Μελέτες αντισωμάτων υποεκτιμούν τις λοιμώξεις από κορωνοϊόΟι μελέτες που βασίζονται στην ανίχνευση αντισωμάτων στο αίμα για να υπολογίσουν το ποσοστό ενός πληθυσμού που μολύνθηκε από τον κορωνοϊό δείχνουν αναμφίβολα στοιχεία μικρότερα της πραγματικότητας, καθώς τα αντισώματα εξαφανίζονται σταδιακά από τον οργανισμό, σύμφωνα με μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης των ασθενειών (CDC) που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Η πτώση του επιπέδου των αντισωμάτων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι οι άνθρωποι διατρέχουν τον κίνδυνο να ξαναμολυνθούν, καθώς άλλα στοιχεία του ανοσοποιητικού συστήματος συνεχίζουν να προστατεύουν και να παρεμβαίνουν μετά την αρχική λοίμωξη. Η πραγματική διάρκεια της ανοσίας δεν είναι ακόμη γνωστή.

Οι μελέτες των αντισωμάτων έχουν καθιερωθεί σε πολλές χώρες, πραγματοποιούνται σε διάφορες κλίμακες, με αντιπροσωπευτικά δείγματα, ολόκληρα χωριά, ή συχνά από δείγματα σε τράπεζες αίματος.

Οι μελέτες βοήθησαν να ληφθεί το πραγματικό μέτρο της επιδημίας, πέραν των διαγνωστικών τεστ, τα οποία δεν είναι θετικά παρά μόνο κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, όχι μετά, και που ούτως ή άλλως ήταν και παραμένουν σε πολλά μέρη πολύ σπάνια, και γενικά δεν γίνονται από τους ανθρώπους που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Τα CDC πήραν και εξέτασαν το αίμα 3.000 και πλέον φροντιστών υγείας σε 13 νοσοκομεία των ΗΠΑ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο του 2020: 194 άνθρωποι (6%) είχαν αντισώματα κορωνοϊού.

Σχεδόν δυο μήνες αργότερα, 156 μεταξύ αυτών έκαναν ξανά τεστ: στο 94% μεταξύ αυτών, το επίπεδο των αντισωμάτων είχε μειωθεί. Στο 28% το επίπεδο των αντισωμάτων είχε πέσει κάτω από το όριο που δείχνει γενικότερα μια προηγουμένη λοίμωξη .

“Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα ορολογικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν σε μια στιγμή Α αναμφίβολα θα υποεκτιμήσουν τον αριθμό των ανθρώπων που είχαν μολυνθεί κατά το παρελθόν από τον ιό SARS-CoV-2 κι ότι ένα αρνητικό ορολογικό τεστ δεν αποκλείει απαραίτητα μια προηγουμένη λοίμωξη”, τονίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

Όσο περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν τα συμπτώματα, τόσο περισσότερο το επίπεδο των αντισωμάτων ήταν υψηλό. Το άλλο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι είναι λάθος, σε ατομικό επίπεδο, να στηριχθεί κανείς σε ένα ορολογικό τεστ για να καθορίσει αν μολύνθηκε ή όχι στο παρελθόν από τον κορωνοϊό.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFPZougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει