Με διάλογο λύνονται τα προβλήματαΞεκάθαρο μήνυμα προς την Ελλάδα και την Τουρκία, προκειμένου να λύσουν τα μεταξύ τους υφιστάμενα προβλήματα διαμέσου του διαλόγου και των συζητήσεων και όχι με την  κλιμάκωση των εντάσεων, απέστειλε στις δύο χώρες η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψή της στις δύο χώρες, η Αναλένα Μπέρμποκ που θα αφιχθεί στην Ελλάδα την Πέμπτη 9 Ιουνίου και ακολούθως θα αναχωρήσει για την Τουρκία, αναφέρθηκε με τη δήλωση της στην όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα χαρακτήρισε την Ελλάδα ως έναν από τους στενότερους συνεργάτες της Γερμανίας στην Ευρώπη, ενώ άφησε σαφείς αιχμές εναντίον της Τουρκίας με όσα δήλωσε για τα συμβαίνοντα στη χώρα, αναφορικά με την ελευθερία έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α.

Αναλυτικά η δήλωση της Αναλένα Μπέρμποκ είναι η ακόλουθη:

«Σε ότι αφορά την  Ελλάδα επισκέπτομαι έναν από τους στενότερους συνεργάτες μας στην Ευρώπη. Έχουμε ομοϊδεάτες στην Αθήνα, τόσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας και της κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην επιθετικότητα της Ρωσίας, όσο και για την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αλλά όσο εξοικειωμένοι είναι πολλοί Γερμανοί στην Ελλάδα με τις αξέχαστες διακοπές, άλλο τόσο λίγα είναι γνωστά για την έκταση των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι Γερμανοί εδώ κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Ως Υπουργός Εξωτερικών, είναι σημαντικό για μένα να διατηρήσω τη μνήμη ζωντανή.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο. Σε μια εποχή που η κατάσταση ασφαλείας της Ευρώπης αμφισβητείται ουσιαστικά από τον Πρόεδρο Πούτιν, εμείς ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αποφασιστικοί. Είναι σημαντικό να λύνουμε προβλήματα μέσω συζητήσεων, όχι με την κλιμάκωση των εντάσεων. Αυτό θα είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα των συνομιλιών μου στην Άγκυρα.

Το ταξίδι μου στην Τουρκία με οδηγεί σε έναν απαραίτητο εταίρο και σε μια χώρα που είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη. Μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά χτυπούν σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία. Πέρασαν οι μέρες που αυτό θεωρούνταν πρόβλημα. Για μένα, αυτός ο διπλός καρδιακός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη. Όπως σε κάθε στενή σχέση, θα μιλήσω λοιπόν ειλικρινά με τους Τούρκους φίλους μας: για τη σημασία του ΝΑΤΟ και την ενίσχυσή του μέσω της αποδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για τρόπους διεξόδου από τον συστηματικό πόλεμο σιτηρών του Πούτιν και τη μεσολάβηση της Τουρκίας που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά στην Τουρκία θα αναφερθώ και στα θέματα στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές: Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο εδώ, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα προσεγγίσουν ξανά».

Κατά τη διάρκεια της μονοήμερης παραμονής στην χώρα μας, η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό της Νίκο Δένδια.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη της κ. Μπέρμποκ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενόψει και της επικείμενης έλευσης του Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 10 Ιουνίου, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Σολτς θα παρακαθίσει, έπειτα από πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σε δείπνο στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Θα διανυκτερεύσει στη Θεσσαλονίκη, ενώ την επόμενη μέρα θα μεταβεί στη Βόρεια Μακεδονία και ακολούθως στη Βουλγαρία, ενώ πριν την έλευση του στη χώρα μας θα επισκεφθεί το Κόσοβο και τη Σερβία.

 

 Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει