Μεγάλη ανησυχία για την υπόθεση Ναβάλνι


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 06:33

Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων: Μεγάλη ανησυχία για την υπόθεση Ναβάλνι

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) εξέφρασε την Πέμπτη τη «μεγάλη του ανησυχία» για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Ρώσου πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος σύμφωνα με το Βερολίνο δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok.

Ο πρόεδρος του ΟΑΧΟ Φερνάντο Αρίας δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός είναι έτοιμος να παράσχει βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίζει κατάσταση παρόμοια με αυτή του μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.

«Σύμφωνα με τη Συνθήκη για την απαγόρευση των χημικών όπλων, οποιαδήποτε δηλητηρίαση ατόμου με νευροτοξικό παράγοντα θεωρείται χρήση χημικού όπλου. Τέτοιες περιπτώσεις προκαλούν σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Φερνάντο Αρίας.

Είπε επίσης ότι «τα κράτη μέλη του ΟΑΧΟ θεωρούν την χρήση χημικών όπλων από τον οποιονδήποτε και υπό οιεσδήποτε συνθήκες ως πράξη καταδικαστέα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες που έχει ορίσει η διεθνής κοινότητα».

«Ο ΟΑΧΟ συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμος να συνεργασθεί και να βοηθήσει οποιοδήποτε κράτος –μέλος, το οποίο θα ζητήσει βοήθεια», προσέθεσε ο Αρίας.

Η Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο Αλεξέι Ναβάλνι δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα που ανήκει στην οικογένεια Novichok δήλωσε ότι θα ενημερώσει για το ίδιο θέμα και τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών ‘Οπλων.

Οι δυτικές χώρες ασκούν πιέσεις στη Ρωσία ζητώντας να ρίξει φως στην υπόθεση δηλητηρίασης του πολιτικού της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες ότι ευθύνεται για την δηλητηρίαση του Ρώσου πολιτικού.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2020, 06:34

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει