Μεϊκόπουλος – Στρατούλης: Η έναρξη της μετενέργειας απορρυθμίζει περεταίρω τις εργασιακές σχέσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου και υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ βουλευτής Β’ Αθήνας Δημήτρης Στρατούλης προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πρόνοιας με θέμα: “Η έναρξη της μετενέργειας απορυθμίζει περεταίρω τις εργασιακές σχέσεις”, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Σειρά από μνημονιακούς νόμους της συγκυβέρνησης Σαμαρά αλλά κα των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν πλήξει ανεπανόρθωτα την συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και το σύνολο του κόσμου της εργασίας.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας οι οποίες αποτελούσαν θεσμό προστασίας των εργαζομένων μετατρέπονται σε μηχανισμό απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων και δραματικής συρρίκνωσης των αποδοχών τους. Ταυτόχρονα, ο αριθμός των ατομικών συμβάσεων εργασίας εκτοξεύεται.

Η λήξη ισχύος 42 κλαδικών συμβάσεων και η έναρξη της μετενέργειας (15 Μαΐου 2013) τρεις μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο εξάμηνο έχει σαν αποτέλεσμα τη γενικευμένη αναδιάρθρωση του μισθολογικού συστήματος στην Ελλάδα. Πρακτικά, με τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων δίνεται οι δυνατότητα στις επιχειρήσεις να περικόψουν το επίδομα γάμου και να μεταφέρουν τους μισθούς στα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Έργασίας η οποία είναι 586 μικτά και 511 για νέους κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) περίπου 8 στους 10 εργαζόμενους δεν καλύπτονται πλέον από καμία κλαδική σύμβαση και θα κλιθούν να εργαστούν με τους παραπάνω κατώτατους μισθούς και ορισμένα επιδόματα. Επίσης, τα μέλη του ΕΚΒ εκτιμούν ότι ο ιδιωτικός τομέας θα οδηγηθεί με αυτό τον τρόπο σε μειώσεις 10-20% ακόμη και χωρίς νέες περικοπές.

Οι μειώσεις που θα προκύψουν από την έναρξη της μετενέργειας σε συνδυασμό με την καλπάζουσα ανεργία εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε οδυνηρότερες συνθήκες συνολικά της κοινωνία αλλά ακόμη περισσότερο την περιοχή της Μαγνησίας καθώς η ανεργία έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλία καταγράφεται ποσοστό ανεργίας 28,7% με 2.387 νέους ανέργους, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο στη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ΕΛΣΤΑΤ στη δημοσιότητα.

Επειδή η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ανθρωπιστικής κρίσης και οι συνεχόμενες μειώσεις των μισθών σε συνδυασμό με τη δραματική αύξηση θα επιβαρύνουν επιπλέον την ελληνική κοινωνία

Επειδή με την έναρξη της μετενέργειας των κλαδικών συμβάσεων απορρυθμίζονται επιπλέον οι εργασιακές σχέσεις και ενισχύουν την εργοδοτική αυθαιρεσία

Επειδή η περιοχή τη Θεσσαλίας και της Μαγνησίας παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας

Επειδή στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας εκφράζουν φόβους ότι στην αγορά εργασίας θα επικρατήσουν κυρίως ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας με μειώσεις μέχρι και 40% μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.Συμμερίζεται τις εκτιμήσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου και των στελεχών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας;
2.Προτίθεται να προστατεύσει τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και πως θα το πράξει αυτό;
3.Πως κρίνει το γεγονός ότι παρά τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις η ανεργία εξακολουθεί να αυξάνει δραματικά;
4.Σε τι ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αυθαιρεσίες από μεριάς των εργοδοτών σε ότι αφορά τις νέες συμβάσεις εργασίας (ατομικές και επιχειρησαικές);

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Μιχ. Μεϊκόπουλος

Μπορεί επίσης να σας αρέσει