ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Τόσκας υπόσχεται ότι κατά το προσεχές πλαίσιο εκπόνησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού πενταετίας του Πυροσβεστικού Σώματος θα εξετασθεί το ζήτημα της αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκιάθου σε Πυροσβεστικό Σταθμό Δ΄ Τάξεως.
Επιπροσθέτως, ο Αν. Υπουργός επισημαίνει ότι βασικό μέλημα της ηγεσίας αποτελεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, η διασφάλιση της λειτουργίας αυτών καθώς και η προστασία των εργαζομένων, με κύριο στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει