«Με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή»

Αρνείται τα πάντα ο πυρηνάρχης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, απολογούμενος στη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και ζητεί συγγνώμη από το Γιάννη Λαγό που τον ενέπλεξε με τα μηνύματα που απέστειλε στα μέλη της οργάνωσης.

«Με έχουν χλευάσει, με πέταξαν σαν σκουπίδι στη φυλακή. Εγώ εκείνες τις ημέρες ήμουν ράκος!» ισχυρίστηκε ο Γιώργος Πατέλης απευθυνόμενος στους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Με μόνο 12 από τους κατηγορουμένους να είναι παρόντες σήμερα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο πυρηνάρχης της Τ.Ο. στη Νίκαια, αρνήθηκε όλα όσα του αποδίδονται, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ουδέποτε έβαλε ποτέ κανένα να σκοτώσει, αναφερόμενος μάλιστα στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Δεν γνωρίζω ποιος έδωσε την εντολή αυτό ήταν το σαράκι που με έτρωγε στη φυλακή δυο χρόνια. Με το χέρι στην καρδιά ακόμη και σήμερα δεν ξέρω πώς έγινε».

Ο κατηγορούμενος προσπάθησε μάλιστα να κρατήσει μακριά από την υπόθεση και το Γιάννη Λαγό, που τον ενέπλεξε, αναφέροντας σχεδόν πάντα το όνομά του στα μηνύματα προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής. «Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον κ. Λαγό. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Λαγού» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη».

Ο Γιώργος Πατέλης περιέγραψε πως ξεκίνησε η διαδρομή του στην οργάνωση το 2011, όταν εντάχθηκε, «γοητευμένος», όπως είπε, έπειτα από τελετή μνήμης για τα Ίμια. «Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν τον εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Πριν ψηφίσω τη Χρυσή Αυγή είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη Χρυσή Αυγή, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία να ακούσω ομιλία και να δω από κοντά τι είναι. Επισκεφθήκαμε τα γραφεία του Πειραιά. Έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε να βοηθήσαμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα».

Το 2013, άρχισε, όπως είπε, να εργάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων. Στο μεταξύ, ο τότε υπεύθυνος τοπικής Πειραιά του πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια. «Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγο μου Θεώνη Σκαρπέλη, τον Σπύρο Δημητριάδη, τον οποίο λόγω κακής  συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το “οκ” από τον Λαγό, να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Λαγό ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κτλ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσα. Ας πούμε είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό εννοώ στον κόσμο».

Π: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;

Κ: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.

Π: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;

Κ: Δεν ξέρω. Όλοι η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.

Π: Όταν λέτε έγινε γελοία η μόδα;

Κ: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.

Π: Δεν υπήρχε λόγος άλλος να ντύνεστε  ομοιόμορφα δηλαδή και να παρατάσσεστε με συγκεκριμένο τρόπο;

Κ: Όχι μόνο για ομοιομορφία.

Ο Γιώργος Πατέλης απαντώντας σε ερωτήσεις για τη δράση της οργάνωσης στη ζώνη του Περάματος, είπε ότι δεν είχε σχέσεις με την περιοχή, αλλά είχε πάει σε ομιλία για να ενισχύσει την παρουσία του κόσμου της οργάνωσης. Λίγο αργότερα, αναφέρθηκε και στις κατασκηνώσεις σε Σαλαμίνα και Νέδα.

Π: Τι κάνατε εκεί;

Κ: Αν με ρωτάτε για τα όπλα, δεν ήταν κανονικά. Ήταν air soft τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε.

Π: Σημαίες;

Κ: Δεν έχω καμία σχέση με το ναζισμό. Αυτή τη σημαία μου την έστειλαν μέσω του Κώστα Κορκοβίλη. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακούλα με τη σημαία να την δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακούλα που έλεγε «αυτοί είσαστε». Εγώ την πήρα τη σακούλα στην κατασκήνωση.

Π: Δεν σκεφτήκατε εσείς σωστά, δεν σκέφτηκε και  ο Κορκοβίλης.

Κ: Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία. Είχαμε κάνει ομιλίες για τον Κολοκοτρώνη.

Π: Ασκήσεις σωματικές; Δοκιμασίες σε εικονικές μάχες;

Κ: Συγγνώμη που γελάω, αλλά αν δείτε τη φωτογραφία ο ένας είναι ΑΜΕΑ και οι υπόλοιποι είμαστε με κοιλιές. Δε γινόταν να κάνουμε μάχες! Για πλάκα τα κάναμε.

Σχετικά με το αν υπήρχαν τελετές ορκωμοσίας μελών, ανάφερε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. «Αν λέτε για τη Νέδα, απλώς διαβάσαμε έναν όρκο των Αθηναίων, έτσι γιατί μας άρεσε, δεν είχαμε λόγο» ενώ συμπλήρωσα σχετικά με τον χαιρετισμό τους σχολίασε ότι είναι «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, το έκανε ο Μεταξάς».

Π: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν το χαιρετισμό;

Κ: Ο Χίτλερ αλλά δεν το έκανα για αυτό το λόγο.

«Ήμουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Ρουπακιάς ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος» ανέφερε στο δικαστήριο.

Ο ίδιος ήταν εκεί από τις 15.30 και παρέμεινε μέχρι τις 21.00 το βράδυ. Όπως είπε, είχε φύγει λίγο νωρίτερα γιατί ήταν άρρωστος ο γιος του. «Έμεινε τελευταίος ο Τσακανίκας να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Λαγός ότι θα ερχόταν ο Μιχαλολιάκος για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πως θα φέρω εις πέρας τις δυο ομιλίες και τη διανομή τροφίμου. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για το χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο».

Ο πυρηνάρχης της Νίκαιας εξήγησε ότι βρήκαν κάποιο κατάστημα να τυπώσει τρικάκια για να πετάξουν, την ίδια μάλιστα ημέρα προκειμένου να «ενημερωθεί το κοινό για την ομιλία του αρχηγού». Μάλιστα, ο ίδιος υποστήριξε ότι πήρε τον Ρουπακιά και του είπε να πάει να πάρει τα τρικάκια από το Περιστέρι. «Δυο πακέτα προλάβαιναν να μας φτιάξουν. Περίπου 2.000 και την επόμενη ημέρα θα παίρναμε τα υπόλοιπα. Ήταν μεγάλη ομιλία, ήταν ο Πρόεδρος του κόμματος».

Περίπου στις 10.30  το βράδυ του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς ότι έχει τα τρικάκια. «Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Καζατζόγλου να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Καζατζόγλου με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί,  και με ρώτησε  τι θα γίνει. Του είπα να πάει να βρει το Ρουπακιά στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική».

Ο Γιώργος  Πατέλης επέμεινε πως το μήνυμα που απέστειλε σε όλα τα μέλη της οργάνωσης, στις 23.30 γράφοντας «Όλοι στην τοπική τώρα», αφορούσε την ομιλία Μιχαλολιάκου. Σε ερώτηση της Προέδρου για το αν ο Τσακανίκας έλαβε το μήνυμα, ο Πατέλης το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δεν θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Άγγος στο «Κοράλι». Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξαν  σε μια φυλακή δυο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από το Ρουπακιά, οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα».

Ο Γιώργος Πατέλης προσπάθησε πολλές φορές να πείσει για την αποστασιοποίηση του από το Γιώργο Ρουπακιά. «Του είπα “κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες”.  Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει»Ο Γιώργος Πατέλης προσπάθησε πολλές φορές να πείσει για την αποστασιοποίηση του από το Γιώργο Ρουπακιά. «Του είπα “κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες”.  Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει».

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όπως υποστήριξε, του τηλεφώνησε ο Ρουπακιάς λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. «Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι «έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς». Κι ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Άγγου έμαθα ότι ο Ρουπακιάς τραυματία κάποιον. Ο Ρουπακιάς αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει «μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο». Κι εκεί του είπα «έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου».

Π: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;

Κ: Γιατί ήμουν στην τοπική.

Π: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;

Κ: Όχι κυρία Πρόεδρε να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο τμήμα.

Σε ερώτηση της Προέδρου για το πως βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γιαννης Άγγος, που είχε περιγράψει «ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για το Ρουπακιά». Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι «ο Παύλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή», υποστηρίζοντας ότι «ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό».

Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Γιώργος Πατέλης αναφέρθηκε και τον Γ. Δήμου, σχολιάζοντας ότι «έχει πει πολλά ψέματα», ενώ καταλήγοντας είπε: «Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν ξέρω πως έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέρφια Τσορβά που ακολούθησαν Ρουπακιά και όταν έφτασαν στο Κοράλλι υπήρχε αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία».

Πηγή φωτό: Eurokinissi

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει