Μεγάλη Βρετανία: Επιτυγχάνει την ανοσία της αγέληςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 12:53

Το όριο της ανοσίας της αγέλης θα πιάσει σε λίγες μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς, λόγω των εμβολιασμών και των εκατομμυρίων κρουσμάτων κορωνοϊού στην αρχή της πανδημίας, σχεδόν τα τρία τέταρτα των πολιτών έχουν αναπτύξει αντισώματα.

Σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του University College London (UCL), μέχρι τις 12 Απριλίου αντισώματα θα διαθέτει το 73,4% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, μία πρόβλεψη που είναι αντίθετη με τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Imperial College, το οποίο υπολόγισε ότι μόλις 34% θα είχε αντισώματα στα τέλη Μαρτίου.

Η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται όταν σταματά η εξάπλωση μιας ασθένειας επειδή μεγάλο ποσοστό ανθρώπων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναπτύξει αντισώματα επειδή αρρώστησαν. Σύμφωνα με το μοντέλο του UCL, η Μεγάλη Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 21 Ιουνίου, μία ημερομηνία που έχει καθορίσει στόχο ο πρωθυπουργός  Μπόρις Τζόνσον.

Έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βρετανίας αποκάλυψε ότι στις 15 Μαρτίου το 54,7% των κατοίκων της Αγγλίας διέθεταν αντισώματα. Από εκείνη την ημέρα άλλοι 7,1 εκατ. πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό ανεβάζοντας στα σχεδόν 32 εκατ. τον συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων, ενώ καταγράφηκαν άλλα 100.000 κρούσματα. «Πάνω από 50% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί, γύρω στο 42% έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό και περίπου 10% έχουν προηγούμενη ανοσία. Αν συνυπολογιστούν όλα αυτά τότε -σύμφωνα με το μοντέλο- περίπου 70% του πληθυσμού έχει ανοσία» δήλωσε ο καθηγητής Θεωρητικής Νευροεπιστήμης του UCL, Καρλ Φρίστον, στη βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph, συμπληρώνοντας ότι «βάσει του αριθμού των επαφών στην αρχή της πανδημίας και του εκτιμώμενου κινδύνου μετάδοσης, φθάνουμε κοντά στο όριο της ανοσίας της αγέλης».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 8 Απριλίου 2021, 12:55Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει