Μείωση 10% στα έσοδα λόγω Covid-19 και Κίνας

Η πανδημία του κορωνοϊού σε συνδυασμό με τις απώλειες από συμφωνίες με την Κίνα, είχαν ως συνέπεια τα έσοδα του NBA να μειωθούν κατά 10% την σεζόν 2019-20, όπως ανέφερε το ESPN.

Η μείωση αυτή, σημαίνει υποχώρηση στα 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια, με το πρωτάθλημα να αναφέρει ότι έχασε 800 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εισιτηρίων και 400 εκατομμύρια δολάρια από χορηγίες και εμπορεύματα, σύμφωνα με το ESPN.

Επιπλέον, η διαμάχη που πυροδοτήθηκε από τον τότε γενικό διευθυντή των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, όταν μέσω tweet, υποστήριξε τους διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ εναντίον της κυβέρνησης του Πεκίνου, κόστισε στο NBA 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο ισολογισμός του NBA έχει μεγάλη σημασία για το πρωτάθλημα, επειδή το ετήσιο όριο μισθού παικτών (salary cup) συνδέεται με τα έσοδα του πρωταθλήματος.

Σύμφωνα με το ESPN, εάν ισχύουν αυτοί οι αριθμοί, το ανώτατο όριο μισθών για τη σεζόν 2020-21 θα μειωνόταν από τα αναμενόμενα 109 εκατομμύρια δολάρια ανά ομάδα, σε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιοκτήτες ομάδων και η Εθνική Ένωση Παικτών Μπάσκετ βρίσκονται σε συνομιλίες σχετικά με τη φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί για την επόμενη σεζόν.

Το περίπλοκο, είναι το γεγονός ότι τα παιχνίδια στο επερχόμενο χρονικό διάστημα ίσως χρειαστεί να γίνουν χωρίς την παρουσία θεατών.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια πλήρης σεζόν σε τέτοιες συνθήκες, χωρίς παρουσία θεατών, θα προκαλούσε μείωση των εσόδων κατά 40%, δηλαδή περίπου 4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το κομμάτι των θετικών ειδήσεων για το NBA στην έκθεση ήταν η επανεκκίνηση της σεζόν σε μια «φούσκα» κοντά στο Ορλάντο της Φλόριντα, μια οικονομική νίκη εκτός από μια αθλητική επιτυχία.

Το παιχνίδι είχε σταματήσει στα μέσα Μαρτίου λόγω της πανδημίας, αλλά 22 από τις 30 ομάδες του πρωταθλήματος επανέλαβαν την κανονική σεζόν στη φούσκα στα μέσα Ιουλίου και τα υπόλοιπα παιχνίδια μέσω των Τελικών του ΝΒΑ στο ESPN Wide World of Sports Complex.

Η φούσκα επέτρεψε στο πρωτάθλημα να κερδίσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που θα είχαν χαθεί αν η σεζόν είχε ακυρωθεί.  

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει