Μεϊκόπουλος για νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και νερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη δήλωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Σήμερα, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου οργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από την Δημοτική Κίνηση «Δρόμοι Συνεργασίας» στο Δημαρχείο του Βόλου, ζητώντας από την αρμόδια δημοτική αρχή να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξη των οικογενειών της περιοχής μας, που λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και των συνεχιζόμενων μνημονιακών πολιτικών, έχουν μείνει δίχως νερό και ρεύμα. Στην παράσταση διαμαρτυρίας παρευρέθηκε και εκπρόσωπος του βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Με αφορμή την εκτίναξη του αριθμού των νοικοκυριών, που μένουν χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, αλλά και τη συγκεκριμένη κινητοποίηση, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Κι όμως η μνημονιακή πραγματικότητα, κάθε μέρα που περνάει, δείχνει σε όλη της την έκταση, το ανάλγητο νεοφιλελεύθερο πρόσωπό της, που βυθίζει την κοινωνία στη φτώχια και την απόγνωση:

1η Εικόνα: Εκατομμύρια ευρώ από φόρους χαρίζονται στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Δεκάδες δις παραχωρούνται στις τράπεζες με την ελπίδα να δημιουργήσουν ρευστότητα στην αγορά, αλλά χρησιμοποιούνται για να λυθούν τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρωστούν εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες, σε νοίκια και τηλέφωνα. Ποτέ όμως δεν διανοήθηκε κανείς να προχωρήσει σε κατάσχεση, πλειστηριασμό, διακοπή ρεύματος ή νερού στα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και την έφεραν σε χρεωκοπία ή στα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα την κοινή γνώμη και έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Κάποιοι βέβαια, θα μιλήσουν για λαϊκισμό. Αυτή όμως είναι η ωμή πραγματικότητα, που βιώνουν οι πολίτες αυτής της χώρας.

2η Εικόνα: 15.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Νεκροί από φωτιές και πλημμύρες.

Στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, επιβάλλεται Χαράτσι 70 ευρώ, το οποίο βαφτίστηκε εγγύηση, σε πολίτες που προσπαθούν να ξεπληρώσουν ληξιπρόθεσμο λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να τους επανασυνδεθεί το νερό. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες, η δημοτική αρχή, δηλώνει ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς και ότι δεν θα πληρώνουν τα 70 ευρώ, οι ευπαθείς ομάδες, όσοι δηλαδή είναι σε καθεστώς σχέσης με κοινωνικές δομές.

Και διερωτώμαι:

Οι άνεργοι και ιδίως οι μακροχρόνιοι, που σε πολλές οικογένειες της πόλης μας είναι και τα δύο μέλη, δεν είναι ευπαθής ομάδα;

Οι ασθενείς με χρόνια σοβαρά νοσήματα, όπως νεοπλασματικά ή σοβαρά καρδιοαναπνευστικά, που κάποια στιγμή αδυνατούν να πληρώσουν τον λογαριασμό του νερού, θα τους κόβεται;

Το πιο καταπληκτικό και τραγικό μαζί είναι να κόβεται η παροχή νερού σε συμπολίτη μας, παρόλο που αποπλήρωσε το λογαριασμό, επειδή είχε καταχωρηθεί στο σύστημα μηχανογράφησης η εντολή ΔΙΑΚΟΠΗ, χωρίς να παρθεί υπόψη, βέβαια, το γεγονός ότι είναι μακροχρόνια άνεργοι αυτός και η σύζυγός του με 3 παιδιά.

Η κάθε δημοτική αρχή καλείται, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης, να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και να του παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Πολίτες του Βόλου απειλούνται με διακοπή του φυσικού αερίου από την ΔΕΠΑ Θεσσαλίας, επειδή δεν κάνουν κατανάλωση. Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης από την άλλη στέλνει εξώδικα για απλήρωτους λογαριασμούς ενός μήνα και μάλιστα χρεώνει τα έξοδα των 45 ευρώ στους καταναλωτές.

Οι παραπάνω εικόνες δεν μπορούν να αντικατοπτρίζουν μια κοινωνία σε ανάπτυξη.

Όσες φορές και να επιχειρηματολογήσει η κυβέρνηση για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα, η πραγματικότητα είναι μία. Η χώρα μας βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση. Πλεόνασμα και κοινωνική καταστροφή είναι γεγονότα ασύμβατα.

Στην Ελλάδα του success story υπάρχουν δύο ταχύτητες. Μια για όσους εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής και ελληνικής οικονομικής ελίτ και μία για την διαρκώς δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ που περιγράφει την ανισότητα στην Ελλάδα. Την δεύτερη μεγαλύτερη μάλιστα στην ΕΕ μετά την Ισπανία.

Η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, η πιο καταστροφική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών πρέπει να φύγει άμεσα. Και μαζί της να φύγουν τρόικες και μνημόνια. Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει η χώρα στις ράγες της Πραγματικής Δημοκρατίας, της Ανεξαρτησίας, της Αξιοπρέπειας και της Προκοπής».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει