Με μαζική συμμετοχή η εκδήλωση παρουσίασης του λευκώματος για τη δράση του ΔΣΕ στη Θεσσαλία
Σε μια γεμάτη αίθουσα στο Μεταξουργείο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ «Στιγμές από τη δράση του ΔΣΕ στη Θεσσαλία». Την παρουσίαση έκανε ο Θανάσης Βογιατζής που συμμετείχε στην ομάδα η οποία ανέλαβε την έκδοση.
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης ο Βασίλης Μεταξάς, γραμματέας της Τ.Ε. Βόλου του ΚΚΕ τόνισε:
«Στη σημερινή εκδήλωση έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε μια έκδοση για την οποία δικαίως νιώθουμε περηφάνια: το Λεύκωμα «Στιγμές από την ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία».
Η έκδοση της Ε.Π. Θεσσαλίας εντάσσεται στην προσπάθεια να επικοινωνήσουμε την ιστορία μας και τα διδάγματά της με όσο το δυνατόν περισσότερους εργατοϋπάλληλους, νέους και νέες, φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, γυναίκες του λαού μας.
Και το λεύκωμα αυτό, επιτρέψτε μας να το επαινούμε, αποτελεί σημαντική προσθήκη σε αυτή την προσπάθεια. Πρόκειται για έκδοση που πραγματικά δεν πρέπει να λείπει από το σπίτι της λαϊκής οικογένειας, μιας και αναφέρεται στην ιστορία μας, αυτή που λοιδορείται, που γίνεται συστηματική προσπάθεια να ξεχαστεί, να μπει στο μουσείο, να μεταλλαχτεί.
Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, με οπτικό υλικό (φωτογραφίες, χάρτες, ανακοινώσεις, διατάγματα) που μεγάλο κομμάτι του δημοσιεύεται για πρώτη φορά, γίνεται μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια να φωτιστεί η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ στην περιοχή μας, στην ανταρτομάνα Θεσσαλία. Για το λόγο αυτό, για εμάς, εδώ στην πόλη μας και στην Μαγνησία, είναι δύο φορές ιστορία μας, η ιστορία που καταγράφεται στο λεύκωμα.
Ιδιαίτερα διαφωτιστική είναι η έκδοση για τους νέους και τις νέες, που εξαιτίας της χρονικής απόστασης και κυρίως της παρέμβασης των μηχανισμών του συστήματος δεν γνωρίζουν ή γνωρίζουν στρεβλά την ιστορία αυτή. Η μορφή του λευκώματος βοηθά, με τη ζωντάνια της, να περιδιαβεί ακούραστα τις σελίδες του, ακόμα και κάποιος που μπορεί να μην έχει γνώση των βασικών σταθμών της πάλης τα χρόνια 1946-1949.
Αγαπητές φίλες και φίλοι,
στη σημερινή μας εκδήλωση, σας καλούμε όχι απλά να παρακολουθήσετε την παρουσίαση. Αλλά σας καλούμε, τον καθένα και την καθεμιά σας, να διαδώσετε αυτό το ιστορικό υλικό, αυτή την ιστορική έκδοση. Να προμηθευτεί ο καθένας και η καθεμιά σας, σήμερα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ή και μετά, όσα αντίτυπα εκτιμά ότι μπορεί να διακινήσει. Σας καλούμε σε μια μεγάλη καμπάνια διάδοσης της ιστορίας μας, της ηρωικής ιστορίας των Θεσσαλικών βουνών, χωριών και πόλεων στην κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας τον 20ο αιώνα. Φιλοδοξούμε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 9 Φλεβάρη, που θα πραγματοποιήσουμε την κοπή πίτας της Τ.Ο. μας να έχουμε εξαντλήσει την έκδοση αυτή, να έχουμε κάνει ένα γερό βήμα ώστε να διαδοθεί η ιστορία του Κόμματός μας στην πόλη μας, φτάνοντας σε εκατοντάδες οικογένειες. Σας καλούμε όλους να βάλετε ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια.»
Ο Θανάσης Βογιατζής κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ενοτήτων του Λευκώματος με τη βοήθεια προτζέκτορα στάθηκε σε συγκεκριμένες φωτογραφίες και οπτικό υλικό που περιέχεται στην έκδοση. Στην παρουσίασή του ανέφερε τα εξής βασικά σημεία:
«Το λεύκωμα αυτό της Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ που είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια της ίδρυσης του ΔΣΕ και της δράσης του είναι προϊόν συλλογικής εργασίας. Βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε από αυτούς που πήραν μέρος στην σύνταξή του, αλλά και στην βοήθεια μελών του ΚΚΕ απ’ όλη την Θεσσαλία, καθώς και φίλων του Κόμματος. Επίσης πήρε υπόψιν του και αξιοποίησε εργασίες και έρευνες που είχαν γίνει κατά το παρελθόν – αυτό φαίνεται άλλωστε από τον όγκο της Βιβλιογραφίας – καθώς και προσωπικές μαρτυρίες. Παράλληλα γίνεται αξιοποίηση του αρχείου του ΚΚΕ αφού για πρώτη φορά στο Λεύκωμα αυτό παρουσιάζονται έγγραφα, φωτογραφικό υλικό, εφημερίδες και άλλα ντοκουμέντα, που αναφέρονται στην δράση του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, των στελεχών, των μαχητών- μαχητριών του, καθώς και στην περίοδο 1945-1946, την περίοδο της «Λευκής τρομοκρατίας». Ταυτόχρονα, καταγράφει τις εξελίξεις σε πανελλαδικό επίπεδο…
Είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες… Ξεκινά από την περίοδο μετά την συμφωνία της Βάρκιζας, την δράση του ταξικού εργατικού Κινήματος και τις κατακτήσεις του σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης, το όργιο Τρομοκρατίας που ξεκινά με την στήριξη του αστικού Κράτους, την εμφάνιση των πρώτων ομάδων καταδιωκομένων αγωνιστών της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης, την πρώτη συγκρότησή τους σε Αρχηγεία και υπ
αρχηγεία, τις ενέργειες των αστικών κυβερνήσεων της εποχής με στόχο την καταστολή μέχρι και την εξόντωση του Κινήματος αυτού… Το δεύτερο Κεφάλαιο αναφέρεται στην πορεία και εξέλιξη του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, τη δημιουργία της 1ης Μεραρχίας και των Ταξιαρχιών που την αποτελούσαν, αλλά και τους ανθρώπους που την στελέχωναν… Επίσης παρουσιάζεται μέσα από την δράση του η έκδοση εφημερίδων από Μονάδες του, τα τμήματα και υπηρεσίες που δημιούργησε για την υποστήριξη των μάχιμων μονάδων, καθώς και η σχέση που ανέπτυξε με τους κατοίκους των περιοχών όπου κινήθηκε… Στο τρίτο Κεφάλαιο υπάρχουν σημαντικές στιγμές της δράσης του μέσα από τις μάχες που έδωσε, τον ηρωισμό των μαχητών- μαχητριών του μέσα από το δίκιο του αγώνα τους».