Μακρόν, Μέι και Τριντό θέλουν να δουν έως το 2030 όλα τα κορίτσια του κόσμου να πηγαίνουν σχολείοΟ Εμανουέλ Μακρόν, η Τερέζα Μέι και ο Τζάστιν Τριντό δεσμεύτηκαν την Τρίτη στα Ηνωμένα Έθνη ότι όλα τα κορίτσια έως το 2030 θα είναι σε θέση να πάνε σχολείο, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικής, όπου εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στη σχολική τους φοίτηση.

«Σήμερα, 130 εκατομμύρια κορίτσια στον κόσμο δεν πηγαίνουν σχολείο», δήλωσε η Bρετανίδα πρωθυπουργός σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Καναδό πρωθυπουργό.

Οι τρεις ηγέτες ανακοίνωσαν ότι η Παγκόσμια Σύμπραξη για την Εκπαίδευση θα ωφεληθεί από ένα ταμείο ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα τριών ετών, με χρηματοδότηση από τις χώρες τους, αλλά και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νορβηγία ή την Ολλανδία.

Αυτή η σύμπραξη, που ξεκίνησε το 2002, είναι ενεργή σε περίπου 60 αναπτυσσόµενες χώρες για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών δοµών.

«Αυτή είναι μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Μακρόν, «καθώς 440 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική θα πρέπει να φοιτήσουν στο σχολείο» μέχρι το 2030.

Σημειώνοντας ότι το 63% των αναλφάβητων ενηλίκων στον κόσμο είναι γυναίκες, ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι πολλά «εμπόδια» παραμένουν στην εκπαίδευση των κοριτσιών, από τη φτώχεια, την εφηβική εγκυμοσύνη, τη σεξουαλική βία και τις κοινωνικές νόρμες που είναι «ακόμη πολύ περιοριστικές»


Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η προώθηση νόμων για την διασφάλιση πρόσβασης σε 12ετή δωρεάν βασική εκπαίδευση, πρόληψη της εφηβικής εγκυμοσύνης και καταπολέμηση των προκαταλήψεων σχετικά με το φύλο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018, 06:15

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει