Μεϊκόπουλος: Ανάγκη επίσπευσης καταβολής του εφάπαξ σε ασφαλισμένους με αναπηρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Έχει πολλάκις αναδειχθεί το θέμα της μεγάλης καθυστέρησης της καταβολής του εφάπαξ, που κυμαίνεται από 1 έως 3 έτη, στους σχεδόν 55.000 ασφαλισμένους. Μεταξύ τους, υπάρχουν άνθρωποι με αναπηρία πάνω από 67%, για τους οποίους η είσπραξη του εφάπαξ είναι ζωτικής σημασίας, και γι’ αυτό η επίσπευσή της κρίνεται από τις αντικειμενικές συνθήκες ως αναγκαία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Βολιώτη συνταξιούχου του Δημοσίου με ποσοστό αναπηρίας 93%, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις της Ανωτάτης Στρατού Υγειονομικής Επιτροπής και της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ΚΕΠΑ. Με ημερομηνία τερματισμού της συντάξιμης υπηρεσίας τις 5/2/2013 και ημερομηνία έναρξης πληρωμής σύνταξης τις 21/6/2013, ο συνταξιούχος νοσηλεύεται κατάκοιτος σε κλινική του Βόλου και αδυνατεί να ανταποκριθεί στα έξοδα της νοσηλείας του, αφού τα χρήματα της σύνταξης (949 ευρώ) δεν επαρκούν για την πληρωμή της κλινικής (1550 ευρώ), ενώ αναμένεται να λάβει το εφάπαξ όχι νωρίτερα από τα μέσα του 2015.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να λάβει μέτρα για την επίσπευση της καταβολής του εφάπαξ κατά προτεραιότητα στους ασφαλισμένους που παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό πάνω από 67%;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει