Μεγάλη άνοδος για τον Dow, με ώθηση από τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Ισχυρά ανοδικά κινούνται την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με ώθηση από την μεγαλύτερη του αναμενομένου από τους αναλυτές αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, με την μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να προσπαθήσει να κλείσει τις “πληγές” που άνοιξε η πανδημία του κορονοϊού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει άνοδο 441,03 μονάδων ή 1,71%, με τον ευρύτερο S&P 500 να καταγράφει κέρδη 46,07 μονάδων ή 1,47%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 139,82 μονάδες ή 1,38%, βαδίζοντας προς νέο ιστορικό υψηλό.

Η Boeing συμβάλλει ιδιαίτερα στην άνοδο, με τη μετοχή της να ενισχύεται κατά άνω του 3%, καθώς η εταιρεία ολοκλήρωσε τις δοκιμαστικές πτήσεις για την επαναχορήγηση άδειας στα επιδιορθωμένα αεροσκάφη τύπου 737 Max, που έχουν καθηλωθεί στο έδαφος από τις αρχές του 2019.

Ισχυρά κέρδη σημειώνουν και εταιρείες των κλάδων που εξαρτώνται πιο άμεσα από την πλήρη επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, όπως οι εταιρείες διαχείρισης κρουζιερών και οι αεροπορικές.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία ανέκτησε 4,76 εκατ. θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, μετά τις μαζικές απώλειες των προηγούμενων μηνών εν μέσω του “κλειδώματος” της κοινωνικής και οικονομικής ζωής για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Αυτό οδήγησε τον δείκτη ανεργίας να μειωθεί στο 11,1% τον Ιούνιο από 13,3% τον Μάιο. Σημειώνεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο η ανεργία ήταν κοντά σε χαμηλό 50 ετών στο 3,5%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία αποδείχθηκαν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 3,7 εκατ. θέσεις εργασίας σε δημοσκόπηση του MarketWatch.  

Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία του Μαΐου, ανακοινώνοντας 2,7 εκατ. νέες θέσεις εργασίας από 2,5 εκατ. προηγουμένως.

Οι αναλυτές προειδοποιούν ωστόσο ότι, αν και τα τελευταία οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει από το σοκ των προηγούμενων μηνών, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές πολιτείες θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη.

Πολλές πολιτείες των ΗΠΑ συνεχίζουν να γνωρίζουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών, κάτι που οδήγησε πρόσφατα τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για ζητήματα Υγείας, Άντονι Φάουτσι να προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως.

Οι ελπίδες των επενδυτών πάντως για ένα αποτελεσματικό εμβόλιο αναπτερώθηκαν χθες μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι οι αρχικές δοκιμές σε ανθρώπους στο ένα από τα τέσσερα πιθανά εμβόλια που αναπτύσσει σε συνεργασία με την BioNTech έδειξαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

“Η κατεύθυνση της οικονομίας είναι αναμφισβήτητα ανοδική”, ανέφερε ο Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Leuthold Group, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, σχολιάζοντας τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε ότι το σημαντικό τώρα είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη όχι μόνον σε επίπεδο επενδυτών, αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Σύμφωνα τέλος με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιουνίου έφθασαν τα 1,427 εκατ., ενώ αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν αύξηση κατά 1,38  εκατ., έναντι 1,48 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στα 19,29 εκατ., δηλαδή κατά 59.000 άτομα.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, όλες κινούνται με θετικό πρόσημο. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Dow Inc., Exxon Mobil και Chevron.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα είναι κλειστό λόγω της εθνικής επετείου της 4ης Ιουλίου στις ΗΠΑ.

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει