Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Ο Άλέξανδρος Μωραϊτίδης και ο μοναχός Ανδρόνικος”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση “Ο Άλέξανδρος Μωραϊτίδης και ο μοναχός Ανδρόνικος”, που συνδιοργάνωσαν ο Φιλολογικός Σύλλογος ‘Παρνασσός’, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος‘, την Τρίτη 24 Μαΐου 2016, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου ‘Μπούρτζι’ του Δήμου Σκιάθου. Η εκδήλωση είχε ήδη πραγματοποιηθεί στο Βόλο τη Δευτέρα 23 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των τριών φορέων και με αφορμή τον εορτασμό των 150 χρόνων από την ίδρυση του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’, στον οποίο ο Αλ. Μωραϊτίδης, ήταν τακτικό μέλος από το 1872, προτάθηκε στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, από τον κύριο Σταύρου Σταύρο, φιλόλογο-λογοτέχνη, Αναπληρωματικό Μέλος της Εφορείας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, τον Σεπτέμβριο του 2016, η διοργάνωση εκδήλωσης, αφιερωμένη στον Αλ. Μωραϊτίδη. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, κ. Θοδωρής Τζούμας, στη συνέχεια, ο κ. Γιώργος Κωνσταντόπουλος Μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσωπώντας τον κ. Δήμαρχο, συνεχάρει τους συνδιοργανωτές για την πρωτοβουλία τους.

Συγχαρητήριο μήνυμα για την εκδήλωση έστειλαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αχαΐας κ. Αθανάσιος, οι οποίοι δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παρεβρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεών τους.

Πρώτος ομιλητής, σύμφωνα με το πρόγραμμα, ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος πατέρας Γεώργιος Μεταλληνός, καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στην ομιλία του ‘Κολλυβάδες: Οι προοδευτικοί της ορθοδοξίας’, συσχέτισε το πνεύμα του Αλ. Μωραϊτίδη, με αυτό των Κολλυβάδων, ως γνήσιος συνεχιστής τους, και αναφέρθηκε εκτός των άλλων στην προσφορά των Κολλυβάδων στο χώρο της παιδείας, του πολιτισμού και στην αυτοσυνειδησία των Ορθοδόξων απέναντι στον διπλό κίνδυνο των επιρροών και αφομοιώσεων από Ανατολή και Δύση. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “Οι Κολλυβάδες του Αγίου Όρους, ικανότατοι θεολόγοι, οι οποίοι έχοντας ζήσει, ως σύγχρονοι, από κοντά την έριδα για το βάπτισμα των ετεροδόξων, έλαβαν απέναντί της θέση στα συγγράμματά των και έδωσαν απάντηση στο πρόβλημα σύμφωνα με τις θεολογικές των αρχές. Ως προοδευτικοί, παρέλαβαν και παρέδωσαν τη συνεχεία της εκκλησιαστικής παραδόσεως και εκφράσεως της ορθοδόξου συνειδήσεως στην εποχή των, κινούμενοι στο ίδιο πνευματικό κλίμα και διαθέτοντας υψηλό θεολογικό και κυρίως κανονολογικό οπλισμό.”

Εκπροσωπώντας τον Φιλολογικό Σύλλογο ‘Παρνασσός’ ο κύριος Σταύρος Σταύρου, φιλόλογος-λογοτέχνης, Αναπληρωματικό Μέλος της Εφορείας του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο και τη ζωή του Αλ. Μωραϊτίδη, με συχνές αναφορές στους μελετητές και ερευνητές του, σύγχρονους και μεταγενέστερους, όπως και στη σχέση του με το Φιλολογικό Σύλλογο ‘Παρνασσός’, ως τακτικό μέλος και συντάκτης του περιοδικού ‘Παρνασσός’. Τόνισε τη θρησκευτικότητα που διαπνέει το έργο του, ως φωτεινό μετέωρο της ορθοδοξίας και της πατρίδας του, βαθιά ελληνικό και σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο. Επισήμανε την πνευματική ορμή του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’ δια του Προέδρου κ. Εμμ. Μικρογιαννάκη, και του Δ.Σ. σε ομόλογα θέματα, ως ο αρχαιότερος μετά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, πνευματικός φορέας της χώρας μας, ο οποίος ιδρύθηκε πριν 150 χρόνια, το 1865, με πολυσχιδή πνευματική και πολιτιστική προσφορά. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την κυρία Μύρια Ευθυμιάδη-Τσαρούχη, απόγονο του Αλ. Μωραϊτίδη, η οποία παραχώρησε στον Φιλολογικό Σύλλογο ‘Παρνασσός΄, αδημοσίευτο κείμενο του Αλ. Μωραϊτίδη. Η κυρία Μύριαμ Ευθυμιάδη-Τσαρούχη, απόγονος του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη και κόρη του Ευθύμιου Ευθυμιάδη, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας της Σκιάθου για 36 χρόνια, ο οποίος συνετέλεσε στη δημιουργία των βασικών υποδομών της Σκιάθου, και επί Προεδρίας του, ανατέθηκε στον καταξιωμένο γλύπτη Νικόλαου Παυλόπουλου, γνωστού ως Νικόλα, να φιλοτεχνήσει την προτομή του Αλ. Μωραϊτίδη. Ευχαρίστησε ακόμη το Εθνικό και Λαογραφικό Ιστορικό Αρχείο, (ΕΛΙΑ) και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης για τα φωτοαντίγραφα του πρωτογενούς υλικού, (χειρογράφων και δημοσιευμάτων του Αλ. Μωραϊτίδη), και επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας μουσείου Αλ. Μωραϊτίδη, για τη διάσωση και διάδοση
του έργου του. Προσκεκλημένη του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’, η ποιήτρια Βλάζια Φαϊδά, διάβασε το κείμενο του Αλ.Μωραϊτίδη, ‘πως έγινα δημοσιογράφος’.

Αξίζει να σημειωθεί πως, για πρώτη φορά πραγματοποιείται εκδήλωση αφιερωμένη στον Αλ. Μωραϊτίδη με τη συνεργασία του Φιλολογικού Συλλόγου ‘Παρνασσός’, του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος‘. Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο είναι μεγάλη τιμή, που μέσα από τη διοργάνωση της εκδήλωσης, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με αυτούς τους σημαντικούς Πνευματικούς Φορείς της χώρας μας και εκλεκτά μέλη της ακαδημαϊκής και φιλολογικής κοινότητας.

Στο χωρό της εκδήλωσης, εκτέθηκαν για πρώτη φορά στο κοινό προσωπικά αντικείμενα και κειμήλια του Αλ. Μωραϊτίδη, όπως η αλληλογραφία του με τον αδελφικό του φίλο Σταμάτη Βιδελινή, το κομποσχοίνι του, το πιστοποιητικό θανάτου του, το αυθεντικό πορτραίτο του φιλοτεχνημένο από τον καταξιωμένο ζωγράφο Αντώνη Πρωτοπάτση, και άρθρα του Octave Merlier, για τον Αλ. Μωραϊτίδη δημοσιευμένα στις εφημερίδες της εποχής, τα οποία παραχώρησαν προς έκθεση η κυρία Αρετή Μανιώτου και ο κύριος Γιώργος Χρήστου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, κύριο Ιγνάτιο και τον Γενικό Γραμματέα του πολιτιστικού φορέα ‘Μαγνήτων Κιβωτός’ κύριο Νίκο Τσούκα, για την άψογη συνεργασία, τους εκλεκτούς ομιλητές τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Γεώργιο Μεταλληνό, τον κ. Σταύρο Σταύρου και την κυρία Βλάζια Φαϊδά, την κυρία Μύριαμ Ευθυμιάδη-Τσαρούχη για τη σημαντική βοήθειά της, την κυρία Αρετή Μανιώτου και τον κύριο Γιώργο Χρήστου για την παραχώρηση προσωπικών αντικειμένων και κειμηλίων του Αλέξανδρου Μωραϊτίδη. Τους μεγάλους χορηγούς της εκδήλωσης, Aegean και Olympic Air και το Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου.

Ο σύλλογος ευχαριστεί για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης, τον κύριο Αλέξανδρο Τριανταφύλλου, δημοσιογράφο της ΕΡΤ3, ο οποίος ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη, για το σκοπό αυτό, όπως και τον κύριο Νίκο Τζούμα και την κυρία Κλεοπάτρα Φωτοπούλου του Skiathos life, τον κύριο Χρήστο Παπακωνσταντίνου για τη βιντεοσκόπηση και τον κύριο Αντώνη Κισσουρά για την τεχνική υποστήριξη. Για την πολύτιμη βοήθειά τους ο σύλλογος ευχαριστεί, τον Αερολιμενάρχη κύριο Ηλία Πετράκη, τον Λιμενάρχη κύριο Νίκο Κατσάμπα, τον πατέρα Ιωσήφ, την κυρία Celine Monnier, την κυρία Άννα Ταχτσή και την κυρία Σταματίνα Χονδρονικολή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει