Μετά τον Άκη… ο ΓιάννοςΤο γνωστό χαμόγελο του μόνιμου υπουργού του Κώστα Σημίτη Γιάννου Παπαντωνίου πάγωσε γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν με σύμφωνη απόφαση δύο ανακριτών και του εισαγγελέα οδηγήθηκε με τη σύζυγό του στη φυλακή.

Το γνωστό χαμόγελο του μόνιμου υπουργού του Κώστα Σημίτη Γιάννου Παπαντωνίου πάγωσε γύρω στα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, όταν με σύμφωνα απόφαση δύο ανακριτών και του εισαγγελέα οδηγήθηκε με τη σύζυγό του στη φυλακήΗ ιστορία άρχισε εδώ και πολλά χρόνια, με την δικαστική έρευνα να βαλτώνει και με τα νομικά παιχνίδια που επέτειναν τη διαδικασία μέχρι και το βράδυ της 23ης Οκτωβρίου 2018.

Τελικά το κατηγορητήριο είναι αμείλικτο για το ζεύγος Παπαντωνίου, αφού και αυτός και η γυναίκα του κρίθηκαν ένοχοι μέχρι στιγμής για τουλάχιστον 2,8 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε κοινούς λογαριασμούς.


Το πολιτικό σκάνδαλο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση από τη στιγμή που είναι ο δεύτερος υπουργός Άμυνας των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα του Κώστα Σημίτη που οδηγείται στη φυλακή για τέτοιες παράνομες πράξεις.

Αν όμως κάποιος το καλοσκεφτεί, είναι ο τρίτος υπουργός που εμπλέκεται σε τέτοιου είδους σκάνδαλο και οδηγείται στη δικαιοσύνη αν προσθέσει κανείς και την υπόθεση του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Σημίτη Αναστάσιου Μαντέλη.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου κατάφερε να τραβήξει σε μάκρος την προανακριτική διαδικασία για πολλά χρόνια. Με το αγέρωχο ύφος που τον χαρακτηρίζει, αντέκρουσε όλες τις κατηγορίες μέχρις ότου έκλεισε η δικαστική θηλιά. Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη κοντά στα μεσάνυχτα γράφτηκε ο επίλογος της πρώτης αυτής δικαστικής πράξης τουλάχιστον και ο άλλοτε «τσάρος» της οικονομίας και για πολλούς ο αρχιτέκτονας της φούσκας του Χρηματιστηρίου οδηγήθηκε στη φυλακή μαζί με τη γυναίκα του.


Τη γραμμή της απόλυτης άρνησης του βαρύτατου κατηγορητηρίου ακολούθησαν κατά τις πολύωρες απολογίες τους ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την κατηγορία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι απολογίες τους που ξεπέρασαν, σε καθαρό χρόνο, το εικοσιτετράωρο, διήρκησαν δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη ενώπιον των ειδικών ανακριτών Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και του επίκουρου ανακριτή Γεωργίου Ευαγγέλου, όπου ο πρώην υπουργός προσπάθησε να απαντήσει σε βροχή ερωτήσεων, αλλά και να αποδομήσει το βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο αριθμεί τις 650 σελίδες.

Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, που φέρεται συνδικαιούχος σε λογαριασμούς του, αρνήθηκαν την αποδοχή παράνομων πληρωμών, τις οποίες το κατηγορητήριο συνδέει με τη υπογραφή της σύμβασης για τις φρεγάτες.

Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών η ειδική ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα, ο επίκουρος ανακριτής Γεώργιος Ευαγγέλου και η αρμόδια εισαγγελέας αξιολόγησαν το σύνολο της δικογραφίας και των απολογιών και αποφάνθηκαν ότι κρίνονται προσωρινά κρατούμενοι και οι δύο.

Η προσπάθεια και των δύο να πείσουν πως δεν έχουν καμία σχέση με ύποπτες διαδρομές χρηματικών ποσών μέσα από τραπεζικούς λογαριασμούς δεν απέδωσε καθώς τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους οι ανακριτές διαφθοράς κρίθηκαν επαρκή για να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

Με κλούβα και χειροπέδες αποχώρησαν από τα δικαστήρια.

Ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε πως «Το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά. Η εργαλοιοποίηση της ελληνικής δικαιοσύνης θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη Δημοκρατία».

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει