Μαίνονται οι μάχες γύρω από την Τρίπολη

Μαίνονται οι μάχες γύρω από την Τρίπολη της Λιβύης, όπου προελαύνουν οι δυνάμεις του πολέμαρχου στρατηγού Χάφταρ προς την έδρα της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης. Κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο, ανακοίνωσε πως κυβερνητικές δυνάμεις απέκρουσαν τους «εισβολείς» και αντεπιτέθηκαν.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Mohammed Gununu την Κυριακή, «ο Λιβυκός Στρατός απορρίπτει τα πραξικοπήματα και τη στρατιωτικοποίηση του κράτους. Η Λιβύη θα είναι πάντα πολιτικό κράτος και ο στρατός θα την προστατεύσει και θα εξασφαλίσει τις λαϊκές ελευθερίες» ανέφερε, προσθέτοντας ότι δημιουργήθηκε «κοινό διοικητικό συμβούλιο για το συντονισμό των στρατιωτικών προσπαθειών».

Η επιχείρηση, αποκαλούμενη «Ηφαίστειο οργής», έχει ως στόχο να αποκρούσει τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), υπό την ηγεσία του πολέμαρχου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποσχέθηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να καταλάβει την Τρίπολη και να απελευθερώσει από «πολιτοφύλακες και τρομοκράτες» τη χώρα.

Οι νέες συγκρούσεις σημειώνονται μόλις επτά ημέρες πριν από τις προγραμματισμένες ειρηνευτικές συνομιλίες που είχε εξαγγείλει ο ΟΗΕ.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, είχε επισκεφθεί την Τρίπολη και το  Toμπρούκ την περασμένη εβδομάδα όπου κάλεσε και τα δύο αντιμαχόμενα μέρη να «αποφύγουν την αιματηρή αντιπαράθεση».

Οι δυνάμεις της του Χαλιφά Χάφταρ υποστηρίζουν ότι έχουν τον πλήρη έλεγχο του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου της Τρίπολης, 34 χλμ. από την πόλη.

Η είδηση από τοπικά Μέσα, υποστηρίζει ακόμη πως η κυβέρνηση που υποστηρίζεται από το ΟΗΕ χρησιμοποίησε αεροπλάνα εναντίον των επιτιθέμενων.

Ο Χάφταρ διέταξε τον (ιδιωτικό του) Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) να προχωρήσει προς την Τρίπολη την Πέμπτη, μετά από χρόνια αντιπαλότητας με την «προσωρινή» κυβέρνηση.

Ο 75χρονος πολέμαρχος κατάφερε να καταλάβει ορισμένες περιοχές γύρω από την πόλη και τα στρατεύματά του κινηματογραφήθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης το Σάββατο.

Η Λιβύη παραμένει μια κατακερματισμένη χώρα, χωρίς ισχυρή κεντρική εξουσία, από τότε που η «ανθρωπιστική» επέμβαση του ΝΑΤΟ και η αεροπορική εκστρατεία το 2011 κατέστρεψαν το στρατό της χώρας και βοήθησαν τους ένοπλους επαναστάτες να δολοφονήσουν τον άλλοτε πανίσχυρό ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει