Μεϊκόπουλος για ΕΝΦΙΑ (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, τοποθετήθηκε την 19/12/13 στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις».

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, στην αρχή της τοποθέτησής του, επισήμανε το δίκαιο και την αλήθεια, ως τις δυο αξίες, βάσει των οποίων, «πρέπει να νομοθετεί και να ασκεί πολιτική μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτεία, μια κυβέρνηση που σέβεται την κοινωνία και τις ανάγκες της». Δυστυχώς όμως, συνέχισε, «έχουμε μια πολιτική ηγεσία η οποία, αντί να προστατεύει τους πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης, πράγμα που αποτελεί και το βασικό της καθήκον, επιλέγει να ακολουθήσει μια αδιέξοδη συνταγή, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη. Ενώ η συγκυβέρνηση επιμένει να βαφτίζει αυτό το νομοσχέδιο, ως επαναστατικό και ότι τάχα οι περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα και ότι δήθεν διευρύνεται η φορολογική βάση, η αλήθεια είναι, ότι μπαίνει προς ψήφιση ένα φορολογικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από μια καθαρά εισπρακτική λογική, το οποίο ακολουθεί την πεπατημένη όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα».

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το παρόν νομοσχέδιο, διακατέχεται από κοινωνική ευαισθησία και ότι εμπεδώνεται για πρώτη φορά το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης με τον ΕΝΦΙΑ, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος απάντησε πως, «η ευαισθησία και η κοινωνική δικαιοσύνη, παρέχονται με προϋποθέσεις. Εξαιρούνται για παράδειγμα από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ναι μεν αυτοί που έχουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9000 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως, να μην χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές και να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Δεν θα εξαιρεθούν δηλαδή, πάνω από 3 εκ. συμπολίτες μας».

Συνέχισε την ομιλία του, καταγγέλλοντας την συγκυβέρνηση ότι καταθέτει ένα νόμο, «που στην ουσία επιτείνει την υπερφορολόγηση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, αφού μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ και θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, για κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Ο φόρος διαμορφώνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είχαν οριστεί το 2007. Από τότε όμως, η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να είναι πλασματικές και να επιδεινώνουν την αδικία του φόρου».

Κλείνοντας την ομιλία του κατέθεσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι, «το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να έχει τη μορφή ενός σκληρού εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά να εμπεδώνει τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με μεταφορά από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες.

Σταθμός σε αυτή τη λογική, είναι η δημιουργία περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογούμενων, με υψηλά αφορολόγητα όρια, για το σύνολό της, ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία.

Πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έλεγχος των χιλιάδων περιπτώσεων μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, αλλά και των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, κατάργηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων για να μην υπάρχει εισφοροδιαφυγή.

Αυτά κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι τα πραγματικά ισοδύναμα και όχι τα σπίτια των ανθρώπων».

Ομιλία του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,
Αλέξανδρου Μιχ. Μεϊκόπουλου,
στην ολομέλεια της Βουλής, την 19-12-2013, για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών
«Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις»

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτεία, μια κυβέρνηση που σέβεται την κοινωνία και τις ανάγκες της, που εκτιμά τον καθημερινό μόχθο του πολίτη και αντιλαμβάνεται τα προβλήματά του, που νοιάζεται και αγωνιά, για τον άνεργο και τον φτωχό και θέλει να αξιοποιήσει τους νέους ανθρώπους, θα έπρεπε να νομοθετεί και να ασκεί πολιτική με βάση 2 αξίες. Το δίκαιο και την αλήθεια.

Δυστυχώς όμως, μέσα σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης, έχουμε μια πολιτική ηγεσία η οποία, αντί να προστατεύει τους πολίτες από τις συνέπειες της κρίσης, πράγμα που αποτελεί και το βασικό της καθήκον, επιλέγει να ακολουθήσει μια αδιέξοδη συνταγή, κοινωνικά άδικη και επικίνδυνη, με δογματική προσήλωση σε μια πολιτική λιτότητας, παρόλο που όλο και περισσότεροι πλέον, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, ομολογούν το αδιέξοδο αυτής της λογικής.

Έτσι λοιπόν, ενώ η συγκυβέρνηση επιμένει να βαφτίζει αυτό το νομοσχέδιο, ως επαναστατικό και ότι τάχα περισσότεροι θα πληρώσουν λιγότερα και ότι δήθεν διευρύνεται η φορολογική βάση, η αλήθεια είναι, ότι μπαίνει προς ψήφιση ένα φορολογικό νομοσχέδιο που χαρακτηρίζεται από μια καθαρά εισπρακτική λογική, το οποίο ακολουθεί την πεπατημένη όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν θεσπιστεί μέχρι σήμερα. Δηλαδή; Προκειμένου να καλυφθούν τα δημοσιονομικά κενά, τα οποία διευρύνονται συνεχώς και αναπαράγονται, λόγω ακριβώς της ύφεσης που προκαλείται από την πολιτική της λιτότητας, πέρα από τους μισθούς τις συντάξεις και τις κοινωνικές-προνοιακές παροχές, μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο, με το παρών νομοσχέδιο, τα 2 τελευταία αναχώματα που κρατούν ακόμα την κοινωνία όρθια, η κατοικία και ο ίδιος ο θεσμός της οικογένειας.

Αυτή είναι λοιπόν η περιβόητη επαναστατικότητα και προοδευτικότητα του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Να πληρώσει ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, ο υπερχρεωμένος, ο εργαζόμενος των 400 ευρώ.

Είμαι σίγουρος όμως, κύριες και κύριοι της συγκυβέρνησης, ότι αυτές οι αγωνίες, αυτές οι τραγικές εικόνες της ελληνικής καθημερινότητας, μόνο ως λαϊκισμοί και καταστροφολογίες μπορούν να εκληφθούν από ανθρώπους, που έχουν λύσει εδώ και χρόνια το βιοποριστικό τους πρόβλημα, έχουν μεγάλη περιουσία, χρήματα και εξουσία.

Αυτό είναι και το πρόβλημα.

Ότι στην μεγάλη σας πλειοψηφία, το πολιτικό και κοινωνικό σας αισθητήριο, δεν αντιλαμβάνεται το καθημερινό πρόβλημα επιβίωσης, για εκατομμύρια πλέον συμπολίτες μας.

Δεν κατανοείτε τι σημαίνει να μην μπορείς να πάρεις φάρμακα, να μην έχεις να πληρώσεις την ασφαλιστική σου εισφορά για να μπορείς να έχεις υγειονομική φροντίδα, αν και πότε θα χτυπήσει το τηλέφωνο σου για το βιογραφικά που έχεις στείλει εδώ και μήνες, το άγχος και το φόβο, κάθε μήνα, αν θα έχεις να πληρώσεις το ρεύμα, το νερό, το ενοίκιο, τη δόση του δανείου. Αν θα μπορείς να πληρώσεις το ενοίκιο του σπιτιού, για το παιδί σου, που σπουδάζει σε άλλη πόλη. Αυτή η πραγματικότητα κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, δεν αποτυπώνεται, σε καμία περίπτωση, στο παρόν νομοσχέδιο.

Σπεύδετε να αποδείξετε, ότι το παρόν νομοσχέδιο, διακατέχεται από κοινωνική ευαισθησία και τονίζετε, αρκετοί από εσάς, ότι εμπεδώνεται για πρώτη φορά το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης με τον ΕΝΦΙΑ.

Δεν λέτε όμως, ότι η ευαισθησία και η κοινωνική δικαιοσύνη, παρέχονται με προϋποθέσεις.

Εξαιρούνται για παράδειγμα από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, ναι μεν αυτοί που έχουν τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 9000 ευρώ, με την προϋπόθεση όμως, να μην χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές και να μην έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Δεν θα εξαιρεθούν δηλαδή, πάνω από 3 εκ. συμπολίτες μας…

Και ποιοι λοιπόν θα απολαύσουν την ευαισθησία σας και την αντίληψη σας περί κοινωνικής δικαιοσύνης;;

Θα περίμενε κανείς, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχει ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών, μια κυβέρνηση που θέλει να ενισχύσει τα έσοδά της, να πράξει το αυτονόητο.

Δηλαδή, να ζητήσει από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα, να συνεισφέρουν περισσότερο και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή, η οποία γνωρίζετε πολύ καλά, ότι συνδέεται με όσους τα χρόνια της ανάπτυξης συγκέντρωσαν τεράστια περιουσία.

Αυτό είναι και το πνεύμα των φόρων περιουσίας που υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Στον αντίποδα όμως, εσείς, καταθέτετε ένα νόμο, που στην ουσία επιτείνει την υπερφορολόγηση των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων, αφού μονιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ και θα επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, για κάθε ακίνητο ξεχωριστά.

Ο φόρος διαμορφώνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες είχαν οριστεί το 2007. Από τότε όμως, η εμπορική αξία των ακινήτων έχει μειωθεί πάνω από 40%, με αποτέλεσμα να είναι πλασματικές και να επιδεινώνουν την αδικία του φόρου.

Κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, εάν ποτέ αποφασίσετε να ενεργήσετε με βάση την κοινωνική πραγματικότητα, υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες των πολιτών, υπάρχει τρόπος να διορθώσετε τις αδικίες και να προβείτε σε μια δίκαιη κατανομή των βαρών.

Εμείς λοιπόν λέμε, ότι το φορολογικό σύστημα δεν πρέπει να έχει τη μορφή ενός σκληρού εισπρακτικού μηχανισμού, αλλά να είναι εργαλείο, μέσο αναδιανομής του πλούτου και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Να εμπεδώνει τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, με μεταφορά από τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα, στις μεγάλες και πολύ μεγάλες περιουσίες. Να υλοποιεί το αυτονόητο.

Σεβασμό δηλαδή στη φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα πολίτη!

Σταθμός σε αυτή τη λογική, είναι η δημιουργία περιουσιολογίου, όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογούμενων, με υψηλά αφορολόγητα όρια, για το σύνολό της, ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία.

Πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έλεγχος των χιλιάδων περιπτώσεων μέσω της ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, αλλά και των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών, κατάργηση των προκλητικών φοροελαφρύνσεων, αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων για να μην υπάρχει εισφοροδιαφυγή.

Αυτά κυρίες και κύριοι βουλευτές, είναι τα πραγματικά ισοδύναμα και όχι τα σπίτια των ανθρώπων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει