Μεϊκόπουλος σχετικά με πρόταση ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα ΕΝΑΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τη δήλωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου συζητείται στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής ώστε να διερευνηθούν τα γεγονότα που σχετίζονται με την επιζήμια παραχώρηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, με τις επιζήμιες για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. συμβάσεις Β12/00 και Β21/02, με την επιζήμια για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. κατάρτιση και υλοποίηση της Εκτελεστικής Συμφωνίας ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο, τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., την Howaldtswerke – Deutsche Werft (HDW), την ThyssenKrupp Marine Systems AG και την Abu Dhabi Mar LLC (ADM), η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3885/2010 «Κύρωση των Συμβάσεων που αφορούν το μέλλον των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.», και τέλος με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας καθώς και τα προγράμματα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής έχει ως στόχο την ανάδειξη των τεράστιων πολιτικών και θεσμικών ευθυνών που αφορούν στην ουσία το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις συμβάσεις για αγορά υποβρυχίων και την καταστροφή χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δεν αποτελεί δίκη προσώπων, όπως διατείνονται ο κ. Βενιζέλος και άλλα στελέχη της μνημονιακής συγκυβέρνησης.

Σήμερα, έχουμε την πλήρη αδρανοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ενός σημαντικότατου παραγωγικού πυλώνα. Ενός απαραίτητου εργαλείου, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να καταπολεμήσει η χώρα την παραγωγική της αποδιάρθρωση.

Αντί αυτού, τα ναυπηγεία έχουν βάλει λουκέτο, χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν στο δρόμο, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει 2,3 δις ευρώ για υποβρύχια που δεν παραδόθηκαν ποτέ.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρθηκε η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ». Αρχικά ειπώθηκε με την υπογραφή του ν.3885/2010, ότι παραχωρήθηκε, στην Αbu Dhabi Mar και μάλιστα θεωρήθηκε μια σημαντική εμπορική συμφωνία με το Εμιράτο του Abu Dhabi. Παρόλα αυτά, με την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, που αφορούσε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ν. 3892/2010), εγκρίθηκε εν τέλει η μεταβίβαση των ΕΝΑΕ στην PRIVINVEST του κ. Ισκαντάρ Σάφα, με έδρα το Λίβανο. Να σημειωθεί ότι δεν αξιολογήθηκε ποτέ η συγκεκριμένη εταιρεία, ούτε η έκθεσή της, ενώ ενώ το Ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ στην εταιρεία συμβούλων LAZARD για την αξιολόγηση της Abu Dhabi Mar. Η κυβέρνηση εκείνη την περίοδο επιχειρηματολόγησε λέγοντας ότι η PRIVINVEST είναι συνδεδεμένη με την Αbu Dhabi Mar, ενώ δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία για το είδος και το βάθος της σύνδεσης των δύο εταιρειών ούτε και η μετοχική σύνθεση της PRIVINVEST. Πρακτικά, δεν γνωρίζουμε σε ποια εταιρεία παραχωρούνται τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά.

Οφείλει επιτέλους ο ελληνικός λαός να μάθει την αλήθεια. Να του αποκαλυφθεί όλη τη διαφθορά και η διαπλοκή, όλο το παιχνίδι που παιζόταν πάνω στο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας και να αποδοθούν οι πολιτικές και θεσμικές ευθύνες. Σε περίπτωση που προκύψουν τέτοιες, η δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της εξετάζοντας και πιθανές ποινικές ευθύνες».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει