Μεγαλώνουν οι έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες πρόσφυγες λόγω Covid-19

[ad_1]


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, 13:17

Ύπατη Αρμοστεία: Μεγαλώνουν οι έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες πρόσφυγες λόγω Covid-19

Ανησυχητική αύξηση στις αναφορές για περιστατικά έμφυλης βίας, συμπεριλαμβανομένων της ενδοοικογενειακής βίας, των αναγκαστικών γάμων, της εμπορίας ανθρώπων, της παιδικής εργασίας και της εφηβικής εγκυμοσύνης μεταξύ των κοριτσιών προσφύγων, εκτοπισμένων και ανιθαγενών, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, διαπιστώνει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Πολλοί πρόσφυγες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ανθρωπιστική βοήθεια ή την ημερομίσθια εργασία. Πολλοί έχουν χάσει, πλέον, τα ασταθή μέσα βιοπορισμού τους και έχουν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας φτώχειας με καταστροφικές και ευρείες επιπτώσεις, όπως αναφέρει η Ύπατη Αρμοστεία.

Αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στις αυξανόμενες κοινωνικοοικονομικές πιέσεις, τις εντονότερες εντάσεις στα σπίτια και τις κοινωνίες, καθώς και στο κλείσιμο των σχολείων, όλα αποτέλεσμα της φτώχειας που σχετίζεται με την πανδημία. Ορισμένες επιζήσασες καταφεύγουν ακόμα και στη δραστική λύση να αποσύρουν τις καταγγελίες τους λόγω της οικονομικής εξάρτησης από τους κακοποιητικούς συντρόφους τους, σημειώνει ο οργανισμός.

Επιπλέον οι γυναίκες πρόσφυγες επιβαρύνονται από την πρόσθετη παροχή φροντίδας στο σπίτι, ενώ καταφεύγουν σε άτυπες επισφαλείς θέσεις εργασίας ή καταλήγουν στους δρόμους. Οι αυξημένες απαιτήσεις στα νοικοκυριά μειώνουν, επίσης, τις ευκαιρίες τους για εκπαίδευση ενώ αυξάνουν την έκθεσή τους στον ιό.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει τα ανθρωπιστικά προγράμματα που καταπολεμούν την ανισότητα βάσει φύλου, καθώς και να διευρύνει τις πρωτοβουλίες που προωθούν την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και την αυτονομία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συμπεριληφθούν, επίσης, αυτοί οι πληθυσμοί στα προγράμματα κοινωνικοοικονομικής αρωγής που σχεδιάζονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παρ’ όλο που η πανδημία του κορωνοϊού τροφοδοτεί τις ανισότητες μεταξύ των φύλων και αυξάνει τους κινδύνους βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, τα προγράμματα πρόληψης και ανταπόκρισης εξακολουθούν να παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις στη χρηματοδότηση.

«Η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών και των κοριτσιών στις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή τους, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους είναι ζωτικής σημασίας για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής προστασίας τους και την υποστήριξη της ενδυνάμωσής τους» καταλήγει η ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021, 13:36

[ad_2]

Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει