Μερική χαλάρωση του lockdown από το ΣάββατοΚαθοριστική είναι η αυριανή ημέρα για την χαλάρωση των μέτρων καθώς συνεδριάζουν οι ειδικοί οι οποίοι καλούνται να αποφασίσουν ποια ή ποιες δραστηριότητες θα επαναλειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες. Οι αποφάσεις αναμένενται να ανακοινωθούν στους πολίτες επίσημα την Πέμπτη. Αυτό που συζητιέται έντονα και αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα. Η μετακίνηση των πολιτών στα μαγαζιά θα γίνεται με sms τρίωρης διάρκειας και όπως είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα, οι καταναλωτές θα στέλνουν μόνο ένα sms μέσα στη μέρα για να κάνουν τα ψώνια τους στα μαγαζιά.

Πάντως η Επιτροπή των επιστημόνων αύριο Τετάρτη θα αποφανθεί εάν θα ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα ή και τα εμπορικά κέντρα (mall).

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και στη συνέχεια της εστίασης με τραπέζια μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έχουν όλοι τη σύμφωνη γνώμη για άμεσο άνοιγμα των δραστηριοτήτων καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από ασθενείς με Covid-19. Οι δε ΜΕΘ, είναι καλυμμένες από τους βαριά νοσούντες και πολλές φορές άτομα που πρέπει να μεταφερθούν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλό θάλαμο covid μέχρι να αδειάσει κάποιο κρεβάτι στις ΜΕΘ. Ωστόσο, η εικόνα στα νοσοκομεία αναμένεται να αλλάξει σταδιακά τις επόμενες ημέρες, αφού παρουσιάζεται μείωση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και η πίεση θα εξακολουθεί να υπάρχει.

Προτεραιότητα τα Λύκεια

Πάντως, τα self tests που θα υπάρχουν στα φαρμακεία από τις αρχές Απριλίου, είναι ένα σοβαρό κίνητρο για την κυβέρνηση προκειμένου να χαλαρώσει τα μέτρα και να ανοίξει δραστηριότητες. Αυτό που ακούγεται έντονα είναι ότι τα self tests θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και καθηγητές. Το πιθανότερο σενάριο είναι να λειτουργήσουν αρχικά τα Λύκεια αφού οι μαθητές προετοιμάζονται για τις Πανελλαδικές και στη συνέχεια τα Γυμνάσια. Δεν αποκλείεται αυτή τη φορά οι μαθητές του δημοτικού να μην κάνουν μαθήματα δια ζώσης την ίδια χρονικά περίοδο με τους μαθητές των γυμνασίων-λυκείων.

Πιθανή ημερομηνία για τους μαθητές ώστε να επιστρέψουν στα θρανία είναι η Πέμπτη ή η Παρασκευή, 8 ή 9 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση αναμένεται να δοθεί αγώνας δρόμου ώστε τα σχολεία να ανοίξουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Άρση της απαγόρευσης της μετακίνησης από δήμο σε δήμο

Η ψυχολογική κούραση των πολιτών αποτελεί κίνητρο για άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων, ίσως και από το ερχόμενο Σάββατο 3 Απριλίου. Έτσι, οι πολίτες θα μπορούν να μετακινηθούν με τον κωδικό 6 από δήμο σε δήμο ακόμα και με τα αυτοκίνητά τους. Αυτό αναμένεται να γίνει γιατί ο κόσμος συγκεντρώνεται σε ορισμένα σημεία ενώ είναι προτιμότερο να απλωθεί σε μεγαλύτερους χώρους για να αποφευγχθεί ο συνωστισμός.

Πότε θα καταργηθούν τα SMS;

Στις συζητήσεις των ειδικών είναι και η επιμήκυνση κατά μία ώρα της κυκλοφορίας, και έστι η απαγόρευση αντί για τις 21:00 να σταματά στις 22:00.

Το θέμα της εστίασης έχει τεθεί προ πολλού στο τραπέζι των συζητήσεων ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν ακόμη στους ειδικούς να δώσουν το πράσινο φως για να λειτουργήσουν. Αυτό όμως που συζητιέται έντονα είναι η εστίαση να λειτουργήσει και πάλι στα μέσα Απριλίου, αρχικά με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους και μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους προς αποφυγήν του συγχρωτισμού.

Το άνοιγμα της εστίασης θα σηματοδοτήσει και το τέλος των SMS στο 13033.

Προς το παρόν δεν γίνεται καμία συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης από περιφέρεια σε περιφέρεια. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τους επιστήμονες γύρω στις 23 Απριλίου δηλαδή την Μ. Εβδομάδα όπου θα πρέπει να αποφασίσουν, ανάλογα και με τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν θα κάνουμε ή όχι Πάσχα στα χωριά μας.

Υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός κάνει πρεμιέρα στις 14 Μαΐου, ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ίσως ο κλάδος του τουρισμού λειτουργήσει και νωρίτερα.

Πάντως, οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά δεδομένου ότι τα self tests αλλά και οι εμβολιασμοί που γίνονται στη χώρα θα βοηθήσουν στην περαιτέρω λειτουργία των δραστηριοτήτων.

 

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει