Μεϊκόπουλος στην ΕΡΤ: Το έκτακτο συνέδριο θα μας προσγειώσει… Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης

Τί δήλωσε καλεσμένος στην εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» του Νίκου Αγγελίδη και της Βασιλικής Χαϊνά

Καλεσμένος στην ενημερωτική εκπομπή «ΕΡΤ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ» με τους δημοσιογράφους Νίκο Αγγελίδη και Βασιλική Χαϊνά στην ΕΡΤ, ήταν ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, και τον βουλευτή της ΝΔ, κ. Σπύρο Καλαφάτη.

Τοποθετούμενος πάνω σε θέματα πολιτικής επικαιρότητας, ο κ. Μεϊκόπουλος τόνισε αναφορικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στο ΥΠΑΑΤ, ότι δεν ήταν ομιλία ωραιοποίησης της συμφωνίας ή ομιλία θριάμβου και ότι στόχος είναι να μπορέσει αυτή η κυβέρνηση να αμβλύνει τις γωνίες μιας δύσκολης συμφωνίας με αντισταθμιστικά μέτρα.

Ερωτηθείς για τις δύο διαφορετικές προσεγγίσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι ανέκαθεν υπήρχαν στο εσωτερικό του κόμματος μία άποψη που προσέγγιζε με θετικούς όρους την ευρωπαϊκή μας πορεία και μία που αντιμετώπιζε την Ευρωπαϊκή Ένωση με έναν σκεπτικισμό. Ωστόσο, όταν είσαι κυβέρνηση είναι απαραίτητο να μιλάς με καθαρούς όρους. Ακόμη αναφέρθηκε στην έλλειψη σαφώς διατυπωμένου εναλλακτικού σχεδίου από τους διαφωνούντες, ενώ σημείωσε ότι ακόμα και ο κ. Κουτσούμπας εκτιμά ότι δεν είναι λύση η επιστροφή αυτή τη στιγμή στο εθνικό νόμισμα. Συνεχίζοντας, ο κ. Μεϊκόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι «ακόμη υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης και ότι η ενότητα μπορεί να διασφαλιστεί αρκεί να γίνει μια συζήτηση στη βάση πολύ καθαρών όρων». Στο πλαίσιο αυτό, «το έκτακτο συνέδριο θα μας προσγειώσει», τόνισε, «σε μια καινούρια πραγματικότητα και θα πρέπει μετά να υπάρξει μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας στα νέα δεδομένα».

Σε απάντηση στην κριτική που άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει δείξει ακόμη το προοδευτικό της πρόσωπο, αναφέρθηκε ενδεικτικά στο πρόσφατο πρόγραμμα ενίσχυσης 4.000 απολυμένων από 62 συνολικά επιχειρήσεις του κλάδου των Μέσων Ενημέρωσης, των εταιριών Sprider Stores ΑΕ και Οδυσσεύς Φωκάς, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή και χρηματοδοτείται κατά το μεγαλύτερο μέρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ), τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της Αριστεράς έδειξε ήδη το φιλολαϊκό της πρόσωπο και το στίγμα του κοινωνικού προσανατολισμού της, αφού μέσα σε 6 μήνες εν μέσω πολύ σκληρής διαπραγμάτευσης έχει ήδη προκηρύξει 4 δράσεις για την προστασία των απολυμένων, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία μέσα σε 2 χρόνια αξιοποίησε μόνο μια συγχρηματοδοτούμενη δράση. Επιπλέον, άλλο ένα παράδειγμα που δείχνει την πολιτική βούληση αυτής της κυβέρνησης στις παρούσες συνθήκες να διευκολύνει πραγματικά τους πολίτες είναι η εξαγγελία της αναδρομικής παρακράτησης της αυξημένης εισφοράς στις κύριες και επικουρικές συντάξεις σε 3 δόσεις αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με τριπλή παρακράτηση.

Τέλος, ερωτηθείς για το σενάριο των πρόωρων εκλογών, ο κ. Μεϊκόπουλος απομάκρυνε την πιθανότητα προκήρυξής τους πριν τον Έκτακτο Συνέδριο, κλείνοντας την τοποθέτησή του με την φράση του Πρωθυπουργού κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ότι η «κυβέρνηση ή θα στηριχτεί από τους αριστερούς βουλευτές ή θα πέσει από τους αριστερούς βουλευτές».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει