Μεγαλύτερες ποινές για το «Διευθυντήριο» ζητά ο εισαγγελέας Εφετών

Αντιμέτωποι με βαρύτερες ποινές θα βρεθούν στο Εφετείο οι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που κρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και οδηγήθηκαν στη φυλακή, πλην του Χρήστου Παππά που παραμένει άφαντος αλλά και του νυν ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού.  

Το «διευθυντήριο» της Χρυσής Αυγής κινδυνεύει σε δεύτερο βαθμό  να καταδικαστεί πλέον στην ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για την εν λόγω αξιόποινη πράξη που φτάνει τα 15χρόνια κάθειρξη.

Με βαρύτερη ποινή απειλούνται όμως και οι δράστες της επίθεσης σε  βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων.

Αιτία είναι η έφεση κατά της απόφασης που άσκησε ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος, ο οποίος μάλιστα ήταν και ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος ωστόσο δεν είχε προτείνει στο δικαστήριο, θα έπρεπε να επιβληθούν  μεγαλύτερες ποινές στους συγκεκριμένους καταδικασθέντες.

 Αντίθετα ο εισαγγελέας δεν άσκησε έφεση όσον αφορά το ύψος ποινών στους  καταδικασθέντες ως συνεργούς στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ούτε για όσους καταδικάστηκαν για ένταξη την εγκληματική στην εγκληματική οργάνωση ενώ δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για μετατροπή της κατηγορίας από επικίνδυνη σωματική βλάβη σε απόπειρα ανθρωποκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν μπορούσε βάση των στοιχείων να δικαιολογηθεί η έφεση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κωσταρέλλος  θεμελιώνοντας την άποψή του για την άσκηση έφεσης ως προς τους  διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση (δηλαδή τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο), σημειώνει σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, ότι: Οι καταδικασθέντες ασκούσαν πλήρη κυριαρχία πάνω σε όλα τα εγκληματικά γεγονότα ( ανθρωποκτονία Φύσσα, επίθεση κατά Αιγυπτίων αλιεργατών κλπ)αφού είχαν συγκροτήσει έναν πλήρη, αυτοματοποιημένο μηχανισμό, με δομή και ιεραρχία, ώστε οι επιδιώξεις της ηγεσίας να διαβιβάζονται και να εκτελούνται αμέσως από κατώτερα όργανα. Οι καταδικασθέντες δε χρειαζόταν να γνωρίζουν τον «εκτελεστή» ούτε να δώσουν ρητά την εντολή αφού τα εκτελεστικά όργανα  μπορούσαν να αντικατασταθούν. 

Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουσίτ Εμπάρακ  αναφέρει μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι:

Το δικαστήριο δεν στάθμισε ορθά το βαθμό εγκληματικής διάθεσης των δραστών αφού: α)τα αίτια που τους ώθησαν στην εκτέλεση του εγκλήματος για το οποίο καταδικάστηκαν ήταν ταπεινά, υποταγμένοι απόλυτα στην βούληση των διευθυντών της εγκληματικής οργάνωσης της χρυσής Αυγής, β)προέβησαν στην πράξη χωρίς την παραμικρή αφορμή και γ) ο σκοπός τους ήταν ανθρωποκτόνος στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Μάλιστα σημειώνεται ότι η επίθεση είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ιωάννη λαγό.

Μετά την έφεση που ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους καταδικασθέντες το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν δεσμεύεται από το άρθρο 470 του ΚΠΔ που προβλέπει ότι το Εφετείο δεν μπορεί να επιβάλει μεγαλύτερη ποινή σε έναν κατηγορούμενο από αυτήν που επέβαλλε το πρωτόδικο δικαστήριο. Συνεπώς στην περίπτωση της Δ/νσης εγκληματικής Οργάνωσης οι ποινή των 13 ετών μπορεί να φτάσει και τα 15 χρόνια όπως και στην απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει