Μήπως να πούμε και ευχαριστώ στην ΔΕΥΑΜΒ υπό τον Σκοτινιώτη για τα αυτονόητα;

ΑΡΘΡΟ της Ηλέκτρας Προσήλια

Αν κρίνουμε από τους τόνους μελάνης που έχουν χυθεί τα τελευταία 24ωρα, κάτι έφτασε τελικά στο αυτί της δημοτικής αρχής σχετικά με τη διαμαρτυρία χιλιάδων συμπολιτών μας, για το ποσό της εγγύησης για κάθε επανασύνδεση λογαριασμού του νερού. Σύμφωνα μάλιστα με τα σχετικά δελτία Τύπου που αναδημοσίευσε μερίδα του τοπικού Τύπου, με ξεκάθαρο σκοπό να πείσει για την κοινωνική ευαισθησία της Διοίκησης της δημοτικής επιχείρησης, τα 70 έγιναν 50 ευρώ για τα οικιακά τιμολόγια ύρδευσης, ενώ για τα καταστήματα τα 350 έπεσαν στα 250 ευρώ. Επίσης και αυτό υπερ-τονίστηκε, όσοι έχουν ενταχθεί στις κοινωνικές δομές του Δήμου δεν θα καταβάλλουν τη γνωστή εγγύηση.

Παρόλα αυτά… εξακολουθεί να ισχύει η εγγύηση,
α) για κάθε νέα σύνδεση (νέα παροχή), σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. Α1 του Κανονισμού της Ύδρευσης.
β) μετά από κάθε διακοπή -αφαίρεση και επανασύνδεση- επανατοποθέτηση της παροχής, σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. Α2 του Κανονισμού Ύδρευσης.
γ) με κάθε νέα σύμβαση ακινήτου (αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος).

Συγκινητικές κίνησεις κοινωνικής ευαισθησίας, με άλλα λόγια δακρύζει ο Καλλικράτης, λέμε εμείς.

Και ενώ στην Λάρισα για παράδειγμα δεν ισχύει το καθεστώς της εγγύησης, παρά μόνο η καταβολή των τελών της επανασύνδεσης που φτάνει μέχρι και τα 14 ευρώ, στον Βόλο δεν γίνεται αντιληπτό πως ένας πολίτης που χρειάζεται να μπει στο κοινωνικό τιμολόγιο, δεν δύναται να πληρώσει την εγγύηση του αίσχους;

Το ότι λοιπόν συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και αποφάσισε τις συγκεκριμένες “εκπτώσεις” στο ποσό της εγγύησης, τη στιγμή που δεν θα ‘πρεπε καν να υπάρχει, είναι τουλάχιστον φαρσοκωμωδία και εμπαιγμός προς τους χιλιάδες συμπολίτες μας που ταλαιπωρούνται ήδη από την κρίση, που πεινάνε, κρυώνουν, που είναι άνεργοι.

Και όμως… η Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, υπό τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σκοτινιώτη, με περίσσιο θράσος χρησιμοποιεί τούτες τις “εκπτώσεις” επικοινωνιακά.

Όταν διαμαρτύρεται όλη η πόλη, τι ακριβώς δεν γίνεται αντιληπτό; Το ότι αυτή η εγγύηση πρέπει να πάψει να ισχύει θέλει πολλή φαντασία, για να το καταλάβει η υπεύθυνη δημοτική αρχή; Το μπόι της κοινωνικής ευαισθησίας του κ. Δημάρχου φτάνει στα 20 ευρώ για τα οικιακά τιμολόγια και στα 100 αντίστοιχα για αυτά των καταστημάτων; Μήπως οι Βολιώτες να πουν και “ευχαριστώ” για αυτή τη γενναιόδωρη πράξη; Έγγυται στο πνεύμα των Χριστουγέννων, όπου κυριαρχεί μια τάση “μεγαλοψυχίας”;

Ρωτάμε τη ΔΕΥΑΜΒ απευθείας: Γιατί στον άνθρωπο που πήγε να πληρώσει το λογαριασμό του νερού, ληξιπρόθεσμα, που ήταν προς διακοπή, η Διέυθυνση της ΔΕΥΑΜΒ του ζήτησε την εγγύηση των 70 ευρώ και τα τέλη επανασύνδεσης των 15 ευρώ, ενώ το νερό δεν είχε κοπεί και η απάντηση ήταν “θα στο κόψουμε για να είναι νόμιμα τα τέλη επανασύνδεσης και η εγγύση που σου ζητάμε”;

Η πολιτική πρέπει να συνθέτει πάνω στη διαφορετικότητα, πρέπει να βρίσκει διέξοδο στα προβλήματα που παρουσιάζονται, έτσι ώστε οι ζωές των κατοίκων του τόπου να βελτιώνονται και όχι η πόλη να καταντά γνωστή μονάχα για τα τσιπουράδικα και την απόστασή της από το Πήλιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει